Ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για ένα εικονικό “πρωτογενές πλεόνασμα” (εικονικό γιατί τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, πέρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους) ο πραγματικός ουσιαστικός δείκτης αυτός της ανάπτυξης της χώρας δείχνει και πάλι όχι απλώς σημάδια υποχώρησης, αλλά τινάζει στον αέρα και το σύνολο του κυβερνητικού και τροϊκανού προϋπολογισμού.
Η ελληνική οικονομία και πάλι συρρικνώθηκε κατά του ‘Β τρίμηνο του 2013, πέρα από τις προβλέψεις των υπαιτίων της καταστροφής της χώρας. Ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση της ύφεσης στο 4,2% ακούγεται πλέον ως κακό ανέκδοτο αφού ο μέσος όρος του πρώτου εξαμήνου είναι 5,1% και παραδοσιακά επιδεινώνεται στα επόμενα τρίμηνα. Το ότι υποχώρησε η πτώση από το 5,6% του A’ τριμήνου στο 4,6% πρέπει να είσαι ο Πολ Τομσεν ή ο Γ.Σουρνάρας ή ο Χ.Σταϊκούρας για να το δεις ως “βελτίωση”: Ο ρυθμός κατάρρευσης της οικονομίας εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει πλέον οικονομία για να καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης της ύφεσης στο ‘Β τρίμηνο του έτους στο 4,6%, από 5,6%. Άρα μέσος όρος εξαμήνου 5,1%!
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στα 40,9 δισ. ευρώ. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, κατά το πρώτο εξάμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,1%, όταν ο στόχος για την ύφεση σε ολόκληρο το έτος είναι 4,2%. Αν θα καταφέρουν με διάφορα τεχνάσματα και δημιουργική λογιστική να τον ρίξουν κάτω από 5% δεν θα έχει καμία σημασία. Χαρακτηριστική είναι η πτώση 50,1% του ρυθμού ανάπτυξης τον Μάιο της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας που είναι η οικοδομή: Κάτω από το μισό έπεσαν οι οικοδομικές άδειες σε σχέση με σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ειδικότερα, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.203 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 212,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 906,1 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 50,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 57,9% στην επιφάνεια και κατά 50,1 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Μάιο 2013, είναι 2,4%.
Πηγή: Defencenet
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/sto-51-h-ufesh-to-a-ejamhno-prwtogenes-pleonasma-oneireuontai-sto-up.-oikon#.UgkhvZJM_-Q#ixzz2bmLiwGvh