Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

argia-kiriaki-650x300Για άλλη μια φορά, οι “ειδήμονες”, φέρνουν ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση, το οποίο αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά και εντελώς ανόμοια θέματα μεταξύ των άρθρων του. Πως λέμε “πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης”; Κάτι ανάλογο. Διότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έρχεται για άλλη μία φορά η συζήτηση γύρω από την αργία της Κυριακής! Σε παρελθούσες συνεδριάσεις το ίδιο θέμα είχε τεθεί και από τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ: “…Είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία δεν εκπορεύεται από μνημονιακή δέσμευση. Δηλαδή, είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης πέρα από κάποια σημεία που φέρονται υπό τα βάρος του μνημονίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποτελεί δέσμευση και είναι πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Συνεπώς, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είναι ένα μοντέλο το οποίο στη Βόρεια Ευρώπη εφαρμόστηκε επί 20 χρόνια και απέτυχε.) , αλλά και από τους διαφόρους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κατά πλειοψηφία δεν επιθυμούν, ο καθένας για τον δικό του λόγο, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής (εκπρόσωποι τις ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμα και απεργίες τις Κυριακές). Στο θέμα θα επανέλθουμε καθόσον η επιτροπή θα συνεχίσει την συζήτηση και αύριο (17/07/2013) αλλά και την Παρασκευή 19/07/2013 και θα έχουμε περισσότερα στοιχεία επί του θέματος, αφού έχουν καλεσθεί πάλι οι εμπλεκόμενοι φορείς (1) ΕΣΕΕ,  2) ΓΕΣΕΒΕ, 3) ΣΕΤΕ, 4) ΣΕΛΠΕ, 5) Καταναλωτική Οργάνωση, 6) Ένωση Περιφερειών, 7) Ένωση Επιμελητηρίων 8) οι Υπάλληλοι, 10) δύο λαϊκές αγορές και  11) η ΚΕΔΕ.) και αναρωτιόμαστε τι θα αλλάξει πάνω στο ζήτημα αυτό!

Σας παραθέτουμε την τοποθέτηση της Συναγωνίστριας Ζαρούλια:  

“ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ (Ειδική Αγορήτρια του Λαϊκού Συνδέσμου, Χρυσή – Αυγή): Συζητάμε το σχέδιο νόμου «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Το βασικότερο σημείο του νομοσχεδίου στο οποίο διαφωνούμε είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που προβλέπεται στο άρθρο 16. Η επιλογή προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δεν μειώνει  καθόλου την καταχρηστικότητα της ρύθμισης, αφού στα πλαίσια του ανταγωνισμού όλοι θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν. Προβλέπεται μάλιστα, επέκταση του μέτρου και για άλλες Κυριακές, πέρα των προβλεπόμενων της παραγράφου 1, με απόφαση του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου. Αυτή είναι ακόμη χειρότερη ρύθμιση, αφού στοχεύει στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα. Είναι δυνατόν οι «μικροί» έμποροι που έχουν αυτές τις επιφάνειες και συνήθως λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους χωρίς προσωπικό, αλλά με μέλη της οικογενείας τους. να επιθυμούν να εμπλακούν σε μία διαδικασία ανταγωνισμού; Οι Έλληνες έμποροι και οι οικογένειές τους περιμένουν την αργία της Κυριακής όχι για να λειτουργήσουν, αλλά για να λειτουργηθούν πηγαίνοντας στην εκκλησία και αναπαυόμενοι μετά από ένα κουραστικό 6ήμερο και για να βρεθούν με τα παιδιά τους και την οικογένειά τους.

Όταν οι αλλόθρησκοι αλλοδαποί θα ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή, διότι για αυτούς δεν σημαίνει τίποτα αυτή η μέρα, θα πιεστούν να τους ακολουθήσουν και οι Έλληνες έμποροι. Δηλαδή, με άλλα λόγια, στοχεύετε να εκβιάσετε τους Έλληνες εμπόρους σε παγκοσμιοποιητικές πρακτικές και συμπεριφορές που στοχεύουν στην καταστολή του εθνικού και  του θρησκευτικού τους αισθήματος.

Με την ίδια λογική διαφωνούμε και με το άρθρο 38, «διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις», όπου προβλέπεται αντικατάσταση του άρθρου 8 «λειτουργία λαϊκών αγορών» του ΠΔ 51/2006, ενώ με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ρητώς ότι οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, ενώ με το παρών σχέδιο νόμου προβλέπεται η λειτουργία τους και την Κυριακή. Δηλαδή, πάλι εκβιάζετε το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων παραγωγών, καθώς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μη Χριστιανών αλλοδαπών παραγωγών οι οποίοι θα επιλέξουν να λειτουργούν την  Κυριακή, θα αναγκάσουν τους Έλληνες να ακολουθήσουν.

Πρόκειται συνολικά για ένα βαθιά ανθελληνικό και αντιχριστιανικό νομοσχέδιο που εισάγει καινοτομίες που σαφώς στόχο έχουν να πλήξουν τις καθιερωμένες εθνικές μας συναλλαγές που συμβαδίζουν με το χριστιανικό εορτολόγιο. Τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων διαμορφώθηκαν με γνώμονα την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος, Χρυσή – Αυγή, δεν υπηρετεί ξένα συμφέροντα εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό. Καταργείστε τις διατάξεις για λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και εδώ είμαστε να συζητήσουμε ξανά το σύνολο του σχεδίου νόμου. Όχι, όμως με τετελεσμένα στα οποία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο οι έμποροι όσο και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και χριστιανικοί φορείς.

Παρατηρούμε μία περίεργη εμμονή και επιμονή επί του θέματος παρόλο που και σε παρελθούσες επιτροπές είχατε φέρει φορείς οι οποίοι και αυτοί ήσαν αρνητικοί στο να καταργηθεί η Κυριακή ως αργία.

Γιατί δεν κάνετε επιτέλους ένα δημοψήφισμα να δούμε τι θέλει αυτός ο κυρίαρχος λαός; Θέλει την Κυριακή αργία ή όπως επιβάλουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων να καταργηθεί;”

Exit mobile version