Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Ευρυφών ο Κνίδιος

Ένας από τους πρώτους ανατόμους της ιστορίας

Στην Κνίδο του 5ου π.Χ. αιώνα, υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες ιατρικές σχολές του αρχαίου κόσμου. Η Κνίδος ήταν μια πολιτεία της Δωρίδας στα παράλια της νότιας Μικράς Ασίας απέναντι από την Κω, που φιλοξενούσε την έτερη μεγάλη ιατρική σχολή του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ό,τι ανακαλύψεις έγιναν πάνω στην ιατρική επιστήμη, πραγματοποιήθηκαν από αυτές τις δύο σχολές που σαν διαμάντια έλαμπαν στις δυο ακτές του Αιγαίου.

Μεγάλος ιατρός της εποχής εκείνης ήταν ο Ευρυφών, σύγχρονος του Ιπποκράτη του Κώου, αλλά ηλικιακά μεγαλύτερος από αυτόν. Ο Ευρυφών από μικρός έδειξε τις ιδιαίτερες ικανότητές του στην ιατρική που μαζί με την παρατηρητικότητά του, τον έκαναν έναν από τους αξιολογότερους ιατρούς της εποχής του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος και θεωρείται ένας από τους πρώτους ανατόμους της αρχαιότητας. Ειδικότερα ασχολήθηκε με την ανατομία των γυναικείων οργάνων, με τα αιμοφόρα αγγεία και με τα όργανα που έπαιζαν ρόλο στην πέψη της τροφής. Παρατηρούσε και κατέγραφε τα πάντα στο ανθρώπινο σώμα και στις εκδηλώσεις των ασθενειών μαζί με τις αιτίες και τα συμπτώματα. Διέκρινε τις αρτηρίες από τις φλέβες, ενώ παραδέχονταν ότι η αιμορραγία προερχόταν από τις αρτηρίες.

Ο Ευρυφών θεράπευε τους κατοίκους της Κνίδου, αλλά και όσους προσέτρεχαν σ’ αυτόν για βοήθεια. Με το πέρασμα των χρόνων η φήμη του μεγάλωνε, φτάνοντας να κατακτήσει όλη την Μικρά Ασία. Μάλιστα, τον συμβουλεύονταν και οι υπόλοιποι ιατροί λόγω των πολύ ιδιαίτερων γνώσεών του, που είχε αποκτήσει μέσω της παρατηρήσης και της ανατομίας.

Ο Ευρυφών λέγεται ότι θεράπευσε την φυματίωση δίνοντας γάλα γαιδούρας ή γυναικείο γάλα, χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά και πυρακτωμένο σίδερο. Ήταν ονομαστός ιατρός πάνω στην γυναικολογία και στην μαιευτική, που βοήθησε πάμπολλες γυναίκες που ήταν σε δύσκολη θέση ή κινδύνευε η ζωή τους από διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Βοήθησε επίσης πολλές γυναίκες που είχαν δύσκολες εγκυμοσύνες.

Ο Ευρυφών έγραψε και βιβλία, στα οποία κατέγραψε τις γνώσεις που αποκόμισε από τα χρόνια που εξάσκησε την ιατρική επιστήμη. Μερικά από αυτά τα βιβλία που συνέγραψε ήταν το «Κνιδίων γνώμες», η «Ιατρική τέχνη», η «Θεραπευτική» και το «Περί Πελίης» που όμως χάθηκε.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Ευρυφών από κάποιον για το ποιος ήταν ο διδάσκαλός του, αυτός απάντησε ότι διδάσκαλός του ήταν ο χρόνος, εννοώντας βέβαια την εμπειρία που απέκτησε με την παρατήρηση σε βάθος χρόνου πάνω στους ασθενείς του.

Αίας ο Τελαμώνιος
Τ. Ο. Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-eurufwn-o-knidios#.UkE1AobIbSI#ixzz2fn3VZh00

Exit mobile version