Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τρία χρόνια Μνημόνιο: Βουτιά μισθών στο επίπεδο του 2005

misthoi2005__article

Κάθε μέρα οι αριθμοί διασύρουν τον Σαμαρά και ξεσκεπάζουν τα παραμύθια του περί ανάκαμψης.

Οι σημερινοί μισθοί επέστρεψαν στο επίπεδο που κυμαίνονταν οκτώ χρόνια πριν, το 2005 δηλαδή, και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πάρει την κατιούσα από την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου. Βάσει του Δείκτη Μισθών που κατάρτισε η Στατιστική Υπηρεσία, το επίπεδο των αμοιβών σήμερα φαίνεται να έχει υποχωρήσει στο 81,2% (σε σχέση με το έτος βάσης 2008 που γίνεται η σύγκριση). Έχουν δηλαδή φθάσει στο επίπεδο που κυμαίνονταν οι μισθοί οκτώ χρόνια πριν, το 2005.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πορεία των μισθών από το δεύτερο μισό του 2010, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται και το πρώτο Μνημόνιο είναι αυστηρά καθοδική. Το α’ τρίμηνο του 2010, λίγο πριν την εφαρμογή του Μνημονίου, οι μισθοί είχαν φθάσει και στο υψηλότερο σημείο της περιόδου που εξετάζεται. Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2013 οι απώλειες ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, έναντι μείωσης 7,76% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Η έρευνα των αποδοχών έγινε με συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης των μισθών και των όρων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το Μνημόνιο τσάκισε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, απεδείχθη περίτρανα καταστροφικό, προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, επέφερε δραματική συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) και εκτίναξη των χρεών σε επίπεδα μη αντιμετωπίσιμα. Τα πιστά σκυλάκια της τρόικα Σαμαράς και Στουρνάρας τηρώντας τις πολιτικές του μνημονίου έχουν δημιουργήσει στρατιές χαμηλόμισθων και ανέργων οδηγώντας 3.900.000 Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει την άμεση καταγγελία του μνημονίου και την απόρριψη των εξοντωτικών μέτρων που οδηγούν την οικονομία μας στην καταστροφή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/tria-chronia-mnhmonio-boutia-misthwn-sto-epipedo-tou-2005#.UdMRWPlM_RM#ixzz2XuaYcgML

Exit mobile version