Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συζήτηση στη Βουλή επί της αρχής του νέου επενδυτικού νόμου

ΕΛΖΑΡΟΥΛΙΑ

Η αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιδημοφιλών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νέου επενδυτικού νόμου. 

Με την κυβέρνηση να δίνει διευκολύνσεις στην υλοποίηση επενδύσεων άνω ενός συγκεκριμένου ποσού και θέσεων εργασίας, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επέκριναν την «έλλειψη στόχευσης» για τις ζητούμενες επενδύσεις (αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε επίσης το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ), για να ακολουθήσουν βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρεί να βελτιώσει τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, διαπιστώνοντας περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων και η «Υπηρεσία Μίας Στάσης» που θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις για στρατηγικές επενδύσεις, εισάγονται για τις επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 50 εκ. ευρώ, φοροαπαλλαγές για το ποσό που υπερβαίνει τα 50 εκ., παραχωρείται πολυετής άδεια παραμονής στην Ελλάδα για όσους αγοράζουν δημόσια περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, («δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε πλούσιους ανά τον πλανήτη να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στη χώρα, και να ξεφύγουν από τις πολύπλοκες διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν για την απόκτηση μίας βίζας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης) κ.ά..

Σημαντικό μέτρο, αποτελεί και η προκαταβολή ολόκληρου του ποσού της κρατικής επιδότησης κατά την έναρξη της στρατηγικής επένδυσης, (ως κίνητρο για τους επενδυτές), υπό την συνακόλουθη υποχρέωσή τους να καταθέσουν ισόποση εγγυητική επιστολή προσαυξημένη κατά 10%, από τράπεζα της Ε.Ε.. Επί της αρχής, το νομοσχέδιο στηρίζεται από τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, απέδωσε την αντιαναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, στο «χρεοκοπημένο και μη ανατάξιμο παραγωγικό μοντέλο, που βασιζόταν στον κρατισμό και δημιούργησε ένα διογκωμένο και σπάταλο κράτος, ενώ παράλληλα δαιμονοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα».

«Απ΄ το 1995-2008 η χώρα είχε το απόλυτο ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων στην Ε.Ε. με εξαίρεση την Πορτογαλία» απάντησε ο Γ. Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Το μοντέλο που κατέρρευσε, δεν ήταν το φαντασιακό μοντέλο περί κράτους, αλλά εκείνο που έβαζε το τραπεζικό σύστημα στο επίκεντρο της οικονομίας, διαλύοντας όλους τους αναπτυξιακούς θεσμούς που διέθετε η κοινωνία – την ΕΤΒΑ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το ΚΕΠΕ, το ΕΛΚΕΠΑ». Το επενδυτικό νομοσχέδιο, «χαρακτηρίζει τις επενδύσεις ως στρατηγικές, με μόνα κριτήρια το ύψος της επένδυσης και το ελάχιστο μέγεθος απασχόλησης, έξω από οποιαδήποτε αίσθηση κατεύθυνσης της οικονομίας: Είναι αδιάφορο αν θα επιδοτήσουμε ένα παρκινγκ ή μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας…» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, την ανάγκη ενός «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης» επεσήμανε ο Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), και ενός «νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης» η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). Ο κος Κεγκέρογλου επετέθη κατά του Αλέξη Τσίπρα, για την παλαιότερη στήριξη από πλευράς του, της επένδυσης της εταιρείας Deutsche Aeolia, την οποία «περιφερειακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει». «Είναι πρωτοφανές, η προσπάθεια διαπλοκής να ξεκινά απ΄ την αντιπολίτευση. Φανταστείτε τι θα γίνει, αν αυτές οι αντιλήψεις κυριαρχήσουν, αν αφήσουμε αυτές τις πρακτικές ανέπαφες!» σχολίασε ο κος Κεγκέρογλου.

«Αύριο έρχεται η Τρόικα, αφού σας άφησε ένα εικοσαήμερο να «μουλιάσετε» μελετώντας το τελεσίγραφό της που έχει νέα μέτρα μέσα» ανεφερε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. «Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα, πως ό,τι αποφασίστηκε με το τρίτο μνημόνιο αυτό είναι;»

«Όλοι αυτοί που διαρκώς επινοούν νέους κινδύνους και φοβίζουν το λαό, διαψεύδονται συνεχώς, όπως διαψεύστηκαν και πρόσφατα με την περίπτωση της Κύπρου, καλώντας τους Κύπριους πολιτικούς και τον κυπριακό λαό να πουν «όχι» λέγοντας έτσι «ναι» στην καταστροφή» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αυτό που απέτυχε πραγματικά, ήταν η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ όλον αυτό τον καιρό, να βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ» ανέφερε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής. «Λέτε πως δεν υπάρχει ιεράρχηση στις επενδύσεις. Έχετε κάποια πρόταση; Γιατί δεν την λέτε; Σας αρέσει η σπέκουλα» συμπέρανε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η δική μας πρόταση, είναι για μια οικονομία της γνώσης. Μόνον έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει, ακόμα και με αυξημένους μισθούς» υποστήριξε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς. «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες μείωσης του εργατικού κόστους και ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας» σχολίασε η εισηγήτρια του κόμματος, Ραχήλ Μακρή.

«Η ανάπτυξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και η καπιταλιστική ανάπτυξη με στόχο το κέρδος του καπιταλιστή, δεν παντρεύονται. Τα μέτρα συνοδεύονται με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη στο βωμό της ανταγωνιστικότητας – και αυτό δεν έχει όρια» υποστήριξε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Η ανάπτυξη χρειάζεται κεφάλαια – και αυτά πρέπει να έρθουν απ΄ τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Δημόσιο δεν έχει πόρους για να κάνει κρατικοποιημένο πρόγραμμα ανάπτυξης (όπως έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες) με το αποτέλεσμα να το πληρώνει η δική μου γενιά» ανέφερε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μυταράκης.

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, να βγήκε κάποια χώρα απ΄ την κρίση μέσω του ιδιωτικού τομέα – αλλά μέσω του δημόσιου και του συνεταιριστικού τομέα» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν ξέρω κατά πόσο επενδυτές από τρίτες χώρες, μπορούν να εντρυφήσουν στην κουλτούρα των Ελλήνων και να αποτελέσουν εργοδότες ενός λαού όπως είναι οι Έλληνες, εκτός εάν σκοπό τους έχουν να απασχολήσουν και εργαζόμενους τρίτων χωρών που κατακλύζουν την πατρίδα μας» ανέφερε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

Exit mobile version