Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κρύβεται ο Στουρνάρας για το «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

stoyrnaras_koyrema_katathesewn

Αθέατο το Υπουργείο Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση του Συναγωνιστή Αρτέμη Ματθαιόπουλου για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και την εγγύηση καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Η Χρυσή Αυγή έχει καταγγείλει επανειλημμένως ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ένας θεσμός που εδώ και καιρό έχει πάψει να λειτουργεί. Σε αυτό συνηγορεί και η ανυποχώρητη στάση της Χρυσής Αυγής που ασκεί τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα με πίστη προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, φέρνοντας στο φως ζητήματα που πολλοί θα ήθελαν να παραμείνουν στην αφάνεια για να μην εκτεθούν οι ίδιοι ή το κόμμα που εκπροσωπούν.

Έτσι, για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Οικονομικών, αν και λαλίστατο σε περιπτώσεις υπεράσπισης του μνημονίου ή της πολιτικής που ακολουθεί, φρόντισε να απουσιάσει από μία επίκαιρη ερώτηση που αφορά τις ελληνικές καταθέσεις στις τράπεζες και το ενδεχόμενο «κουρέματος» τους. Πρόκειται για μια ερώτηση που αφορά σύσσωμο τον ελληνικό λαό, αλλά δεν αφορά μόνο τα ελληνικά οικονομικά δρώμενα. Αρκεί να θυμηθούμε τα πρόσφατα γεγονότα της Κύπρου, όπου μια στημένη από τους διεθνείς τοκογλυφικούς κύκλους τραπεζική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή των προτάσεων του Eurogroup, την αποδοχή του πακέτου βοηθείας και την ένταξη της Κύπρου σε μνημονιακό καθεστώς. Εν τέλει είδαμε να κλυδωνίζεται μια από τις πιο θεμελιώδεις αξίες του τραπεζικού συστήματος, αυτό της τραπεζικής πίστης, αφού η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες για να εξορθολογιστεί το εξωτερικό της χρέος. (Παρατηρήστε πόσο παράλογο είναι ότι ενώ όλοι μιλούν για επιτακτική ανάγκη στήριξης των τραπεζών, μιας και ενισχυμένη εγχώρια αγορά δε μπορεί να υπάρξει χωρίς στέρεο τραπεζικό σύστημα, προσβάλλουν θεμελιώδεις του αρχές, δημιουργώντας μια φυσική αποστροφή των πελατών για αυτές).

Είναι εύλογο λοιπόν να υποθέτουμε ότι και η Ελλάδα, που ήδη διανύει τον τρίτο χρόνο υπό μνημονιακό καθεστώς, είναι πιθανόν να υποστεί ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό μέτρο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι εταίροι είναι σε θέση ισχύος να επικαλεστούν οποιαδήποτε δικαιολογία και με εκβιαστικό τρόπο να αποφασίσουν ότι ένα κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων είναι μονόδρομος, τόσο για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος όσο και για τον εξορθολογισμό του χρέους προς τους δανειστές μας. Η ερώτηση αφορούσε και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), δηλαδή τον εγγυητικό μηχανισμό στήριξης των καταθετών σε περίπτωση απώλειας των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει αποδεικνύεται ότι το ποσοστό κάλυψης των πελατειακών αναγκών και η απόδοση εγγυήσεων στους καταθέτες είναι πολύ μικρή, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να περιοριστεί μια οικονομική κρίση όταν το ίδιο το κράτος δε μπορεί να συντονίσει τους μηχανισμούς του προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όλα αυτά τα ερωτήματα κατατέθηκαν προ ημερών στη βουλή με τη μορφή ερώτησης που ουδέποτε απαντήθηκε. Το δικαίωμα επαναφοράς της υπό την μορφή επίκαιρης ερώτησης είχε ακριβώς την ίδια μοίρα. Μήπως τελικά ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να απαντήσει γιατί θα εκθέσει τον εαυτό του, γνωρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μια συγκεκριμένη και ειλικρινής απάντηση; Τελικά, πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υπουργός όταν προβαίνει σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, όταν αρνείται να τις μεταφέρει στα πλαίσια ενός διαλόγου εντός της βουλής; Καμία, γιατί εκεί δε θα έχει να αντιμετωπίσει αδαείς δημοσιογράφους, αλλά βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν τρώνε κουτόχορτο και δεν καταπίνουν αμάσητα τα στρογγυλεμένα επιχειρήματα περί ανάπτυξης και ομαλής μετάβασης από το χάος σε μια ισχυρή ελληνική οικονομία.

Ματθαιόπουλος Αρτέμης
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Βουλευτής 
Σερρών Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/krubetai-o-stournaras-gia-to-kourema-twn-ellhnikwn-katathesewn#.UZ4aULVM_RM#ixzz2U7edGsWX

Exit mobile version