Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πιέζουν οι ευρωπαίοι για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων

f028fc731__articleΕπανέρχεται το Spiegel για το κούρεμα καταθέσεων. «Ασαφές το τι θα γίνει με τα παλιά βάρη» γράφει το Spiegel για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ επαναφέρει το κούρεμα καταθέσεων έως μέρος της λύσης για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών. Αναφέροντας ότι «Σε πολλές χώρες της νοτίου Ευρώπης οι προβληματικές τράπεζες θεωρούνται ανάχωμα για την ανάπτυξη». Η απευθείας ανακεφαλαιοποίησή τους από τον ESM όμως είναι αρκετά διαφιλονικούμενη εντός της ευρωζώνης, γράφει το Spiegel. Επί της αρχής, 60 από τα συνολικά 500 δισ. του ταμείου μπορούν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τέλη Ιουνίου όμως οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση που ένα ίδρυμα αντιμετωπίσει δυσκολίες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν καταρχήν οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι τράπεζες αυτές. Ασαφές όμως παραμένει, πάλι σύμφωνα με το Spiegel πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα «παλιά βάρη» στις ήδη γνωστές υποθέσεις, όπως στην Ελλάδα.

Τα πρόσφατα γεγονότα της Κύπρου είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοχή των προτάσεων του Eurogroup, την ένταξη της Κύπρου σε μνημονιακό καθεστώς και το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες για να εξορθολογιστεί το εξωτερικό της χρέος. Είναι εύλογο λοιπόν να υποθέτουμε ότι και η Ελλάδα, που ήδη διανύει τον τρίτο χρόνο υπό μνημονιακό καθεστώς, είναι πιθανόν να υποστεί ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό μέτρο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι εταίροι είναι σε θέση ισχύος να επικαλεστούν οποιαδήποτε δικαιολογία και με εκβιαστικό τρόπο να αποφασίσουν ότι ένα κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων είναι μονόδρομος για τον εξορθολογισμό του χρέους προς τους δανειστές μας.

Η καταλήστευση των μικροκαταθετών είναι ο επόμενος στόχος των τοκογλύφων. Η ευρωζώνη έχει γίνει ο μεγαλύτερος εφιάλτης του ελληνικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/piezoun-oi-eurwpaioi-gia-kourema-twn-ellhnikwn-katathesewn#.UdyTCflM_RM#ixzz2YajFOkh1

Exit mobile version