Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Νταβούτογλου ζητά την επαναφορά του σχεδίου Ανάν

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Εκμεταλλευόμενος πλήρως την παντελώς απούσα ελληνική εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό ομόλογό του, καλώντας τον να συμβάλλει στην οριστική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Η πρόθεση του Νταβούτογλου δεν είναι άλλη από το κλείσιμο της ελληνοτουρκικής διαμάχης στην Κύπρο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική πλευρά φαντάζει ανίσχυρη, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός επιδιώκει την μέγιστη εκμετάλλευση της δεινής ελληνικής και ελληνοκυπριακής θέσης στην παρούσα χρονική συγκυρία, θέτοντας ως επιτακτική την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Προφανώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου ποντάρει στο γεγονός πως ο σημερινός Κύπριος πρόεδρος υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, όταν αυτό τέθηκε προς δημοψήφισμα στον κυπριακό Ελληνισμό, το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογή Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Κύπρου, χαιρετίστηκε με αισιοδοξία από την τουρκική πλευρά, ακριβώς εξαιτίας της πρότερης στάσης του στο σχέδιο Ανάν. Σε όλες του τις επαφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φροντίζει να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του, την αποδοχή του αρχικού σχεδίου Ανάν από τον νεοεκλεγέντα Κύπριο πρόεδρο, καλλιεργώντας ουσιαστικά το έδαφος για την επαναφορά του. Αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί και η επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί την Τουρκία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Νταβούτογλου φροντίζει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την εγκληματική αδράνεια τόσο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, όσο – κυρίως – της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία έχει εγκαταλείψει εντελώς τον τομέα εξωτερική πολιτική. Εάν οι ΗΠΑ δουν θετικά την κίνηση Νταβούτογλου, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε θα μιλούμε για μια ιδιαίτερα δραματική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα. Η τουρκική τακτική, εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, πιέσεις οι οποίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, με τις ευθείες απειλές προς την ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου η τελευταία να μη τολμήσει να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δίχως τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι γεωστρατηγικής φύσεως συμμαχίες, δε δύνανται να αναμένουν τις δειλές κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Ο νέος Αττίλας, είναι προ των πυλών…

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-ntaboutoglou-zhta-thn-epanafora-tou-schediou-anan#.UV3zAZOePRM#ixzz2PX8zesZA

Exit mobile version