Τι απόγινε ο χρυσός της Ελλάδος στην κατοχή;
Σήμερα επιφανειακά θα αλλάξουμε θεματολογία. Θα αναφερθούμε σ’ ένα ιστορικό θέμα, που είναι όμως και εξόχως πολιτικό: στην τύχη του χρυσού της Ελλάδος στην κατοχή. Δεν έχετε τίποτα ακουστά, ε; Δε σας αδικώ, σίγουρα κάποιοι φρόντισαν γι’ αυτό. Ακούμε, λοιπόν, συχνά πυκνά για το περίφημο κατοχικό δάνειο και για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά για τον χρυσό δεν ακούγεται κουβέντα. Γιατί άραγε; Υπάρχει λόγος σοβαρός, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω…
17,4 τόνοι το σύνολο του αποθέματος
Στις αρχές Απριλίου, λοιπόν, μετά τη γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος κι ενώ διαφαινόταν η ήττα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε εντολή να ετοιμαστεί να ακολουθήσει την κυβέρνηση με τα αποθεματικά της, σε άγνωστο μέρος. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το σύνολο του αποθέματος της Ελλάδος ανήρχετο σε 611.000 ουγκιές χρυσού (περίπου 17,4 τόνους) υπό μορφήν ράβδων και λιρών. Έτσι, μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής Όλυμπος- Τέμπη, ο χρυσός της Ελλάδος μεταφέρθηκε και φορτώθηκε στα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα», τα οποία απέπλευσαν από τον Πειραιά για το Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση, άλλαξε ο προορισμός και αντί για την Κρήτη επελέγη η αγγλοκρατούμενη Αίγυπτος.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο Εθνικισμός.net
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-chrusos-ths-ellados-h-katochh-kai-oi-chrusothhres#.UWLC-5OePRM#ixzz2PsSmeVBb