Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το Πολεμικό μας Ναυτικό δίχως αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας

ORIONTα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) έχουν ως αποστολή την συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση με στόχο την προστασία των Εθνικών Χωρικών Υδάτων και των θαλάσσιων ενεργειακών πόρων, ήτοι επιτήρηση και προστασία της ελληνικής  ΑΟΖ ( Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε προς τον σκοπό αυτό 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου P -3B ORION, τα οποία είχαν παραχωρηθεί την περίοδο 1992-97 από το Αμερικανικό Ναυτικό υπό μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Τα ORION είχαν αντικαταστήσει τα πολύ γνωστά ΑΦΝΣ ALBATROS. Λόγω γήρανσης και παλαιότητας των επιχειρησιακών τους συστημάτων τα 6 ORION της 353 Μοίρας ΑΦΝΣ παροπλίστηκαν το έτος 2009. Η λύση του εκσυγχρονισμού τους δεν προκρίθηκε, επειδή το κόστος θα προσέγγιζε την αγορά νέων αεροσκαφών.

Για την απόκτηση νέων αεροσκαφών προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός την 16η Μαρτίου 2009, ο οποίος ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Έτσι από 2009 έως και σήμερα το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν διαθέτει ΑΦΝΣ για να περιπολεί στο Αιγαίο και να επιτηρεί την ελληνική ΑΟΖ. Οι πολιτικάντηδες που ομιλούν και κάνουν δηλώσεις περί ΑΟΖ έχουν αφαιρέσει από το Πολεμικό μας Ναυτικό την δυνατότητα να περιπολεί και να επιτηρεί, πόσο δε μάλλον να υπερασπίζεται αυτή την ΑΟΖ.

Η απόκτηση νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θεωρείται κατεπείγουσα ανάγκη λόγω των ερευνών που διεξάγονται για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια Κρήτη, αλλά και διότι το Τουρκικό Ναυτικό αξιοποιεί τα δικά του σύγχρονα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και αναπόφευκτα αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης στο χώρο του Αιγαίου. Το Τουρκικό Ναυτικό από αρχές Ιουνίου περιπολεί με 2 υπερσύγχρονα αεροσκάφη εξοπλισμένα με τελευταίας έκδοσης ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης, ενώ τα επόμενα 4 χρόνια ο στόλος του των ΑΦΝΣ θα συμπληρωθεί με άλλα 8 αεροσκάφη, όλα του τύπου ATR -72 με μετατροπή της Alenia. Αξίζει να  σημειωθεί ότι τα 10 αυτά ΑΦΝΣ του Τουρκικού Ναυτικού θα φέρουν το νατοϊκό σύστημα Link 16, το οποίο επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις ξηράς, αέρος και θάλασσας να ανταλλάσσουν πληροφοριακές εικόνες μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο.

Ενώ λοιπόν οι Τούρκοι τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα σχέδιά τους για την στρατηγική επικράτησή τους στο Αιγαίο, οι γραφικοί και επικίνδυνοι αρμόδιοι επί των εξοπλιστικών του Υπουργείου Άμυνας αλλά και οι αδιάφοροι πολιτικοί προϊστάμενοι τους έχουν εγκαταλείψει το Πολεμικό μας Ναυτικό εδώ και 5 χρόνια χωρίς ΑΦΝΣ που είναι τόσο απαραίτητα για την επικυριαρχία μας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ. Τονίζουμε, όπως τονίσαμε και για την μίσθωση των φρεγατών FREMM, ότι η λύση του προβλήματος  δεν είναι η μίσθωση από το Γαλλικό Ναυτικό, όπως αφήνει να διαρρεύσει το Υπουργείο Άμυνας. Η μόνη εθνική λύση είναι η άμεση επιλογή αεροσκαφών με  υποχρεωτική  συμμετοχή της ΕΑΒ στην  παραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα αποτρέψει τα σχέδια των πολιτικάντηδων για επιβολή τούρκου χωροφύλακα στο Αιγαίο. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  συμπαραστέκεται στο Πολεμικό Ναυτικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις στην προάσπιση με όλα τα μέσα των  κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  στο Αιγαίο και την ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-polemiko-mas-nautiko-chwris-aeroskafh-nautikhs-sunergasias#.UcxNwDvwnVo#ixzz2XQZ4DJsq

Exit mobile version