Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δραστηριότητες Τοπικής Αθηνών

tassos-TOATHINON

Ένα ακόμα ταξίδι σε μεγάλες Ιστορικές μνήμες του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν η ομιλία του συναγωνιστή Τάσου Δημητρακοπούλου, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Τ.Ο Αθηνών, το Σάββατο 30 Μαρτίου. Ο συναγωνιστής αναφέρθηκε στην Κύπρο μας, τον ακλόνητο αυτόν βράχο του Ελληνισμού στα Ιδανικά της Ελευθερίας και του Αγώνα από το 15ο π.Χ. αιώνα, όπου η Κύπρος ιδρύεται από Έλληνες. Το 1821 οι Κύπριοι πολεμούν στην Επανάσταση: οι αδερφοί Νικόλαος και Θεόφιλος Θησέας, οπλαρχηγοί στην Πελοπόννησο, ο Χαράλαμπος Μάλης, συνεργάτης του Παπαφλέσσα, ο μοναχός Ιωαννίκιος, συνεργάτης του Κολοκοτρώνη. Και στον Μακεδονικό και στους Βαλκανικούς Πολέμους πολεμούν ως εθελοντές και το 1940, παρά την άρνηση των Βρετανών, 1.200 Κύπριοι εθελοντές πολεμούν στα βουνά της Ηπείρου και αργότερα στα οχυρά.

Και έτσι φτάνουμε στην 1η Απριλίου 1955, με το ξέσπασμα κατά του άγγλου δυνάστη. Ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), ο ηρωικός αυτός Αγωνιστής γίνεται ο αρχηγός της τιμημένης Εθνικιστικής αντιστασιακής οργάνωσης «Χ». Στο νησί φτάνει το 1951, και από το 1954 εγκαθίσταται μόνιμα, με άκρα μυστικότητα. Ξεσπά ένα Κίνημα εθνικιστικό, επαναστατικό, αντιεπεκτατικό αλλά κυρίως ένα κίνημα Νεολαίας. Μικρά παιδιά, από την μια στιγμή στην άλλη, μετατρέπονται σε μαχητές, απλοί καθημερινοί άνθρωποι όλων των τάξεων, μετατρέπονται σε Ήρωες. «Την Ελλάδα θέλωμεν και ας τρώγομεν πέτρες»! Λόγια Ηρωικά. Ονόματα Ηρωικά: Μόδεστος Παντελής, ο πρώτος νεκρός του αγώνα. Γεώργιος Χαραλάμπους, ο πρώτος νεκρός σε διαδήλωση. Χαράλαμπος Μούσκος, Μιχάλης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, οι πρώτοι στις κρεμάλες των άγγλων, και η λίστα των Ηρώων τέλος δεν έχει. Ο Οκτώβριος του ’58 χαρακτηρίζεται από τους άγγλους ως ο «Μαύρος Οκτώβρης». Τελευταία σελίδα ανδρείας, ο θάνατος του αγωνιστή Κυριάκου Μάτση στις 19-11-1958. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι και το 1959, όπου η Βουλή των Ελλήνων, τότε, χαρακτηρίζει ομόφωνα τον Αρχηγό Γρίβα, «Άξιο Τέκνο της Πατρίδας».

Επίκαιρος ο αγώνας της ΕΟΚΑ, επίκαιρο το Εθνικό Επαναστατικό νόημά του και τώρα. Συνεχιστές της ΕΟΚΑ, οι αγωνιστές του ΕΛΑΜ είναι οι τελευταίοι στο νησί που θα σηκώσουν την σημαία του Αγώνα. Τιμούμε τους Ηρωικούς νεκρούς της ΕΟΚΑ. Στεκόμαστε με σεβασμό στους Πεσόντες. Ευχή μας να ζήσουμε ένα πρωινό όπως τότε, με ένα ξέσπασμα όπως εκείνο της πρωταπριλιάς του ’55.

Τ.Ο. Αθηνών
Δηλιγιάννη 50
Τρίτη Τετάρτη Σάββατο 19:00 – 21:00

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn-athhnwn-dutikhs-attikhs-kalamatas-argolidas#.UVrb-ZOePRM#ixzz2PJPgSNaE

Exit mobile version