Πώς το Κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει θεσμικά να διαχειριστεί την παρουσία βουλευτών και ηγετικών στελεχών κομμάτων που τελούν υπό κράτηση με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις;
Σε αυτό το αναμφισβήτητα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ερώτημα, επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις μέσα από κύκλο διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ του προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, όσο και αμφότερων με νομικούς και συνταγματολόγους, όπως αναφέρει εκτενώς το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Ο κύκλος αυτός άνοιξε αμέσως μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και προσέλαβε χθες περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα, καθώς καταγράφηκαν οι πρώτες επαφές του Γ.Γ. της Βουλής κ. Θ. Παπαϊωάννου (εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη) με τους εκπροσώπους των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής ήδη έχει πραγματοποιήσει σειρά συζητήσεων με συμβούλους του, με την νομική υπηρεσία της Βουλής, αλλά και με συνταγματολόγους, για όλο το φάσμα των θεμάτων που τίθενται στο επίκεντρο, εν μέσω των πρωτόγνωρων καταστάσεων -όπως φέρεται ο ίδιος να τις χαρακτηρίζει – που βιώνει η πολιτική ζωή της χώρας. «Δεν βιαζόμαστε». Η δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε έχει λόγο να βιάζεται, λέγεται χαρακτηριστικά από κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή, η οποία συμπληρώνει πως είναι ανάγκη να περιμένουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια τουλάχιστον θα είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης ως προς το αν θα προφυλακιστούν οι συλληφθέντες ή όχι.
Τα προς διευθέτηση ζητήματα αφορούν όχι μονάχα την βουλευτική αποζημίωση αλλά και κάθε άλλο προνόμιο που δικαιούται ένας βουλευτής λόγω της ιδιότητά του (ατέλειες, αυτοκίνητο, δικαίωμα απασχόλησης, συνεργατών κ.α.)
Στον βαθμό που δεν υπάρξουν κάποιες εκτάκτου χαρακτήρα εξελίξεις, η συζήτηση και η λήψη απόφασης επ’ αυτών των θεμάτων αναμένεται να γίνει στην διάσκεψη των προέδρων την επόμενη εβδομάδα.
«Είναι στην σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αναμένουμε τις δικαστικές εξελίξεις πρίν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση για το καθεστώς λειτουργίας των βουλευτών της Χ.Α.» σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης.
Εν τω μεταξύ και ύστερα από σχεδόν τριήμερο «σφράγισμα» των γραφείων της Χ.Α. στη Βουλή, ώστε να γίνει απρόσκοπτος ο έλεγχος στο εσωτερικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (διεξήχθη ο έλεγχος το μεσημέρι του Σαββάτου) τα γραφεία αυτά άνοιξαν χθες για τους μη συλληφθέντες βουλευτές και τους υπαλλήλους του κόμματος.
Σημειώνεται τέλος, ότι θεσμικά η Βουλή δεν μπορεί να εμποδίσει ακόμα και σε έναν προφυλακισμένο βουλευτή να προσέλθει και να μιλήσει σε συνεδρίαση ή και να ψηφίσει: Αν δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, οποιοσδήποτε κρατούμενος βουλευτής, με εισαγγελική άδεια, μπορεί να «εξασφαλίσει» την προσέλευσή του στον Ναό της Δημοκρατίας.
Προϋπόθεση είναι να έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στον εισαγγελέα και φυσικά να έχει γίνει αποδεκτό.
Φωτογραφία: Eurokinissi