Υπάρχουν κάποια νόμπελ που εκφράζουν την εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας για μία συγκεκριμένη ανακάλυψη. Υπάρχουν από την άλλη νόμπελ, τα οποία δεν εκφράζουν τίποτε παραπάνω, από τάσεις της επικαιρότητας και αποδίδονται κατ’ εντολή του καθεστώτος. Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε το νόμπελ ειρήνης που αποδόθηκε στον Ομπάμα, ενώ αυτός διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις, και το αντίστοιχο νόμπελ ειρήνης που αποδόθηκε φέτος στον οργανισμό καταπολέμησης χημικών όπλων, ο οποίος πήρε το βραβείο χάριν της επικαιρότητας στην Συρία.
Ένα τέτοιο νόμπελ είναι και το νόμπελ οικονομίας, το οποίο αποδίδεται διαχρονικά σε ανθρώπους που οι ιδέες τους περί οικονομίας απηχούν τις κυρίαρχες ιδέες που αποδέχεται το καθεστώς. Υπό αυτό το πρίσμα και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στον καιρό του μνημονίου, τα φετινά βραβεία νόμπελ οικονομίας, μόνο ως ανησυχητικά και οιωνός κακών μπορούν να ερμηνευτούν.
Ας δούμε, όμως, τους τρεις βραβευθέντες, όπως τους παρουσιάζει η ιστοσελίδα της εφημερίδας του Μπόμπολα – αφήνοντας τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη ακέραια – , πριν προχωρήσουμε στον οποιονδήποτε σχολιασμό και επεξήγηση επί των γραφομένων:
«Γιουτζίν Φαμά, ετών 74, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Ο Φαμά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της λειτουργίας των χρηματαγορών, οι οποίες στο μυαλό του είναι αλάνθαστες. Ηταν φαβορί για το Νόμπελ το 2008, αλλά τότε, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman, το βραβείο είχε πάει στον «αριστερό» Πολ Κρούγκμαν.
Λαρς Πίτερ Χάνσεν, ετών 60, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Δημιούργησε στατιστικά μοντέλα για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματαγορές. Ξεχωρίζει ως συνεχιστής της σχολής του Μίλτον Φρίντμαν, με ό,τι συνεπάγεται αυτή. Είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου Γκάρι Μπέκερ-Μίλτον Φρίντμαν για την Ερευνα στην Οικονομία.
Ρόμπερτ Σίλερ, ετών 67, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Εγινε γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο αποδόμησε τη θεωρία του Γιουτζίν Φαμά περί πάντοτε αποτελεσματικών/αποδοτικών αγορών. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι επενδυτές μπορούν να συμπεριφέρονται παράλογα και πως οι «φούσκες» αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.»
Μπορούμε να δούμε εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχουν δύο βραβευθέντες καθηγητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο και μάλιστα ο ένας είναι και συνιδρυτής Ιδρύματος με το όνομα του Μίλτον Φρίντμαν. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί από την εργασία και την σκέψη του κ. Φρίντμαν, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει, όμως η σκέψη του περί οικονομίας είναι επίκαιρη και ζωντανή. Πρόκειται για τον λεγόμενο «νεοφιλελευθερισμό» του ύφους των μνημονίων που έχει ζήσει η Ελλάδα και έχει διατάξει το ΔΝΤ.
Ο τρίτος και τελευταίος βραβευθέντας είναι άλλης σχολής του φιλελευθερισμού και ευαγγελίζονται την παράλογη εξέλιξη των αγορών, σε αντίθεση με τους άλλους δύο που λένε ότι οι αγορές και οι μετοχές ακολουθούν συγκεκριμένη λογική στα σκαμπανεβάσματα τους. Αυτές είναι και οι απόψεις του γνωστού και μη εξαιρετέου Τζόρτζ Σόρος, όπως τις είχε περιγράψει σε ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΪ για την ιστορία του χρήματος.
Ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος των αναγνωστών μπορεί να καταλάβει τι σημαίνουν οι συμβολισμοί που απορρέουν από την βράβευση τριών οικονομολόγων που οι μεν δύο απηχούν τις απόψεις του ΔΝΤ και ο τρίτος τις απόψεις του Τζορτζ Σόρος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-nompel-oikonomias-o-frintman-to-dnt-kai-h-sunecheia-tou-golgotha-ths-ell#ixzz2hsJ4dmrt