Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στους αζέρους η ΔΕΣΦΑ, στους Έλληνες τα χρέη

Στους αζέρους η ΔΕΣΦΑ, στους Έλληνες τα χρέη

Γράφαμε στις 21 Ιουνίου για το σκάνδαλο της έναντι πινακίου φακής πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και την ενεργειακή πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των Αμερικανοσιωνιστών και των τούρκων. Όμως από ότι φαίνεται τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού οι εισπράξεις ήταν ακόμα μικρότερες από το «πινάκιο φακής» που προαναφέραμε.

Θυμίζουμε ότι τότε είχαν σκανδαλωδώς αναγκαστικά αποσυρθεί όλοι οι ανταγωνιστές της αζέρικης Socar. Μετά την απόσυρση των ανταγωνιστών η προσφορά της εν λόγω εταιρίας άρχισε να πέφτει καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είχε κριθεί εξόχως χαμηλό για την αγορά μίας τόσο κομβικής εταιρίας, όπως η ΔΕΣΦΑ.

Όμως το τελικό ποσό ήταν ακόμη μικρότερο, αφού οι αζέροι αγόρασαν την εταιρία, αλλά όχι τα χρέη της. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών υπάρχουν 12 δάνεια προς την ΔΕΣΦΑ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα 11 από αυτά τα δάνεια έχουν προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνολική αξία αυτών των δανείων, που βαραίνουν ακόμα το Ελληνικό Δημόσιο είναι 425.000.000 ευρώ, ενώ ανεξόφλητα ακόμα είναι 259 εκατομμύρια ευρώ.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, το δημόσιο βγαίνει ζημιωμένο από τις πολιτικές των πολιτικάντηδων, αφού οι αζέροι αγόρασαν «καθαρή» την εταιρία παίρνοντας μαζί τους τις υποδομές που αποτέλεσαν τον λόγο σύναψης των προαναφερθέντων δανείων. Δεν πλήρωσαν όμως το κόστος του, μέσω της ανάληψης των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία παρέμειναν στο Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ο ισολογισμός από την πώληση της ΔΕΣΦΑ γίνεται αρνητικός, αφού όπως προστάζει η λογική πληρώσαμε για να την πουλήσουμε.

Όπως σημειώνει μάλιστα σε άρθρο του ο Δελαστίκ, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από αυτά τα ήδη τραγικά, αφού «Το διασκεδαστικό είναι ότι από την πώληση του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε… 200 εκατ.! Οι Αζέροι θα αγοράσουν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Αυτό το 66% όμως θα αποτελείται από ένα μερίδιο 31% που όντως είναι του Δημοσίου και ένα άλλο μερίδιο 35% που μέχρι τώρα βρισκόταν στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) (σ.σ. Λάτσης).». 

Όμως τα χρέη βαραίνουν αποκλειστικά τον Δημόσιο Τομέα. Ωραίες δουλειές… Ο Ελληνικός Λαός πληρώνει και οι πλουτοκράτες πλουτίζουν.  Υπάρχει όμως και συνέχεια, αφού όπως πάλι σημειώνει ο Δελαστίκ: «Δύο μόλις μέρες -ναι δύο μέρες- πριν πουληθεί ο ΔΕΣΦΑ, το διοικητικό του συμβούλιο υπέγραψε σύμβαση κατασκευής από την τεχνική εταιρεία J&P Αβαξ (σ.σ. εταιρία που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το τζαμί στο Βοτανικό) έναντι 98 εκατ. ευρώ της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Ρεβυθούσα στην Πάχη Μεγάρων, απέναντι από τη Σαλαμίνα.»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/stous-azerous-h-desfa-stous-ellhnes-ta-chreh-ths#ixzz2koW7mSSe

Exit mobile version