Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

exetasi5

Σε ένα ιδεατό κόσμο, ένας καρκινοπαθής θα είχε δεδομένη την αμέριστη συμπαράσταση υπηρεσιών υγείας, συνανθρώπων, συγγενών και φίλων. Θα είχε τη δυνατότητα πρόσβασης και απόλαυσης των ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Θα είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κάθε θεραπευτική δυνατότητα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από ένα τέτοιο ανθρωπιστικό όραμα.

Ο ασθενής δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του ούτε τις αξιώσεις που οφείλει στον εαυτό του να απαιτήσει από το κράτος. Ο καρκίνος και ειδικά ο καρκίνος του μαστού είναι νόσος που απασχολεί μεγάλη μερίδα Ελληνίδων ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας, καθώς και των συγγενών και φίλων τους. Το Υπουργείο Υγείας για ακόμα μια φορά αποδεικνύει πως η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης συνιστά και περιστολή της ποιότητας και των παροχών υγείας. Συγκεκριμένα η εξέταση “Oncotype Dx” είναι μια εξέταση ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, καθώς οι γιατροί αξιολογώντας τα αποτελέσματά της αποφασίζουν αν θα πρέπει η ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή απλά σε ακτινοθεραπεία.

Η εξέταση αυτή είναι μέρος των διεθνών οδηγιών στην ογκολογία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για μια γυναίκα, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα γιατρό της, να προβεί στην συγκεκριμένη εξέταση και αν μπορεί να αποφύγει την επώδυνη, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή, χημειοθεραπεία, εφ’ όσον αυτή δεν βοηθά στην περίπτωσή της. Πλέον όσες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θέλουν να υποβληθούν στην συγκεκριμένη εξέταση  θα πρέπει να εξ ιδίων να καταβάλλουν 3.600 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την σημερινή Ελληνίδα, καθώς ο ΕΟΠΠΥ θεωρώντας την περιττή, δεν την αποζημιώνει. Η Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Ελένη Ζαρούλια με την ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ζητά την ανάκληση αυτού του άδικου μέτρου, το οποίο υποβάλλει στην ταλαιπωρία της χημειοθεραπείας εκατοντάδες Ελληνίδες και παράλληλα εκτοξεύει στα ύψη την δαπάνη υγείας με την χρήση φαρμάκων για την διαχείριση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-o-eopuu-stamata-na-apozhmiwnei-thn-ejetash-gia-tis-gunaikes#.UeFiKI1M_-Q#ixzz2Yw3fhqkW

Exit mobile version