Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο σφυρί οι περιουσίες των Ελλήνων μέσω των ανεξόφλητων δανείων

pleistiriasmoi_arthro__article__article

Όσο περνάει ο καιρός και οι ξένοι δυνάστες παραμένουν στην Ελλάδα μας, το οικονομικό οξυγόνο, διαρκώς βαίνει μειούμενο. Σε μια χώρα με καθημερινά ασφυκτικά οικονομικά μέτρα, η διολίσθηση στο κοινωνικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο ορατή. Με συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο τιτανικός, όπως έλεγε και ο πρώην “τσάρος” των Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, φαντάζει στα μάτια του μέσου Έλληνα ως ένα αναπόφευκτο πλεόν γεγονός. Είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, πολύ καλά σχεδιασμένη, από κομπάρσους της πολιτικής, που σήμερα κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, παραδίδοντας μαθήματα ξεπουλήματος ενός Έθνους.

Έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό οικονομικής ξεφτίλας που “Έλληνας” -πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs- έχει ιδρύσει distress fund (αμοιβαίο κεφάλαιο) με αρχικό κεφάλαιο 100 εκατ. δολάρια. Distress fund ονομάζονται τα κεφάλαια  που αγοράζουν μετοχές, δικαιώματα και παλαιά δάνεια από εταιρείες που αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη χρεοκοπία. Τα distress funds τοποθετούνται σε προβληματικές εταιρείες και τράπεζες με στόχο να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψή τους ή ακόμη και να προκαλέσουν την αλλαγή δομή τους, πουλώντας τμήματα των επιχειρήσεων. Τα distress funds και τα hedge funds ανέρχονται σε χιλιάδες σε Ευρώπη και Αμερική και η «χρηματιστηριακή δύναμη πυρός» που διαθέτουν ανέρχεται σε τρισ. δολάρια και ευρώ. Αυτό τους επιτρέπει και να κερδοσκοπήσουν, αλλά και να διεκδικήσουν επιχειρηματικούς στόχους ανάμεσα στους οποίους και τράπεζες.

Τρανταχτά ονόματα του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη όπως η Icon Capital, η Morgan Stanley, η Calamos Asset Management, η York Capital, η Goldman Sachs, η Elliott Associates, η FG Hemisphere, η Leon Black, Apollo Global Management, η Baupost, η Centerbridge, η Marathon Asset Management, η Oaktree Capital, η Carlyle, η Strategic Value Partners, η Cerberus, η KKR έχουν επενδύσει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη τόσο σε προβληματικά ομόλογα –κρατικά και επιχειρηματικά- όσο και σε επιχειρήσεις και επισφαλή δάνεια που αναμένεται να αρχίσουν να ξεφορτώνονται οι τράπεζες. Σε τίτλους χρέους μεταξύ των άλλων και υποδομών  παρότρυνε τις ασφαλιστικές να τοποθετηθούν και ο Παγκόσμιος Επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής της KPMG David Sayer σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρίν λίγο καιρο στην Ελλάδα για Οικονομικούς Διευθυντές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης – και κυρίως στο Λονδίνο –  παρατηρείται οργασμός εργασιών από distress funds που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Δεδομένου όμως ότι και σε αυτά τα fund υπάρχει αξιολόγηση, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση την Ελλάδα παρακολουθούν distress funds που χαρακτηρίζονται ακόμη και ως “αρπακτικά”. Υπάρχουν, ανέφερε το «Financial Τimes», άπειρες ευκαιρίες για τα distressed hedge funds που είναι διατεθειμένα να κοιτάξουν πέρα από τα εταιρικά ομόλογα απλώς. Οι δομημένες πιστώσεις, τα χρεόγραφα με αντίκρισμα σε δάνεια ακινήτων, τα καλυμμένα ομόλογα, τα ναυτιλιακά δάνεια και τα ομόλογα των τοπικών κυβερνήσεων προσφέρουν όλα, όπως αναφέρεται, «εξαιρετικά ελκυστικές» ευκαιρίες στην Ευρώπη.

Τα εγχώρια πολιτικά κοράκια, που στοχοποίησαν τον Ελληνικό λαό, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αποθρασυνθεί κανονικά, μιας και ομιλούν για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Η εγχώρια αγορά φαίνεται ότι ήδη προετοιμάζεται με ορίζοντα το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Υπάρχουν ήδη τεράστιες μεμονωμένες επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να εκποιήσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το τι ακίνητα θα βγουν στην αγορά έχει καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και η έκθεση της BlackRock.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται ειδησιογραφικά sites,  στελέχη ξένων εταιρειών του είδους αυτού βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και διαπραγματεύονται την αγορά ελληνικών δανείων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική με τις ελληνικές τράπεζες. Όταν ολοκληρωθούν τέτοιες πωλήσεις, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες θα ξεκινήσουν διαδικασίες είσπραξης.

Μόλις λήξει η περίοδος προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία και για οφειλές μέχρι 180.000 ευρώ, που ισχύει μέχρι τέλος του 2013 (εφόσον δεν υπάρξει παράταση), αναμένεται να αρχίσουν εντατικές διαδικασίες είσπραξης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αφού μέχρι τότε πολλά δάνεια, κυρίως προβληματικά θα έχουν πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή σε ξένες εταιρείες

Δυστυχώς, με αυτά ασχολούνται την ώρα που 25,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ανεξόφλητα «χρέη» των Ελλήνων προς την Εφορία, από την αρχή του 2010. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο άγγιξαν τα 58,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013, από 33 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009. Πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι «όμηροι» της Εφορίας με χρέη, ενώ 100.000 εξ αυτών διατρέχουν τον κίνδυνο της φυλακής, οφείλοντας άνω των 10.000 ευρώ. Αυτοί σφίγγουν την θηλεία διαρκώς και επιβάλλουν πολιτική λιτότητας, μείωση μισθών, συντάξεων. Ξεπουλιούνται τα Εθνικά περιουσιακά στοιχεία και χάνεται η Εθνική Κυριαρχία.

Ανατρέχοντας στα τετελεσμένα οικονομικά δεδομένα του 2012, σύμφωνα με τον πίνακα των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου του προϋπολογισμού, τα Ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ δανείζουν 102 δισ. ευρώ την Ελληνική Κυβέρνηση. Πάνε όμως τα λεφτά αυτά στον ελληνικό λαό;

Τα χρήματα των Ευρωπαίων δεν πάνε στη στήριξη του Ελληνικού λαού (παιδεία, υγεία, μισθούς, συντάξεις), αλλά στην ανατροφοδότηση του επαχθούς χρέους. Πρόκειται για πληρωμές «χρεών», που το Ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο, μας ανάγκασε να συνάψουμε. Και το οποίο γεννά ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ διαρκώς.

Εθνική πολιτική ηγεσία, αποτελεσματικότεροι νόμοι, δημόσια διοίκηση επανδρωμένη με ήθος, τραπεζική οικονομία για τον Έλληνα, φορολογία ανταποδοτική, είναι κάποια σημεία που η Χρυσή Αυγή θα θέσει σε κίνηση, για να ξεκινήσει η Ελλάδα και πάλι να ανθεί.

Παναγιώτης Παγκάκης , οικονομολόγος
Τ.Ο. Καρδίτσας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/pleisthriasmoi#.UdnhSvlM_RM#ixzz2YOmk7euY

Exit mobile version