Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σε ιπτάμενα φέρετρα εκπαιδεύονται οι Ίκαροι

ikaroi__article

 

Λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη (13.05.2013) αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε ένα εκπαιδευτικό μονοκινητήριο αεροσκάφος T- 41 D  της Σχολής Ικάρων  λόγω βλάβης στον κινητήρα του, αναγκαστική προσγείωση που παρ’ ολίγον  να ήταν θανατηφόρα για τον χειριστή  Ίκαρο, ας ανατρέξουμε στην έκθεση του αντιπτεράρχου Αθ. Παπανικολάου από της 2 Αυγούστου 2012.

Ο αντιπτέραρχος, ως διοικητής τότε της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) , επισημαίνει σε έκθεσή του τα εξής για ένα  παρόμοιο ατύχημα όπως αυτό της 13.05.2013: “Με αφορμή ατύχημα που είχαμε τον Μάρτιο 2012, που από τύχη δεν ήταν θανατηφόρο, με αεροσκάφος Τ- 41 D  που χρησιμοποιείται για την αρχική εκπαίδευση των Ικάρων, διαπιστώσαμε ότι τα  ηλικίας 43 ετών! Τα αεροσκάφη Τ- 41  παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ρωγμών στην περιοχή της έλικας,και μπορούν να υποστηρίζονται με ανταλλακτικά για 2 ακόμη έτη, λόγω μη παραγωγής και έλλειψης στην παγκόσμια αγορά .”  Και συνεχίζει: ”  Οι διαπιστώσεις αυτές συντέλεσαν ώστε με μέριμνα της ΔΑΕ να συνταχθεί μελέτη αντικατάστασης του αεροσκάφους Τ- 41. Προτάθηκαν 3 νέοι τύποι αεροσκαφών για αγορά και εκτιμήθηκε το κόστος του κάθε τύπου. Το συνολικό κόστος αγοράς  των αεροσκαφών αυτών δεν ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ. Επίσης από την ΔΑΕ υποδείχτηκε και τρόπος εξεύρεσης της δαπάνης αγοράς μέσω ΑΩ.” Και τελειώνει: ” Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πρώτα ως πατέρας και δεύτερον ως διοικητής ότι για τα παραπάνω σοβαρά θέματα έχω ενημερώσει προσωπικά την Ηγεσία.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ- 41 είναι η στρατιωτική εκδοχή του αμερικανικού Cessna 172  και έχει παρουσιαστεί ως βασικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος το έτος 1964. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε ως εκπαιδευτικό  πρώτη το 1964  και μετά ακολούθησαν και άλλες πολεμικές αεροπορίες ανά τον κόσμο. Η εταιρία Cessna σταμάτησε την παραγωγή του το έτος 1996. Τα  Τ- 41 D  που χρησιμοποιεί η Σχολή Ικάρων  είναι η προς εξαγωγή  εκδοχή του Τ- 41 B  και τα έχουν παραλάβει πολλές χώρες ως στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ( Military Aid Program). Με βάση αυτή την στρατιωτική βοήθεια η χώρα μας παρέλαβε το 1969  21 εκπαιδευτικά Τ- 41 D. Την ίδια περίπου εποχή και η Τουρκία βάση της ίδιας αμερικανικής βοήθειας παρέλαβε 25  αεροσκάφη του ιδίου τύπου. Η Τουρκία όμως τα έχει αποσύρει εδώ και πολλά χρόνια λόγω γήρανσης και έλλειψης ανταλλακτικών και προφανώς γιατί δεν θέλει να εκθέτει σε κίνδυνο τους εκπαιδευόμενους αεροπόρους της. Τα έχει αντικαταστήσει με τα SF- 260 D της Alenia Aermacchi. Παρά λοιπόν τις πλήρως αιτιολογημένες απόψεις και επισημάνσεις του καθ’ ύλην αρμοδίου διοικητή της ΔΑΕ από το 2012 και παρά τα παρ’ολίγον θανατηφόρα ατυχήματα,  το Υπουργείο Άμυνας κωφεύει και δεν έχει πράξει έως σήμερα το παραμικρό. Οι Ίκαροι συνεχίζουν να εκπαιδεύονται, να  πετούν δηλαδή ,με αεροσκάφη που το όριο ζωής βασικών δομικών τους απαρτίων έχει λήξει, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης,  και με βάση την στατιστική ανάλυση καταπόνησης κατά  Woehler  να υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος ( ραγδαία εξάπλωση ρωγμών και θραύση απαρτίων του αεροσκάφους κατά την διάρκεια της πτήσης).

Η αντικατάσταση των 18 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ- 41  της Σχολής Ικάρων κοστίζει όσο η ανέγερση του  τεμένους  που οραματίζονται οι κίναιδοι δήμαρχοι και οι προδότες πολιτικοί. Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Άμυνας αν είναι προτιμότερος ο χώρος προσευχής για ισλαμιστές τρομοκράτες από τις  ζωές των Ικάρων μας.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για την ασφάλεια των Ικάρων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/se-iptamena-feretra-ekpaideuontai-oi-ikaroi#.UZicNrVM_RM#ixzz2TjICtqsn

Exit mobile version