Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς. Δηλαδή ενας ασθενής που υποβάλλεται σε πολλαπλή θεραπεία με αντιυπερτασικά και άλλα φάρμακα, θα πρέπει να πάθει διάτρηση στομάχου επειδή απαγορεύεται στον καρδιολόγο να συνταγογραφήσει prazole! Και αφού πάθει διάτρηση στομάχου, τότε μόνον θα επιτραπεί η συνταγογράφηση!
Αυτή η απεγνωσμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη υποβιβάζει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών στους ασθενείς και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως:
- Φόρτο εργασίας στους γαστρεντερολόγους , οι οποίοι αν και ελάχιστοι αριθμητικά, θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό ασθενών με γαστρεντερικές διαταραχές λόγω μη λήψης του σκευάσματος.
- Οι ασθενείς με δυσκολία θα καταφέρνουν να κλείσουν ραντεβού σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γαστρεντερολόγο.
- Αγνοείται η αξία των κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση των πραζολονών για γαστροπροστασία, ακόμα και όταν λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, που έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ.
Εν τέλει, το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πλαίσια της γαστροπροστασίας θα μειωθεί αλλά από την λογοαριθμική έξαρση των γαστροραγιών και των άλλων αιμοραγιών του ανώτερου πεπτικού θα εξακοντίσει τις δαπάνες της τριτοβάθμιας περίπτωσης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο η σχετική θνητότητα. Η υπόθεση αυτή πρέπει να εξεταστεί και από το ενδεχόμενο να υπάρξουν ποινικές συνέπειες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-upourgikh-apofash-gia-dolofonia-chiliadwn-ellhnwn-asthenwn#.UWQiJJOePRM#ixzz2PyY0HCB7