Ο Ιταλός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι (γενν. 1947) ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Νοεμβρίου του 2011, αντικαθιστώντας τον Ζαν-Κλωντ Τρισέ. Με σπουδές Οικονομίας στα πανεπιστήμια της Ρώμης και του Μ.Ι.Τ., άρχισε την καριέρα του ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (1981-1991), ενώ υπήρξε υψηλό στέλεχος αρκετών τραπεζών και οργανισμών (Eni, IRI, BNL και IMI), αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International (2002-2005), διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (2006-2011) κλπ. Το 2012 το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα «πρόσωπα που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως». Φημολογείται δε ότι είναι υψηλότατο στέλεχος της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission)*
Κατά τη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Απριλίου του 2013, o Ντράγκι έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του χρηματοοικονομικού ιστότοπου Zero Hedge. Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου ήταν οι ακόλουθες: «Ας υποθέσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ισπανία χειροτερεύει πάλι, και οι χώρες αυτές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Υπάρχει ένα σχέδιο που να εξασφαλίζει την μη κατάρρευση των αγορών; Υπάρχει ένα δίκτυο κάποιας δομικής προστασίας, ειδικά στον τομέα των παραγώγων; Και το δεύτερο ερώτημα είναι: τι θα συμβεί όσον αφορά στην έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), που δόθηκε στην Κύπρο, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, εάν η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη; »
Ο τεχνοκράτης πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε την εξής απάντηση: «Μου κάνετε ερωτήσεις τόσο υποθετικές που δεν είμαι σε θέση να απαντήσω …, μπορώ όμως να δώσω μια γενική απάντηση. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις διατυπώνονται συνήθως από ανθρώπους που υποτιμούν τη σημασία του ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ευρωζώνη. Ανθρώπους που υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του πολιτικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί στο ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουν ερωτήσεις όπως: «Αν το ευρώ διαλυθεί;», «Αν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ;»… Το ευρώ δεν είναι σαν μια συρόμενη πόρτα. Είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ματαιοπονείτε, εάν συνεχίζετε να ζητάτε να σας απαντήσω «Τι θα συμβεί αν …». «Δεν υπάρχει σχέδιο Β ».
Ο θρασύτατος και αδίστακτος τραπεζίτης Ντράγκι στήριξε πρόσφατα τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και ολόκληρη την Βουλή, πως η όποια ενέργεια για παύση του Δημητριάδη από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου υπόκειται στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως είναι γνωστό, όλα τα κόμματα της κυπριακής Βουλής ασχολούνται με τις καταγγελίες σε βάρος του διοικητή Δημητριάδη για παραπλάνηση και κατάθεση ψευδών στοιχείων και τη διερεύνηση του τραπεζικού συστήματος που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή της ζοφερή κατάσταση. Όπως φαίνεται οι λεγόμενοι «ευρωκράτες» και οι τραπεζίτες δεν θέλουν να σώσουν τους Ευρωπαίους, θέλουν μόνο να σώσουν με κάθε κόστος το ευρώ, και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι ας πεθάνουν.
Παύλος Γκάστης
* Η «Τριμερής Επιτροπής» είναι μια πανίσχυρη διεθνής οργάνωση με παγκόσμια δραστηριότητα από το 1973, όταν ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντέιβιντ Ροκφέλερ ανέθεσε στον Πολωνοεβραίο πανεπιστημιακό καθηγητή Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι (γενν. 1928) να διοργανώσει μια Λέσχη κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών πόλων. Έτσι, δημιουργήθηκε η Τριμερής Επιτροπή, της οποίας τα μέλη και οι προσκεκλημένοι τους συναντώνται εναλλάξ μια φορά τον χρόνο στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Τα στελέχη της Τριμερούς ανήκουν στην ελίτ της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας και είναι κυρίως πολιτικοί, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, νομικοί, και ακαδημαϊκοί ανώτατου βεληνεκούς. Πολλά μέλη της είναι υψηλόβαθμα στελέχη στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (Goldman Sachs, UBS, HSBC, Deutche Bank, Comerzebank, Citibank, ING, Chase Manhattan, Rothschild Europe, κλπ), σε εθνικές ενώσεις τραπεζών και σε πολλές κεντρικές τράπεζες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ntragki-den-uparchei-schedio-b-gia-tis-chwres-ths-eurwzwnhs-me-dhmosionomik#.UXKvwLWePRM#ixzz2R15wEEBf