Η μάχη της Ιψού πραγματοποιήθηκε το 301 π.Χ. στην Φρυγία της Μικράς Ασίας. Αντιμέτωποι οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αντίγονος ο Μονόφθαλμος με τον υιό του Δημήτριο τον Πολιορκητή εναντίον Σέλευκου Α’ Νικάτωρ με τον υιό του Αντίοχο, Λυσίμαχου και Κάσσανδρου. Οι πόλεμοι των διαδόχων ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και συνεχίστηκαν για δεκάδες χρόνια αλλά ακόμα και μετά την οριστικοποίηση των ελληνιστικών βασιλείων. Ο συνασπισμός των βασιλέων με επικεφαλής τον Σέλευκο που βασίλευε στην Βαβυλώνα και στο ασιατικό τμήμα της πρώην Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχοντας μαζί του τον υιό του Αντίοχο αλλά και τους, Λυσίμαχο βασιλέα Θράκης και Κάσσανδρο βασιλέα Μακεδονίας, έπρεπε πάση θυσία να σταματήσει την επεκτατική πολιτική του Αντίγονου που βασίλευε σε Μικρά Ασία, Συρία, Κύπρο και Νότιο Ελλάδα έχοντας σκοπό να ανασυστήσει την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η αναπόφευκτη σύγκρουση έγινε στην Ιψό με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων εκατέρωθεν. Ο συνασπισμός των Βασιλέων αριθμούσε 64.000 πεζούς, 10.500 ιππείς, 400 πολεμικούς ελέφαντες αλλά και 120 σκυθικά άρματα. Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ελεφάντων και τα άρματα ήταν στρατεύματα του Σέλευκου που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης. Ο στρατός των Αντιγονίδων αριθμούσε 70.000 πεζούς, 10.000 ιππείς και μόνο 75 πολεμικούς ελέφαντες.
Η μάχη ξεκίνησε με την συμπλοκή των ελεφάντων χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι σύμμαχοι βασιλείς παρέταξαν ίσο αριθμό και όχι το σύνολο των 400 που διέθεταν. Έπειτα την σκυτάλη πήρε ο Δημήτριος με το ιππικό του από το δεξιό μέτωπο των Αντιγονίδων καθώς επιτέθηκε στο παραδοσιακά αδύναμο αριστερό μέτωπο των συμμάχων. Εκεί επικεφαλής ήταν ο Αντίοχος υιός του Σέλευκου. Με σφοδρότητα ο Δημήτριος έπεσε στον Αντίοχο και τους ιππείς του με αποτέλεσμα να τους τρέψει σε φυγή. Θέλοντας ο Δημήτριος να αποτελειώσει τον Αντίοχο τον καταδίωξε αλλά εκείνος αντί να επιστρέψει πίσω από τις φάλαγγες των συμμάχων παρέκλινε αντίθετα και παρέσυρε τον Δημήτριο πολύ μακριά από το στράτευμα του. Το τέχνασμα του Αντίγονου είχε πετύχει.
Ο Δημήτριος αντιλαμβανόμενος ότι κυνηγάει χωρίς νόημα τον Αντίοχο γύρισε και προσπάθησε να επιτεθεί στα μετόπισθεν των Συμμάχων. Στην προσπάθεια αυτή βρήκε μπροστά του ένα τείχος από 300 ελέφαντες του Σέλευκου σπέρνοντας τρόμο στα άλογα του αλλά και με τους άνδρες του πολύ κουρασμένους για να μπορέσουν να ελιχθούν όλο αυτό το τεράστιο μέτωπο. Ο Σέλευκος βρήκε ευκαιρία τότε με τον Δημήτριο αποκλεισμένο να περικυκλώσει τον Αντίγονο. Το ιππικό των συμμάχων δεν επιτέθηκε στις περικυκλωμένες φάλαγγες αλλά έκανε συνεχώς επελάσεις που σταματούσαν λίγο πριν φτάσουν τους περικυκλωμένους στρατιώτες. Με το ηθικό καταρακωμένο οι άνδρες του Αντίγονου εγκατέλειπαν πλέον το πεδίο της μάχης, καθώς ο Σέλευκος τους έκανε ξεκάθαρο ότι τους ήθελε ζωντανούς και όχι νεκρούς. ο Αντίγονος έπεσε ηρωικά περικυκλωμένος και θάφτηκε με τιμές από τους Συμμάχους. Ο Δημήτριος κατάφερε να σωθεί και αποσύρθηκε στην Ελλάδα. Στο πλευρό των Αντιγονίδων πολέμησε και διακρίθηκε ο Πύρρος της Ηπείρου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-machh-ths-ipsou-301-p.ch#.UjqdhMbIbSI#ixzz2fJoj62qc