Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Υποσχέσεις Αθανασίου για επίσπευση απονομής Δικαιοσύνης

Το χρόνιο πρόβλημα της Δικαιοσύνης, που είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, αποτέλεσε το κέντρο βάρους σχεδόν όλων των ομιλητών στην 29η συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου και εκπροσώπων των κομμάτων, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών ενώσεων τόνισαν την ανάγκη να αλλάξουν οι συνθήκες, μέσα στις οποίες απονέμεται το δίκαιο στη χώρα μας, οι οποίες απέχουν κατά πολύ απ’ όσα ισχύουν στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι ο λαός απαιτεί ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος χωρίς διακρίσεις σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής για να ανατραπεί με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί. Παράλληλα, μετέφερε στους εισαγγελικούς λειτουργούς τη δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για σύντομη αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών, που έχουν γίνει σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγησε πως η Δικαιοσύνη κλήθηκε να το διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να προστατευτεί το αίσθημα του δικαίου και να αποφευχθούν οι ακρότητες πάντα μέσα στα όρια των νόμων και του συντάγματος.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα», είπε.

«Η ελληνική δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της με υπευθυνότητα και σθένος… και για να απαντήσω στους μη νομικούς επικριτές μου στο γιατί δεν παρεμβαίνω -σε τί άλλωστε;- τούς λέω: ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης, μπορεί ωστόσο καμιά φορά να συστήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δίνει εντολές και ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές», πρόσθεσε.

«Η Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ρατσισμού και του ναζισμού γιατί είναι ανεξάρτητη», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη για ρατσιστικές συμπεριφορές με θύματα ομόφυλους».

«Ωστόσο αυτές οι διατάξεις δεν αφορούν στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς αυτό είναι θέμα που χρειάζεται συζήτηση», επεσήμανε επίσης.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Kουτζαμάνη, αναφερόμενη σε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βραδύτητας της Δικαιοσύνης, ζήτησε μεταξύ άλλων και την παράταση του ωραρίου συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων κατά δύο με τρεις ώρες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Exit mobile version