Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο βρώμικος πόλεμος των τοκογλύφων για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας

koitasmata__article

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα από τριάντα, ισχύει με αποδείξεις ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε κυβερνητικές όμως ανακοινώσεις και τοποθετήσεις πάντοτε υποστηριζόταν ότι τα κοιτάσματα δεν είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα ή ότι ήταν σε περιοχές που εμπεριείχαν  τον κίνδυνο προστριβών – εχθροπραξιών με την Τουρκία, προστριβές που θέλανε να αποφύγουμε. Ας δεχθούμε, εντελώς χάριν της συζήτησης, ότι όντως η εκμετάλλευση κάποιων κοιτασμάτων  θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικά και άλλα επεισόδια με τους τούρκους και ας υποθέσουμε καταχρηστικά επίσης ότι αυτό φοβίζει μία κυβέρνηση.

Τι συμβαίνει όμως με τα κοιτάσματα που δεν είναι σε  ”αμφισβητήσιμες”  περιοχές, όπως τα κοιτάσματα Καλλιράχης και Καβάλας; Γιατί δεν μεγιστοποιείται η εκμετάλλευσή τους; Ήδη το 2004 η Regal Petroleum είχε ανακοινώσει ότι το κοίτασμα Καλλιράχης στο Βόρειο Αιγαίο περιέχει έως 1 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν την μελέτη της Regal Petroleum. Αλλά οι εκμεταλλεύσεις συνεχίζονται σε ρυθμούς χελώνας. Επίσης, εμπειρογνώμονες επιβεβαιώνουν ότι η συνολική ποσότητα αργού πετρελαίου που περιέχεται στα ελληνικά κοιτάσματα ανέρχεται σε 40 δισ. βαρέλια, τα οποία δεν είναι όμως όλα εκμεταλλεύσιμα. Ας υποθέσουμε όμως ότι τα 2/3 από αυτά είναι, ήτοι 26 δισ. βαρέλια. Αυτό ισοδυναμεί, με σημερινές τιμές, σε αξία 300 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το σημερινό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισ. (αν υποθέσουμε ότι όντως το οφείλουμε).

Στην απαρχή της πρόσφατης οικονομικής κρίσης η  κοινοπραξία Scandic (συμφερόντων Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Ισλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας) πρότεινε στην Ελλάδα δάνειο ύψους 250 δισ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με αντάλλαγμα τα δικαιώματα για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του ελλαδικού χώρου. Η προσφορά  περιλάμβανε  ότι το 80% των κερδών θα το εκμεταλλευόταν η Ελλάδα και το 20% η κοινοπραξία. Η προσφορά υπεβλήθη ένα χρόνο πριν το πρώτο Μνημόνιο της τρόικα. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν απάντησε ποτέ, ούτε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το αμερικανικό περιοδικό ”Oil and Gas Journal”  έγραφε το 1974: ”Τα συνολικά αποθέματα του Αιγαίου είναι σημαντικότερα από αυτά της Αλάσκας και της Μαλαισίας‘. Το περιοδικό ”Spiegel” στις 18.03.1974 έγραφε: ” Tα ελληνικά νησιά κολυμπούν στο πετρέλαιο”. Ο David Hynes ειδήμων σε θέματα πετρελαίου του Tulane University αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του χρέους της με τα κοιτάσματά της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν και οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Έλληνες ειδήμονες ήξεραν όλα τα ανωτέρω, ποτέ δεν προσπάθησαν, πριν την οικονομική κρίση, να εκμεταλλευτούν αυτό τον ενεργειακό πλούτο.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί έκρυβαν ”κάτω από το χαλί” τα ενεργειακά μας αποθέματαΓιατί ξαφνικά μετά τα μνημόνια ανακαλύψαμε τα πλούσια κοιτάσματα; Διότι έπρεπε πρώτα να υπογράψουμε και μάλιστα σύμφωνα με το αγγλικό Δίκαιο, την παράδοση όλης της κρατικής -δημόσιας περιουσίας στους διεθνείς τοκογλύφους. Έτσι μετά το αναγκαστικό ξεπούλημα λόγω χρέους της δημόσιας περιουσίας, οι αμερικανοσιωνιστές θα βάλουν χέρι και στα ενεργειακά κοιτάσματα. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αποπληρώνει τα δάνεια μέχρι του έτους 2040, περίπου την ίδια εποχή που θα έχουν στερέψει λόγω της τοκογλυφικής εκμετάλλευσης και τα κοιτάσματα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι τα αναφερθέντα είναι θεωρίες συνωμοσίας τότε ας περιμένουν να τα γράψει η BILD, ο  SPIEGEL  ή o GUARDIAN  για να τα πιστέψουν. Ή ας περιμένουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αναθέσει στους Ευρωπαίους την ασφάλεια των ενεργειακών μας κοιτασμάτων (συγγνώμη ξεχαστήκαμε, αυτό ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα).

H ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τονίζει ότι η εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου θα γίνει μόνον προς όφελος του Ελληνικού Λαού!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-bromikos-polemos-twn-tokoglufwn-gia-ta-energeiaka-koitasmata-ths-elladas#.UZ_R-LVM_RM#ixzz2UFGs6439

Exit mobile version