Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ύποπτη η στάση της Κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εκποίησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

asterasΤο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) έχει εδώ και καιρό αναχθεί σε ένα άτυπο “υπερυπουργείο”, με αντικείμενο δραστηριότητάς του την “αξιοποίηση” των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Λειτουργώντας ως το κατεξοχήν εργαλείο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, το γνωστό πλέον ως “Ταμείο” έχει αναλάβει τις διαδικασίες αυτής της αξιοποίησης (βλέπε ξεπούλημα) για ό,τι η κυβέρνηση κρίνει πως μπορεί να συμβάλλει μέσω της εκποίησης  στην άντληση πόρων για την ικανοποίηση των τοκογλυφικών αξιώσεων των δανειστών μας. Μάλιστα, μπροστά στο στόχο αυτό φαίνεται πως οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου δε διστάζουν να διακινδυνεύσουν ακόμη και το ιδιοκτησιακό (!) καθεστώς αρχαιολογικών χώρων ή, ακόμη, και αρχαίων ναών!

     Μία τέτοια περίπτωση ανέδειξε με ερώτησή της η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια. Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμόν 9090-02/04/2013 ερώτησή της, η Συναγωνίστρια έθετε υπ΄ όψιν των αρμόδιων Υπουργών το ζήτημα της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Αστέρας Βουλιαγμένης”. Η σχετική προκήρυξη του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. περιελάμβανε ολόκληρη τη χερσόνησο του Λαιμού της Βουλιαγμένης, εντός της οποίας βρίσκεται και ο Ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, και η ερώτηση είχε ως στόχο την άμεση δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών πως δεν πρόκειται να τεθεί θέμα εκποίησης του αρχαίου αυτού Ναού.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην απάντησή του δήλωσε αναρμόδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποδεικνύωντας ως αρμόδια τα συνερωτώμενα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., δεν απάντησε και έτσι η Συναγωνίστρια αποφάσισε να επαναφέρει την συγκεκριμένη ερώτηση στις 22 Μαΐου με τη μορφή προφορικής συζήτησης, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα σήμερα (28/05).

Ω του θαύματος, όμως, ακριβώς την επομένη μέρα (23/05)-και έχοντας παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία-απαντάει στην ερώτηση το Υπουργείο Παιδείας! Με ένα τυπικό κείμενο, παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα του νόμου περί αρχαιοτήτων, χωρίς σε καμία περίπτωση να πείθει για την αξιοπιστία των λεγομένων του και την διασφάλιση της παραμονής του Ναού στα χέρια του Δημοσίου!

Εν τέλει, κατά την ημέρα συζήτησης της ερώτησης, συνέβη το πλέον σύνηθες. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε κώλυμα (πρωτοτυπώντας ομολογουμένως..) και δεν προσήλθε για να δώσει μία ξεκάθαρη και οριστική απάντηση αναφορικά με το ζήτημα.

Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα έχουμε φτάσει στο σημείο να διακυβεύεται η κρατική κυριαρχία ακόμη και επί αρχαίων ναών και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με τον τυπικό χαρακτήρα (αλλά και το χρονικό σημείο) της απάντησης του Υπουργείου Παιδείας, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάσουν.

Αυτός ακριβώς είναι και ο φόβος τους όμως! Ξέρουν πως τόσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και για κάθε ανάλογο ζήτημα, που άπτεται της κληρονομιάς των προγόνων μας, Εμείς “δεν θα μείνουμε” ήσυχοι…

Exit mobile version