Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΤΟΜΑ “Κένταυρος”: Το παράδειγμα της απαξιώσης της ΕΛΒΟ

elbo_kentaurus_l2

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ και σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και κινητήρων. Το 1986 μετά από μεταβίβαση της αυστριακής συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο η εταιρία μετονομάσθηκε σε ΕΛΒΟ. Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διαγωνισμό, το 43% των μετοχών μαζί με το management μεταβιβάστηκε στον όμιλο επιχειρήσεων «Μυτιληναίος». Αφού ο «Μυτιληναίος» ανάλωσε την «προίκα» που είχε πάρει από το Υπ. Άμυνας αποχώρησε από την διοίκηση το 2010. Την διοίκηση της εταιρίας σήμερα ασκεί ουσιαστικά το Υπ. Οικονομικών και είναι μια από τις εταιρίες του νευραλγικού αμυντικού τομέα που απειλούνται με κλείσιμο από τους υποτακτικούς των τοκογλύφων, αφού επί πολλά χρόνια φρόντιζαν συστηματικά να τις απαξιώνουν.

Το 2000 η ΕΛΒΟ όταν μεταβιβάστηκε στον Μυτιληναίο  απασχολούσε 1.100 εργαζόμενους. Τότε η ΕΛΒΟ υλοποιούσε αρκετά συμβόλαια για στρατιωτικά οχήματα και επιχειρούσε διείσδυση στον τομέα των πολιτικών οχημάτων (απορριμματοφόρα, λεωφορεία κ.α.). Σήμερα η εταιρία απασχολεί πλέον  370 άτομα που έχουν όμως εξειδικευμένη εμπειρία στις κατασκευές τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως τα άρματα  μάχης LEOPARD, ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, στρατιωτικά οχήματα παντός  εδάφους και πολιτικά ελαφρά και βαρέα οχήματα.

Για να γίνει κατανοητή η ύποπτη συμπεριφορά των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα και ειδικότερα στην ΕΛΒΟ, θα πρέπει να γίνει μνεία στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ , μια αναπτυξιακή σύμβαση της ΕΛΒΟ, που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2000. Το ελληνικό αυτό ΤΟΜΑ διέθετε αξιολογότατη περιμετρική προστασία με δυνατότητα επιπρόσθετης σπονδυλωτής  θωράκισης από σύνθετα υλικά (composite materials).  Ήταν εξοπλισμένο με πύργο  που έφερε πυροβόλο των 30 χλστ. των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς και ένα συζυγές πολυβόλο των 7.62 χστ. επίσης των ΕΑΣ. Το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ήταν πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτροπτικά συστήματα.

Το πρωτότυπο όχημα δοκιμάστηκε από το ΓΕΣ και αφού ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του τελικού χρήστη στα σχέδια του οχήματος, υπογράφτηκε το 2002  σύμβαση με το Υπ. Άμυνας για την κατασκευή  των πρώτων 150 ΤΟΜΑ. Το 2004 περιέργως ανακοινώνεται η καταγγελία της συμβάσεως και έκτοτε η σύμβαση παραμένει αδρανής με ευθύνη των ανευθυνουπεύθυνων του Υπ. Άμυνας. Η ΕΛΒΟ προσπάθησε πολλές φορές να αναβιώσει την σύμβαση, η οποία θα πρόσφερε δουλειά σε ελληνικά χέρια, θα αύξανε αισθητά τον κύκλο εργασιών της εταιρίας και θα την βοηθούσε να διαφύγει από τον κίνδυνο οικονομικού μαρασμού. Επίσης, ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτούσε ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ και θα δινόταν  η δυνατότητα στην ΕΛΒΟ να πραγματοποιήσει εξαγωγές, διότι είναι αυτονόητο ότι  μόνο αν ο δικός σου στρατός έχει εξοπλιστεί με το οπλικό σύστημα που κατασκευάζει η αμυντική σου βιομηχανία, τότε μόνο υπάρχει περίπτωση να το αγοράσει και κάποιος άλλος.

Προφανώς για πολλοστή φορά οι διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες αποφάσισαν, υπακούοντας σε ξένα κέντρα αποφάσεων, να απαξιώσουν μια ακόμη Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, την ΕΛΒΟ. Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ είναι ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από Έλληνες μηχανικούς. Η τελική του σχεδίαση μπορεί άμεσα να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει τις τελευταίες διεθνείς τάσεις για τεθωρακισμένα οχήματα, τάσεις που δείχνουν να εξαλείφονται οι διαφορές μεταξύ ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ και να σχεδιάζονται οχήματα με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια του προσωπικού.

Ο Ελληνικός Στρατός εξακολουθεί να στερείται σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων. Η ενεργοποίηση της σύμβασης για το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το προσωπικό της ΕΛΒΟ έχει ενσωματώσει πολύτιμη τεχνογνωσία και σε συνδυασμό με τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης μπορεί να προσφέρει άμεσα στον Ελληνικό Στρατό το πρώτο σύγχρονο ελληνικό ΤΟΜΑ. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ υποστηρίζει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο της Εθνικής Άμυνας. Οι ανίκανοι πολιτικάντηδες  που προσπαθούν να απαξιώσουν και να εκποιήσουν την Αμυντική Βιομηχανία θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/toma-kentauros-to-paradeigma-ths-apajiwshs-ths-elbo#.Ud0cSPlM_RM#ixzz2Yd6iatDd

Exit mobile version