Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ρέππας: Πρέπει να τα βρούμε με το Σύριζα, για να διατηρήσουμε την κουτάλα!

Εάν υπάρχει κάποια «είδηση» από την χθεσινή εκδήλωση για τα 39α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ αυτή, αναμφίβολα, είναι τα όσα είπε ο Δημήτρης Ρέππας, ο  οποίος εκφράζοντας «την άλλη πλευρά του λόφου» τάχθηκε υπέρ μιας «αριστερής στροφής» του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεθεί υπερβολικά στο άρμα της Ν.Δ, δήλωσε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο Ν.Δ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι έτοιμο για μια προοπτική σύμπραξης και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο». Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο Ρέππας αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά, όταν στο εγχείρημα δεν έχουν θέση δυνάμεις που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που χαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί», ενώ στη συνέχεια, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να σκεφτούν ότι στην πολιτική μετρά και ο συσχετισμός δυνάμεων.

«Τι θέλει να πει ο ποιητής;», είναι το εύλογο ερώτημα που γεννάται. Μήπως ο Ρέππας λειτουργεί ως «λαγός», προκειμένου να υφάνει το σενάριο μελλοντικών (με την άμεση χρονική έννοια του όρου) πολιτικών διεργασιών και συνεργασιών; Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη σχετικά δήλωση του Σαμαρά αποτελεί «συνέταιρο πλήρους ευθύνης», αποτελεί τον ιδανικό παρτενέρ για κυβερνήσεις συνεργασίας. Σήμερα με τη ΝΔ, αύριο με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεθαύριο με τον Διάβολο…

Το θέμα είναι κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία και που ακριβώς αποσκοπεί. Υποθετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα και το ΠΑΣΟΚ εκείνος ο πολιτικός φορέας, ο οποίος όχι μόνο έφερε το Δ.Ν.Τ. και το μνημόνιο στην Χώρα μας, αλλά και το υπηρετεί πιστά μέχρι σήμερα ως συμμετέχων στη συγκυβέρνηση. Βεβαίως, η «αντιμνημονιακή» ρητορική και διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει μέσα από ένα «φιλτράρισμα», μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012. Η καταγγελία του μνημονίου μετατράπηκε σε «επαναδιαπραγμάτευση», ο ΣΕΒ άρχισε τις φιλικές συναντήσεις και τα επαινετικά σχόλια για τον Τσίπρα, ενώ κάθε μέρα ο εμβρόντητος Πολίτης μένει άναυδος από τις αλλεπάλληλες αντικρουόμενες απόψεις του κόμματος αυτού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα μπορούσε, παίρνοντας μια κυβερνητική εντολή, να ρίξει μπόλικο νερό στο κρασί του και να πορευθεί ως μια αριστερή εναλλακτική λύση στην μνημονιακή πάντοτε πορεία του τόπου. Με δεδομένο ότι θα χρειαστεί συμμάχους και έχοντας υπόψη το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ, τίποτε δεν αποκλείει την συμμετοχή σ΄αυτήν και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς, μέχρι στιγμής, ένα πολύ μεγάλο μέρος του «όλου ΠΑΣΟΚ» έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μια επίσημη συνεργασία των δύο κομμάτων θα φέρει κάποιους παλιούς γνώριμους πολύ κοντά…

Ο βασικός, όμως, στόχος και σκοπός όλων αυτών έχει να κάνει με την συντονισμένη προσπάθεια αναχαίτισης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Έστω και σιωπηλές, πληθαίνουν εκείνες οι φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι πλέον η δεύτερη πολιτική δύναμη της Χώρας. Αν, επομένως, ο  ΣΥΡΙΖΑ  κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα χρειαστεί τονωτικές ενέσεις συνεργασίας, προκειμένου να σταθεί ως ανάχωμα στην παρουσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό αυτό συνονθύλευμα, όπου η αριστερά του δεν γνωρίζει τι ποιεί η… ακροαριστερά του, το πολυσυλλεκτικό αυτό μόρφωμα των συνιστωσών, των ομάδων, των ομίλων και των τάσεων είναι ιδεολογικά ανίκανο, πολιτικά αναλφάβητο και κοινωνικά απαίδευτο, προκειμένου να μπορέσει να εκφράσει μια σοβαρή απειλή για το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ψηφοφόρους, δεν έχει όμως μέλη, πόσο μάλλον οπαδούς. Τα «σαπάκια» του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα μπορέσουν να επιπλεύσουν, έστω και οριακά, στις επόμενες εκλογές και με το όποιο ποσοστό μαζέψουν να αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι μπορούν να συμμετάσχουν ξανά σε μια συγκυβέρνηση.

Η «αριστερή» στροφή του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, πολιτικής και βιολογικής. Πολιτικής, διότι το ΠΑΣΟΚ, αν τελικώς επιζήσει μετά τις επόμενες εκλογές, μόνο ως «τσόντα» μπορεί να συμμετέχει στην προσπάθεια  «μπαλώματος» του πολιτικού σκηνικού, μέχρι τελικώς να απορροφηθεί από έναν νέο πολιτικό σχηματισμό κεντροαριστερής κατεύθυνσης. Βιολογικής, διότι η αναρρίχηση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στην εξουσία θα σημάνει και την έναρξη της έρευνας για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο, την λίστα Λαγκάρντ, την Siemens, το Χρηματιστήριο και όλα όσα για τα οποία κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ.

Η αναφορά, λοιπόν, του κομματικού αυτού ναυαγίου επανειλημμένως στην έννοια του «συνταγματικού τόξου» έχει να κάνει, συν τοις άλλοις, και με την ταύτισή του με όλους τους υπόλοιπους συστημικούς φορείς, προκειμένου να αποφύγει τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης για τα οικονομικά σκάνδαλα και ατασθαλίες, για τα οποία κατηγορείται.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/reppas-na-ta-broume-me-suriza-prin-mas-dialusei-h-chrush-augh#.Uid3RjbIbSI#ixzz2dwt48hqX

Exit mobile version