Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Γραφείου ΓΕΝΟΠ Θεσσαλίας Θωμά Κοντογιάννη κατά μέσο όρο τον περασμένο Απρίλιο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία στάλθηκαν εντολές… για 32.000 διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΗ, κυρίως σε επιχειρήσεις, που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.
Ωστόσο, πολλοί είναι οι οικιακοί αλλά και οι εμπορικοί καταναλωτές που προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους με την ΔΕΗ , προκειμένου τελικά να μην κοπεί το ρεύμα.
Κατά μέσο όρο την ημέρα γίνονται 200 διακοπές ενώ κατ’ εκτίμηση τον μήνα 1.460 και πάντα αφού περάσουν 40 ημέρες από την λήξη του δεύτερου λογαριασμού.
Οι διακοπές ωστόσο δεν αφορούν τους καταναλωτές που έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς οι πολίτες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου ανέρχεται στο 1 εκ. σε όλη τη χώρα, η δόση δεν ξεπερνά το 25% ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το χαράτσι ενώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 40 άτοκες.
Το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών πάντως γίνεται αντιληπτό από τις καθημερινές ουρές που σχηματίζονται στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λάρισα ενώ για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στην περιοχή φέρνουν στο προσκήνιο τις σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό της επιχείρησης που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη δεν γίνονται διακοπές ρεύματος την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο και από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο μετά από απόφαση της ΡΑΕ.
«Αγκάθι» οι κλοπές μετασχηματιστών
Στο μεταξύ, πονοκέφαλο αλλά και ανυπολόγιστη ζημιά στη ΔΕΗ προκαλούν τα συνεχή κρούσματα κλοπών σε μετασχηματιστές και καλώδια που σημειώνονται στους αρδευτές και παρατηρούνται πιο έντονα σε περιόδους αργιών.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη λόγω της έλλειψης προσωπικού πολλές φορές η αποκατάσταση των ζημιών δίνεται σε εργολάβους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση σε βάρος των αρδευτών.