Η κυβέρνηση των αχυρανθρώπων, ξεπουλά τον εθνικό μας πλούτο, τη γη και τη θάλασσα.
Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο «επενδυτικό» ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει τη λύση της απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στους ενδιαφερομένους που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δεν θα ακολουθήσει την οδό της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων. Ιδίως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι προσφέρει τις μεγαλύτερες προοπτικές, δεδομένου του ανεπίσημου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη σκοπιμότητας που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ και που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής». Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η πώληση μετοχών θα μπορούσε να αποτελεί μια βασική προσέγγιση για τα λιμάνια στα οποία οι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Στον αντίποδα, σε όσα λιμάνια το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μερικές μόνο από τις δραστηριότητές τους, η ιδανικότερη λύση θα ήταν η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, παρά η πώληση όλου του λιμανιού.
Πάντως, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του μετώπου των ιδιωτικοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός φαίνεται πως θα προηγηθεί εκείνου για τον ΟΛΠ. Αιτία είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, αναφορικά με την πρόθεση της τελευταίας να προβεί σε νέα επένδυση ύψους 226 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, με αντάλλαγμα την αναστολή της καταβολής ελάχιστου ανταλλάγματος για κάποια χρόνια. Άλλος ένας λόγος που θα φέρει τον ΟΛΘ στο επίκεντρο είναι η διαπίστωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι το λιμάνι της συμπρωτεύουσας έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών. Στη μελέτη σκοπιμότητας αναφέρει ότι οι βασικοί λόγοι για το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η γεωγραφική θέση του λιμανιού, που θεωρείται «πύλη» για τα Βαλκάνια, τα περιθώρια ανάπτυξής του, τα θετικά οικονομικά του στοιχεία και οι καλές προσβάσεις και υποδομές του.
Ανάλογη λύση προκρίνεται και για τον ΟΛΠ, όπου επίσης το ενδιαφέρον που καταγράφεται αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού. Η μεγαλύτερη ζήτηση εκφράζεται για τις δραστηριότητες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, τον σταθμό διακίνησης οχημάτων και το λιμάνι της κρουαζιέρας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη διακίνηση επιβατών/οχημάτων προς τη νησιωτική χώρα, ενώ το μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δραστηριότητα γενικού φορτίου. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού καταγράφει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η Χρυσή Αυγή είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τον Ελληνικό Λαό πως η κυβέρνηση των ανδρείκελων της Τρόικας θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας, σύμφωνα με τις παράλογες απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων. Επιπλέον, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, μπροστά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, εξαγοράς κρίσιμων τομέων του ελληνικού τουρισμού, αλλά επιπλέον παρέχει κίνητρα στους γείτονες, αποφεύγοντας να θέσει όρους και προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/taiped-to-megalo-jepoulhma-sto-sfuri-ta-megalutera-limania-ths-chwras#.UgjENpJM_-Q#ixzz2bkkCn8cr