Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Τουρκία θα προμηθευτεί τους κινεζικούς S-300;

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Εκτελεστική Επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM), η οποία απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, τον αρχηγό των Γενικών Επιτελείων Νεντζντέτ Οζέλ και τον επικεφαλή της SSM Μουράτ Μπαγιάρ,αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κινεζική εταιρία CPMIC ( Chinese Precision Machinery Import and Export Corporation) για την προμήθεια του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς   HQ-9  του προγράμματος T-LORAMIDS ( Turkish Long Range Air and Missile Defense System) της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας THK (Turk Hava Kuvetleri). Θα πρέπει να τονιστεί ότι αναφερόμαστε στην έναρξη διαπραγματεύσεων και όχι, όπως παρουσιάστηκε στον τύπο, για τελική απόφαση προμήθειας και συμπαραγωγής του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος.

Η απόφαση  αυτή των Τούρκων ίσως εξέπληξε κάποιους, ιδίως κύκλους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά είναι γνωστό, τουλάχιστον τους παροικούντες στην Ελλάδα, ότι οι Τούρκοι συχνά παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και μετά τις αναιρούν αφού «εκβιάσουν» από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ θετικές γι αυτούς διευθετήσεις στα πλαίσια της συμμαχίας. Συνήθως αυτές οι διευθετήσεις αφορούν θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Το ΗQ -9 ( FD- 2000 η εξαγωγική του έκδοση) είναι ένα βελτιωμένο αντίγραφο του ρωσικού συστήματος S- 300 το οποίο διαθέτουν  και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η κινεζική βελτίωση αφορά τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του κατά στόχων χαμηλής  διακρισιμότητας (ανιχνευσιμότητας) χάριν του νέου παθητικού ραντάρ YLC-20.

Ανώτατοι  αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φάνηκαν να ενοχλούνται από την απόφαση των Τούρκων, αλλά ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος Αμπτουλλάχ  Γκιούλ δήλωσε, κατά την διάρκεια της αεροπορικής επιστροφής του από την Νέα Υόρκη στην Άγκυρα, ότι «δεν υφίσταται οριστική απόφαση για την επιλογή του κινεζικού αντιαεροπορικού μακράς εμβέλειας και η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Απλώς υπάρχει ένας κατάλογος με προτεραιότητες όπως τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές οι οποίες αξιολογούνται». Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την  «ανησυχία» τους για την αρχική αυτή επιλογή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αλλά το σημαντικότερο είναι ότι στην κινεζική αμυντική εταιρία CPMIEC που κατασκευάζει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχουν επιβληθεί από το State Department κυρώσεις για παράνομες ( κατά την λογική των Αμερικανών) εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Βόρειο Κορέα, Συρία και Ιράν. Επίσης στρατιωτικοί κύκλοι των ΗΠΑ σημείωσαν με έμφαση ότι εάν επιλεγεί το κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα θα προκαλέσει προβλήματα διαλειτουργικότητας με τα νατοϊκά συστήματα αεράμυνας και ότι  εάν παρ’ όλα αυτά η Τουρκία επιμένει στην λύση αυτή τότε η πιθανή εξέλιξη θα ήταν να απολέσει την ημίσεια δυναμικότητα των ραντάρ της, δηλαδή αυτά που είναι ενταγμένα στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ και έχουν πληρωθεί από κονδύλια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παιχτούν δυο σενάρια σχετικά με το θέμα αυτό. Ή θα «υποχωρήσει» η Τουρκία με κάποια ανταλλάγματα που θα αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και πιθανόν της Συρίας ή θα κλυδωνιστεί σοβαρά η θέση του Ερντογάν. Και στις δυο περιπτώσεις το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι η Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα PATRIOT της Raytheon Company των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-tourkia-tha-promhtheutei-tous-kinezikous-s-300#.Uk20mdLwmY0#ixzz2ggUDtZNP

Exit mobile version