Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Προς ταχεία επίλυση του Κυπριακού, με οφέλη Τουρκίας και ΗΠΑ

Προς ταχεία επίλυση του Κυπριακού, με οφέλη Τουρκίας και ΗΠΑ

Τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχτηκε στο Στέητ Ντιπάρτμεντ ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι. Κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό, του οποίου η επίλυση, καθώς όλα δείχνουν, επιταχύνεται, όχι βέβαια προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Τούτο αποδεικνύεται από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλυψε τα κάτωθι: «εδώ και μήνες συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης. Οι πρέσβεις μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών, συνεχίζουν τη διαδικασία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές σημειώνουν σημαντική πρόοδο»Όταν βεβαίως ο αμερικανός ΥΠΕΞ μιλά για πρόοδο των διαπραγματεύσεων μετά από συνάντηση με τον Νταβούτογλου, τότε ο καθένας δύναται να συμπεράνει πως η αμερικανική πλευρά εξέφρασε δημοσίως την ικανοποίηση της Τουρκίας για την πορεία των συνομιλιών. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει οτι η ελληνική πλευρά έχει προβεί σε σειρά υποχωρήσεων ούτως ώστε να μην προκληθεί η δυσαρέσκεια της Άγκυρας.

Ο Τζον Κέρι εξήρε την εποικοδομητική συνεργασία με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών, σημειώνοντας πως έχουν συνεργαστεί σε πολλά θέματα με κυριότερα τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και αυτό της Συρίας, τονίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε οτι Κέρι και Νταβούτογλου συζήτησαν το Κυπριακό και την «αμοιβαία δέσμευσή τους στο ζήτημα», επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για να ανακοινωθεί, αλλά (το Κυπριακό) ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν».

Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται ραγδαίες στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η σιγή ιχθύος από την ελληνική πλευρά και η μη διαρροή πληροφοριών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελούν οιωνούς κακών ειδήσεων. Προς τούτο συγκλίνει και η δεδομένη ηττοπάθεια και ο ενδοτισμός της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν αποδείξει πως θεωρούν την υποχώρηση στα εθνικά θέματα ως ένδειξη καλής θέλησης προς την αντίπαλη πλευρά. Ανίκανες οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας να διαφυλάξουν τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουν εισέλθει σε ένα κυκεώνα παραχωρήσεων και ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων, ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες εθνικές ταπεινώσεις, τις οποίες ως είθισται, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ως διαπραγματευτικές τους νίκες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/pros-tacheia-epilush-tou-kupriakou-me-ofelh-tourkias-kai-hpa#ixzz2l89omBGG

Exit mobile version