Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ξεπουλάνε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία – Ένα συντεταγμένο σχέδιο ετών

Εκπονήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ώστε να ξεπουληθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι εταιρίες που απαρτίζουν την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, δηλαδή τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σχέδιο που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί στις χθεσινές συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα ΕΑΣ θα συρρικνωθούν κατά 60%, ενώ η ΕΛΒΟ θα τεθεί υπό εκκαθάριση που αφήνει ανοιχτά τα σενάρια ακόμα και για πώληση του συνόλου της εταιρίας, συνοδευόμενη από απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Για την ΛΑΡΚΟ ακόμα αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το ξεπούλημα.

Την ίδια ώρα που διαδραματίζονται αυτά και η εφημερίδα «Έθνος» κάνει λόγο για ένα έλλειμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ που θα έχει φέτος η ΕΛΒΟ, διαβάζουμε ότι η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., συμφερόντων Μυτιληναίου, έκλεισε συμφωνία για να συνεργαστεί με την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann στην κατασκευή 62 αρμάτων μάχης Leopard-2A7, για το Κατάρ. Η αξία αυτή της συμφωνίας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ανέρχεται στα 56,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές το φετινό έλλειμμα της ΕΛΒΟ, η οποία έχει την τεχνογνωσία και την αρμοδιότητα για να αναλάβει μία τέτοια δουλειά. Η τεχνογνωσία αυτή, βέβαια, προήλθε από την ΕΛΒΟ της οποίας το 43% αγοράστηκε το 2000 από τον συγκεκριμένο όμιλο επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει, σχετικώς, δελτίο της εταιρίας το 30.06% αγοράστηκε από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και 12.94% από την ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ενώ ο Όμιλος ανέλαβε το management της ΕΛΒΟ.

Ο ίδιος όμιλος είχε στενή συνεργασία με την ΔΕΗ και έτσι μοιραία βλέπουμε μία άλλη είδηση που προέκυψε πριν κάποιους μήνες. Σύμφωνα, λοιπόν, με την προ μηνών προαναφερθείσα είδηση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελής, προκαλώντας ζημία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται εναντίον των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου. Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Εδώ, βέβαια, γεννάται πηγαία το ερώτημα της σχέσεως με το ζήτημα των «κόκκινων», «ροζ», «πράσινων» και «γαλάζιων» συνδικαλιστών που σε όλες αυτές τις εταιρίες φρόντισαν ώστε να καταστούν μη ελκυστικές για παραγγελίες και συμφωνίες, λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούσαν οι εν λόγω συνδικαλιστές. Έτσι με τον τρόπο τους «οδήγησαν» όλες τις πιθανότητες για παραγγελίες ύψους πολλών δισ. ευρώ στα χέρια των ιδιωτών και τους εργαζόμενους στην ανέχεια και εν τέλει στην ανεργία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/jepoulane-thn-ellhnikh-amuntikh-biomhchania-ena-suntetagmeno-schedio-etwn#.Uh3cS5JM_-Q#ixzz2dGI7XnyO

Exit mobile version