Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανδρείκελο των εργολάβων η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά: “Πληρώνετε τον Μπόμπολα κορόιδα!”

Ανδρείκελο των εργολάβων η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά: “Πληρώνετε τον Μπόμπολα κορόιδα!”

Τελικά λεφτά υπάρχουν, όταν πρόκειται να πληρωθούν οι «εθνικοί» εργολάβοι. Κατατέθηκε στη βουλή την Παρασκευή που μας πέρασε η συμφωνία που υπέγραψε ο Χρυσοχοϊδης για την τροποποίηση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης των κεντρικών οδικών αξόνων της χώρας του 2007, συμφωνία που δεν αποτελεί παρά το «δώρο» της μνημονιακής συγκυβέρνησης στους γνωστούς «νταβατζήδες». Η συμφωνία αυτή παρουσιάστηκε ως απαραίτητη για να «ξεπαγώσουν» τα έργα που σταμάτησαν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια.

Το μνημονιακό καθεστώς με την συμφωνία αυτή μετατρέπει τις υποχρεώσεις των εργολάβων, των παραχωρησιούχων και των τραπεζών σε ξεκάθαρη κρατική ενίσχυση! Το Δημόσιο θα καλύψει χρηματοδοτικό κενό των έργων ύψους 1,14 δισ. ευρώ αυξάνοντας τη χρηματοδοτική του συμβολή, ενώ από τις συμβάσεις αφαιρούνται από τα έργα 280 χιλιόμετρα οδοστρώματος! Μέρος του ποσού θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ με τη θυσία όμως πολύτιμων μικρών και μεσαίων έργων στην περιφέρεια, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν τελικά.

Σε ότι αφορά το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους εργολάβους και παραχωρησιούχους το ύψος τους ανέρχεται σε 574 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στους οδικούς άξονες λόγω απαλλοτριώσεων, αρχαιολογίας κ.α. Επιπλέον, οι παραχωρησιούχοι, οι οποίοι έχουν ήδη εισπράξει συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ από πληρωμές του Δημοσίου και διόδια για τα ημιτελή έργα στους τέσσερις οδικούς άξονες, πετυχαίνουν παράλληλα με την επανεκκίνηση των εργασιών όχι μόνο να «ξεπαγώσουν», αλλά τα διόδια να πάρουν πραγματικά φωτιά.

Οι αυξήσεις στα διόδια από πρώτη Ιανουαρίου του 2014 φτάνουν μέχρι και το 60% αφού η χρέωση των διοδίων από 2,5 λεπτά το χιλιόμετρο φτάνει στα 4 λεπτά για όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Για παράδειγμα το κόστος των διοδίων της διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής με Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αυξηθεί από τα 44,30 ευρώ στα 56,20 ευρώ, με άυξηση που φτάνει το 21%. Η διαδρομή Αθήνα – Λαμία – Αθήνα θα έχει κόστος διοδίων 26 ευρώ από τα 17,5 που είναι σήμερα, αύξηση 48,5%!

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο τμήμα Αθήνα – Σκάρφεια αφού αυτή αγγίζει το 60% αφού το κόστος μετ’ επιστροφής θα είναι 22,70 ευρώ από τα 14,20 ευρώ σήμερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που θα εφαρμοστεί στο εθνικό οδικό δίκτυο και αφορά στο τμήμα από Μεταφόρφωση Αττικής μέχρι Σκάρφεια περιλαμβάνοντας τους σταθμούς Αφίδνες, Καπανδρίτη, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Βαθύ (πρώην Σχηματάρι), Θήβα και Τραγάνα. Επιπλέον, μπαίνουν και νέοι σταθμοί, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα λειτουργήσει με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ετών ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου και θα ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2015 και ο σταθμός της Βαρυμπόμπης, πλήττοντας έντονα και τις μετακινήσεις εντός του λεκανοπεδίου. Το κόστος θα διαμορφωθεί για τα ΙΧ σε 0,90 ευρώ και 3,25 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά και σε 0,60 και 2,15 ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικό είναι πως στην συμφωνία περιλαμβάνεται και η πρόσθετη πρόβλεψη ότι το Δημόσιο δεσμεύεται πώς θα ενισχύσει τα έργα κατά την περίοδο της λειτουργίας τους μέσω των εσόδων που αυτό δικαιούται. Αυτό προβλέπει ο λεγόμενος μηχανισμός «ανακύκλωσης εσόδων» ο οποίος στην ουσία σημαίνει πως το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τα έσοδα που δικαιούται, αν δεν καλυφθούν πρώτα οι δαπάνες λειτουργίας, τα έξοδα των δανειακών συμβάσεων και το προβλεπόμενο κέρδος των παραχωρησιούχων! Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απώλεια εσόδων του κράτους μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 9 δισ. ευρώ!

Θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να πει πως ο κύριος Χρυσοχοϊδης δεν πρόλαβε να διαβάσει την συμφωνία που υπέγραψε, όπως δεν διάβασε το μνημόνιο. Αυτό όμως δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Χρυσοχοϊδης ως όργανο της κυβέρνησης του μνημονίου, ξέρει καλά να ικανοποιεί τα θέλω των εργολάβων-καναλαρχών και ξέρει καλά τι υπέγραψε. Ξέρει πως πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν αυτοί που κάθε μέρα μέσα από τις εφημερίδες και τα κανάλια της διαπλοκής αγιοποιούν το μνημόνιο και το θεάρεστο «έργο» της κυβένρησης και κατασυκοφαντούν τη Χρυσή Αυγή.

Είναι αναμενόμενο τα ανδρείκελα της κυβέρνησης να στέκονται προσοχή και να υπογράφουν οτιδήποτε τους βάλουν αυτοί μπροστά τους να υπογράψουν χωρίς καμία καθυστέρηση. Τι κι αν ο Έλληνας πεινάει, είναι άνεργος και η τράπεζα από 01 Ιανουαρίου  θα του πάρει και το σπίτι για χρέη κάποιων χιλιάδων ευρώ; Αφού κατασκευάζονται νέοι σταθμοί διοδίων και αυξάνονται οι τιμές των ήδη υφιστάμενων, όλα δουλεύουν ρολόι για τη χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/neo-antilaiko-dwro-ths-chountas-benizelou-samara-stous-ergolabous#ixzz2mKzefSIi

Exit mobile version