Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επίσκεψη στα Παρχάρια από την Τ.Ο. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

parx

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, φίλοι και υποστηρικτές του Κινήματός μας, παρουσία του Γραμματέως της Τ. Ο. Κομοτηνής, Συναγωνιστή Νίκου Τσουμαρέλη, επισκέφτηκαν την γιορτή αναβίωσης των Παρχαρίων, στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού κοντά στο Οχυρό της Νυμφαίας.

Οι Συναγωνιστές ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία της Τοπικής, με προορισμό την τοποθεσία «Γέφυρα του Βοσκού», κοντά στο Οχυρό της Νυμφαίας, στην οποία πραγματοποιείται για 12η χρονιά η αναβίωση του θεσμού.

Έπειτα από μια υπέροχη διαδρομή οι Συναγωνιστές και οι Συναγωνίστριες έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Οι αδερφοί μας Πόντιοι, κατάφεραν με πολλή προσωπική εργασία και στηριζόμενοι πάντα στις δικές τους οικονομικές δυνατότητες, να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο -σε μικρότερη βέβαια κλίμακα- μιας εκκλησίας, όπως είχαν και οι πρόγονοί τους στα ορεινά βοσκοτόπια του Πόντου.

Παρακολουθώντας τα συγκροτήματα να χορεύουν τον ίδιο χορό που χόρεψε ο Αχιλλέας έξω από τα τείχη της Τροίας, τον χορό με τον οποίο προπονούνταν οι Σπαρτιάτες και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά, αισθανθήκαμε για άλλη μια φορά υπερήφανοι για τους αδερφούς μας Ποντίους, οι οποίοι κράτησαν παραδόσεις που ξεκίνησαν από τα αρχαία χρόνια. Ως γνήσιοι Έλληνες δεν αρκούνται μόνο στο θεσμό των Παρχαρίων, αλλά είναι πιστοί και στον θεσμό της Φιλοξενίας.

Τα μοναδικά ποντιακά εδέσματα που προσφέρθηκαν, τιμήθηκαν από όλους τους επισκέπτες. Ο παραδοσιακός χορός γινόταν για άλλη μια φορά στο φυσικό του περιβάλλον. Η ηλικία των χορευτών ξεκινούσε από την πεντάχρονη δισέγγονη μέχρι και τον ογδοντάχρονο προπάππου, εικόνα πανέμορφη, την οποία κατέγραψε η κάμερα ενός τοπικού καναλιού.

Χαρακτηριστική η απουσία των τοπικών «αρχόντων», οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό μέσω αντιπροσώπων τους.

Οι Συναγωνιστές μας είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα ότι τότε η Πατρίδα μας θα είναι ελεύθερη!

Τ.Ο. Κομοτηνής
Σοφοκλέους Κομνηνού 2, 4ος όροφος
Τετάρτη 18.00 – 21.00
Τηλ.: 6983 516178, 6983 504758

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn-megarwn-peramatos-anatolikhs-attikhs-komothnhs#.UdAE1PlM_RM#ixzz2Xh4lX5Ng

Exit mobile version