Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σκόπιμα λάθη στις αγορές όπλων από τις ΗΠΑ: Η περίπτωση των Chinook και Sikorsky

Πανηγυρίζει ο Αβραμόπουλος για τη δήθεν “δωρεάν” παραχώρηση 10 ελικοπτέρων Chinook, που έχουν ήδη αφοπλίσει και παραπετάξει οι αμερικανοί. Κατ’ αρχήν, για να πετάξουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα στους ελληνικούς αιθέρες, το κράτος μας θα πληρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, οπότε παύουν να ισχύουν τα περί… δωρεάς. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη επιλογή είναι λανθασμένη επιχειρησιακά. Βασίζεται δυστυχώς στην νοοτροπία, “αφού μας τα πετάνε οι αμερικανοί, γιατί να μην τα πάρουμε;”. Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπαγορεύουν την αγορά άλλου τύπου ελικοπτέρου, πιο ευκίνητου και με τη δυνατότητα αυτόνομης μεταφοράς βαρέως οπλισμού.

Φυσικά αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν, με τη μοναδική δυνατότητα αερομεταφοράς χερσαίων δυνάμεων να εξαρτάται από τα αρχαία Huey που αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Απέναντί μας υπάρχει μία τουρκία με ανεξάντλητα αποθέματα επιθετικών ελικοπτέρων T-129A/B (τουρκικής κατασκευής και σχεδιασμού εννοείται… ) και UH-60 Sikorsky, που μπορούν να μεταφέρουν άμεσα ολόκληρες μεραρχίες στα ελληνικά νησιά. Η έγκυρη ιστοσελίδα defencenet.gr δημοσιεύει μία εύστοχη ανάλυση γύρω από αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα.

Περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει η αποδέσμευση των 10-12  CH-47D Chinook από τις ΗΠΑ για τον ΕΣ. Η λύση αυτή “Είναι μονόδρομος” αναφέρει πηγή του ΓΕΣ στο defencenet.gr, γιατί “Πρώτον δεν έχουμε ελικόπτερα και δεύτερον αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και θέλουμε, δηλαδή τα UH-60L κοστίζουν πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια και θα μας επιβαρύνουν και με κόστος δημιουργίας υποδομής υποστήριξης“. Βέβαια το τελευταίο δεν ισχύει. Υπάρχει υποδομή και μάλιστα σημαντική στο Πολεμικό Ναυτικό που χρησιμοποιεί πολλά S-70 που μηχανικά είναι τα ίδια με τα UH-60 και θα ήταν και μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε μια πρώτη ενοποιημένη γραμμή υποστήριξης για Στρατό και Ναυτικό, αφού μιλάμε και για ανάγκη οικονομιών κλίμακος.

Παραδέχθηκε, πάντως, ο συγκεκριμένος, ότι το κόστος λειτουργίας των 10-12 CH-47D Chinook θα είναι περίπου 50% υψηλότερο σε ορίζοντα δεκαετίας από το κόστος των 30 ελικοπτέρων εφόδου UH-60L τα οποία θα αντικαθιστούσαν τα “αρχαία” UH-1H, αλλά φαίνεται ότι η Boeing είχε καλύτερες “άκρες” και κέρδισε την Σικόρσκι σε αυτό το ιδιότυπο. Αλλά και επιχειρησιακά υπάρχει “default” στην προμήθεια των CH-47D Chinook: Παίρνουμε φορτηγό ενώ χρειαζόμαστε αγωνιστικό αυτοκίνητο. Συν το γεγονός ότι τα UH-60L μπορούν να εξοπλιστούν μέχρι και με 16 AGM-114 Hellfire σε ώρα ανάγκης ή τουλάχιστον με καλάθους ρουκετών των 2,75” για αποστολές κλειστής υποστήριξης. Πώς θα ισοσκελιστούν οι μάζες των τουρκικών T-129A/B, UH-60 κλπ;

Τα CH-47D Chinook προτού παραδοθούν θα υποστούν γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή που θα κοστίσει περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η προμήθεια των UH-60L ήταν αυτονόητη. Τώρα επαναλαμβάνεται το σφάλμα της επιλογής των NH-90 έναντι και πάλι των UH-60L, έστω από διαθέσιμα μεταχειρισμένα, ενός μικρού αριθμού πανάκριβων στην χρήση μεγάλων ελικοπτέρων και όχι εφόδου. Και αυτό το λάθος επιχειρείται να διορθωθεί με ένα ακόμα μεγαλύτερο. Στον Ελληνικό Στρατό υπηρετούν τώρα 16 CH-47DGR, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του 2004. Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι επιτέλους θα αποκτηθεί μεγάλη δυνατότητας αερομεταφοράς, αυτό σε επιχειρησιακές συνθήκες είναι και επικίνδυνο: Με ένα CH-47D  μπορεί να εξοντωθεί ένας ολόκληρος λόχος ειδικών δυνάμεων με μία βολή, σε ένα UH-60L απλά θα χαθεί μια ομάδα και οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν.

Υ.Γ.1: Στη φώτο διακρίνονται οι επιθετικές δυνατότητες του Sikorsky (εκτόξευση βλήματος Hellfire), που εδώ και χρόνια επιχειρούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό

Υ.Γ.2: Η αναφορά στον κίνδυνο που κρύβει η μεταφορά μεγάλης χερσαίας δύναμης μέσα στα Chinook δεν είναι τυχαία. Οι αμερικανοί έχουν πικρή πείρα από το Αφγανιστάν. Διαβάστε το βιβλίο “Ο τελευταίος επιζών” όπου ολόκληρη ομάδα των Navy Seals ανατινάσσεται μέσα σε Chinook (πριν πατήσουν στο έδαφος με την τεχνική fast rope) από ένα και μόνο αντιαρματικό βλήμα RPG των Ταλιμπάν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/skopima-lathh-stis-agores-oplwn-apo-tis-hpa-h-periptwsh-twn-chinook-kai-sik#.Uf_m0JJM_-Q#ixzz2b7PjZWyE

Exit mobile version