Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πώς είδε ο συστημικός Τύπος την ενημερωτική εξόρμηση της Χρυσής Αυγής στα διόδια

efimerides1

 

Ένα ευφάνταστο και ενδιαφέρον άρθρο από την “Καθημερινή” με πολλά αληθινά και πολλά φανταστικά στοιχεία από την πρόσφατη δράση μας:

Όταν η Χρυσή Αυγή σηκώνει τις μπάρες στα διόδια – Κινητοποιήσεις στις εθνικές αρτηρίες για την έξοδο, παρουσία Κασιδιάρη και Παναγιώταρου.
Της Ιωάννας Φωτιάδη

Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Παρασκευή μέρα πένθους και περισυλλογής. Υπό τον ήχο της πένθιμης καμπάνας οι θρησκευόμενοι, ακολουθώντας αυστηρή νηστεία, ζητούν συγχώρεση από τους οικείους τους, προκειμένου να μεταλάβουν το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτή τη μέρα διάλεξε η Χρυσή Αυγή για τη διεξαγωγή μιας ευρείας κλίμακας «διαφώτισης» των πολιτών, με τη διανομή πληροφοριακού υλικού για τις θέσεις της, παρουσία διακεκριμένων στελεχών της, στα περισσότερα διόδια της ελληνικής επικράτειας: στην Ελευσίνα, το Καπανδρίτι, τα Μάλγαρα, τις Αφίδνες, το Πολύμυλο, τη Νεστάνη, τον Μώλο, τον Ιασμο, το Σπαθοβούνι, το Αιγίνιο, την Λεπτοκαρυά αλλά και τα διόδια της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Αστυνομικός των διοδίων που εκλήθη να απαντήσει, αν είχε χορηγηθεί ειδική άδεια για την «κατάληψη» του εν λόγω δημόσιου χώρου, δήλωσε ότι ο οποιοσδήποτε δικαιούται να μοιράζει φυλλάδια στα διόδια.

Προπηλακισμούς και εκφοβισμό εισέπρατταν όσοι τολμούσαν να διαφωνήσουν με τα τεκταινόμενα.

Εννια και μισή το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας και οι δύο πρώτοι μαυροφορεμένοι εκπρόσωποι της οργάνωσης έκαναν την εμφάνισή τους, διακρινόμενοι από ζήλο επιμελούς μαθητή. Στην επόμενη μια ώρα στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, μαθητές, νεαρά ζευγάρια αλλά και ηλικιωμένοι, που ανήκουν ως επί το πλείστον στις τοπικές οργανώσεις των Νοτίων, Δυτικών Προαστίων και των Μεγάρων. Αποκαλεί ο ένας τον άλλο «συναγωνιστή», ενώ η ομήγυρη συμπεριφέρεται με την ανεμελιά παρέας που έχει κάνει εξόρμηση για πικ- νικ στην εξοχή. Οι εντολές και επιπλήξεις, όμως, των στρατιωτικά ενδεδυμένων υπευθύνων επαναφέρουν σε τάξη το «τσούρμο». Οι ίδιοι, άλλωστε, προειδοποιούν συνεργείο Γάλλων δημοσιογράφων που παρευρίσκονται στο σημείο ότι «αν συμβεί κάποιο ατύχημα με την κάμερα, εμείς δεν ευθυνόμαστε», καθώς δεν συμφωνούν με την λήψη πλάνων, «είναι και ανήλικα ανάμεσά μας» επισημαίνουν.

Ένα μεγάλο φορτηγό ξεφορτώνει τις εφημερίδες της οργάνωσης, ενώ παράλληλα τα μέλη καρφώνουν ελληνικές σημαίες και τις κόκκινες- μαύρες σημαίες της Χρυσής Αυγής σε όλα γκισέ των διοδίων. Οι πιο «γενναίοι» σκαρφαλώνουν στο βουνό και αναρτούν τρία πανό με τα χαρακτηριστικά εμβλήματα της οργάνωσης. Με στρατιωτική πειθαρχία παρατάσσονται ένθεν και ένθεν των διερχόμενων Ι.Χ. μοιράζοντας εφημερίδες και λοιπό ενημερωτικό υλικό.

Η ανταπόκριση των εκδρομέων ποικίλλει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κορνάρουν πανηγυρικά και ανταλλάσσουν με τα στελέχη ευχές για καλό Πάσχα, αλλά και «καλή λευτεριά». Αλλοι έκπληκτοι από την απρόσμενη παρουσία των Χρυσαυγιτών λαμβάνουν σιωπηλά τα φυλλάδια και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, πολλοί περνούν με τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους ερμητικά κλειστά. Οι ομαδάρχες κάνουν μαθήματα καλής συμπεριφοράς στους ευέξαπτους συναγωνιστές τους, όταν αυτοί ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες με διερχόμενους οδηγούς. «Είπαμε, μιλάμε καλά», λένε οι επικεφαλής, «όταν με βρίζουν, βρίζω» απαντά απηυδισμένο στέλεχος.

Εμφάνιση βουλευτών

Το ηθικό των παρατεταγμένων στον επιθετικό ήλιο μελών αναπτερώνεται, όταν κάνουν την εμφάνισή τους δύο αναγνωρίσιμοι βουλευτές του κόμματος. Ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ηλίας Παναγιώταρος έρχονται για να επιθεωρήσουν, αν η «δράση» διεξάγεται άρτια, και αποθεώνονται κυριολεκτικά από τους οπαδούς τους. Ουκ ολίγοι, επίσης, οδηγοί δράττονται της ευκαιρίας να σφίξουν το χέρι των δύο προβεβλημένων από τα Μέσα βουλευτών, ενώ πολλές γυναίκες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους στη θέα του νεαρού εκπροσώπου Τύπου με τα χαρακτηριστικά ray ban γυαλιά ηλίου. «Να ναι καλά τα παιδιά» αναφωνούν πολλοί οδηγοί, «καιρός να ξεβρωμίσει ο τόπος» συμπληρώνουν έτεροι. Σε ερωτήσεις των Γάλλων συναδέλφων, ο Ηλίας Παναγιώταρος δηλώνει ότι κάθε χρόνο γίνονται ανάλογες δράσεις στα διόδια, αλλά φέτος «πραγματοποιείται από τον Εβρο έως την Πελοπόννησο, καθώς η οργάνωση δεν έχει πρόσβαση στα Μέσα Eνημέρωσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, μοιράστηκαν στην Ελευσίνα συνολικά 50.000 εφημερίδες. Ωστόσο, η «δράση» φτάνει στο αποκορύφωμά της, όταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων βγάζοντας την ιαχή «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή». Και παρότι στην πλειονότητά του ο κόσμος περνά γκαζώνοντας και χωρίς δεύτερη σκέψη, υπάρχουν οδηγοί που αντιστέκονται. Όταν, μάλιστα, ένας οδηγός, έχοντας στο πίσω κάθισμα τα δυο μικρά παιδιά του και στο πλάι την πανικόβλητη γυναίκα του, παγώνει το αυτοκίνητο και απαιτεί να πληρώσει, πενήντα με εξήντα άτομα συγκεντρώνονται γύρω του ουρλιάζοντας και ρίχνοντας γροθιές στο όχημα. «Για την οικογένειά σου τα κάνουμε όλα, ρε!» φωνάζουν μεταξύ άλλων.

Η ένταση αποκλιμακώνεται, όταν ένας υπάλληλος κόβει μεμονωμένο εισιτήριο στον «παράξενο», ενώ η απουσία της αστυνομίας είναι χαρακτηριστική. Αντίστοιχη περιπέτεια τεσσάρων γυναικών, που ήρθαν σε αντιπαράθεση σε τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς διοδίων με Χρυσαυγίτες, έκανε τον γύρο του ελληνικού τουίτερ. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με προπηλακισμούς και μπουγέλωμα της μιας κοπέλας με καφέ και κατέληξε με ενδοσυννενόηση των μελών, που αναγνωρίζοντας την πινακίδα του αυτοκινήτου, υποδεχόντουσαν ανάλογα τις τέσσερις γυναίκες που συνέχιζαν την διαδρομή τους στην Πελοπόννησο. «Θέλω να μάθουν όλοι ότι σηκώσαμε τις μπάρες» διευκρινίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης σε Ελληνα δημοσιογράφο, που απαθανάτισε τα τεκταινόμενα. Γύρω στη μία το μεσημέρι η «ενημερωτική δράση» της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος. Οι δύο βουλευτές ζητούν από τους συναγωνιστές τους να βγάλουν όλοι μαζί μια «αναμνηστική» φωτογραφία, προτού εκδράμουν σε ταβέρνες της περιοχής για ένα «ουζάκι».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/pws-eide-o-susthmikos-tupos-thn-enhmerwtikh-ejormhsh-ths-chrushs-aughs-sta#.UYuRw7WePRM#ixzz2SnSJyvMD

Exit mobile version