Ο γνωστός κομμουνιστής δημοσκόπος Νικολακόπουλος – που άργησε πάρα πολύ να παραδεχθεί ότι η Χρυσή Αυγή μπαίνει στη βουλή – τώρα παραδέχεται πως το ποσοστό μας ξεπερνά το 17%. Αξίζει να παραθέσουμε κάποια σημεία από την τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα των αριστεριστών «Εποχή». Διαπιστώσεις που έχουμε κάνει εδώ και μήνες επαληθεύονται από τον «πατέρα των συστημικών δημοσκόπων».
Τα βασικότερα συμπεράσματα του Νικολακόπουλου είναι τα εξής:
– Στην ερώτηση: «Θα μπορούσατε να ψηφίσετε Χρυσή Αυγή;», οι θετικές απαντήσεις φτάνουν το 17%.
– Η Χρυσή Αυγή έχει σταθεροποιηθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει επεκταθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες
– Αντλεί από όλους, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο περισσότερους παίρνει από τη ΝΔ
– Οι χειρισμοί με στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων αυτών δεν αποδίδουν καθόλου
– Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Το πέταξε ο Μουρούτης για εκφοβισμό
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:
ΕΠΟΧΗ: Η Χρυσή Αυγή ευνοείται από τις εξελίξεις;
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, όπως καταγράφονται δημοσκοπικά, πρώτον είναι η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ στο μισό, με μια συσπείρωση σήμερα που δεν ξεπερνά το 40%, και η εκτίναξη της ΧΑ σε σταθερά διψήφιο ποσοστό. Η ΧΑ εμφανίζει σε σύγκριση με όλα τα κόμματα την υψηλότερη συσπείρωση και κυρίως, αυτό που είναι ανησυχητικό, μια ευρύτερη ανοχή από την κοινωνία. Στην έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Metron Analysis, την προηγούμενη εβδομάδα, στην ερώτηση: «Θα μπορούσατε να ψηφίσετε Χρυσή Αυγή;», οι θετικές απαντήσεις φτάνουν το 17%. Άρα έχουμε να κάνουμε πλέον με ένα μόρφωμα το οποίο έχει σταθεροποιηθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει επεκταθεί. Ενώ ήταν πολύ νεανικό και έφθινε σε μεγαλύτερες ηλικίες, σήμερα βλέπουμε να έχει ποσοστά περί το 10% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει αυτό το μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης, περνάει όμως πια και σε τμήματα του πληθυσμού όπως είναι οι αγρότες. Η ΧΑ αντλεί από όλους, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Ιουνίου. Λίγο περισσότερο πάντως αντλεί από ψηφοφόρους της ΝΔ.
ΕΠΟΧΗ: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν αναφορά και στη ΧΑ;
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη την υποστήριξη των χειρισμών την ανέλαβαν ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, δηλαδή αυτοί που θεωρείται ότι μπορούν να συνομιλήσουν με το εκλογικό σώμα ή το δυνητικό εκλογικό σώμα της ΧΑ. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι που προσανατολίζονται προς τη ΧΑ δεν ακούν πλέον ούτε τον Άδωνι ούτε τον Βορίδη ούτε τον Καρατζαφέρη. Οι χειρισμοί που γίνονται με στόχο να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους από τη ΧΑ, καθόλου δεν αποδίδουν.
ΕΠΟΧΗ: Υπάρχει προοπτική δυνητικά, κατά τη γνώμη σου, για συνεργασία ΝΔ και ΧΑ;
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το πέταξε ο Μουρούτης για εκφοβισμό. Μπορεί ορισμένοι να το επιθυμούν κιόλας, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Δηλαδή δεν επιτρέπεται ευρωπαϊκά. Η ΧΑ δεν είναι ούτε καν το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, δεν είναι ούτε ο Χάιντερ στην Αυστρία, που και εκεί υπήρξαν ενστάσεις. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Δηλαδή η ΧΑ έχει ομόλογό της το αντίστοιχο ουγγρικό κόμμα το Τζόμπικ το οποίο διαθέτει τάγματα εφόδου, επιτίθεται στους Ρομά, έχει αντισημιτικό λόγο. Όταν θα μπούνε, τον Μάιο του 2014, στην Ευρωβουλή θα είναι μαζί και αν βρουν και κάποιο αντίστοιχο σχήμα δεν θα είναι αποδεκτοί ούτε από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Άρα συνεργασία με τη ΝΔ δεν γίνεται. Δηλαδή δεν έχουμε δει κανένα στέλεχος της ΧΑ να μπορεί να συνομιλήσει με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.
ΕΠΟΧΗ: Οι δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι στο παρελθόν, ένα μεγάλο ποσοστό, 60-70%, δεν απαντούν. Πόσο φερέγγυες μπορεί να είναι;
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα στις δημοσκοπήσεις υπάρχει το πρόβλημα αυτών που δεν απαντούν ή κλείνουν το τηλέφωνο. Το τωρινό χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Δεν είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να έχει συσπείρωση μετά βίας 65%, δηλαδή ένας στους τρεις να είναι στον αέρα, η ΝΔ, κυβερνητικό κόμμα, να μην πιάνει το 70%, το ΠΑΣΟΚ να είναι κάτω από 40% και η ΔΗΜΑΡ ελαφρώς πάνω από 50%. Υπάρχει προφανώς ένας πυρήνας, υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν με το ιδεολογικό κριτήριο, αλλά υπάρχει και τόσο θυμικό, τόσος θυμός, τόση οργή που τα συμπεράσματα που βγάζουμε είναι σχετικά.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/nikolakopoulos-h-chrush-augh-sto-17…-antlei-pshfoforous-apo-pantou-den-pe#.UctLs_lM_RM#ixzz2XM5vSYcx