Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Kontra news: Βοά ο νομικός κόσμος για την αντισυνταγματική δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής

Με την άποψη πως η χούντα Βενιζέλου – Σαμαρά κατέλυσε το Σύνταγμα, την διάκριση εξουσιών και καταστρατήγησε κάθε ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα με την παράνομη δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής συντάσσεται συλλήβδην ο νομικός κόσμος της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει η καθημερινή εφημερίδα Kontra news δεκάδες επιφανείς ποινικολόγοι ετοιμάζονται να εκφράσουν με κοινή δημόσια δήλωση την αντίθεσή τους για τον αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την Δημοκρατία τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής.

 

Συγκεκριμένα, στην στήλη “Παραδικαστικά” σημειώνεται χαρακτηριστικά: “Σε λίγες μέρες θα σκάσει δήλωση δεκάδων επιφανών ποινικολόγων, που δεν έχουν καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή, οι οποίοι θα εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον τρόπο που επιλέχθηκε να διωχθεί το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, που τον θεωρούν αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

Το κείμενο είναι έτοιμο καιρό, αλλά θα υποβληθεί προσεχώς. Επίσης, ετοιμαστείτε για μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει το ίδιο πράγμα περί αντισυνταγματικότητας (για άλλη χώρα) και είναι σαν να την έγραψε ο Μιχαλολιάκος ο ίδιος. Φοβάμαι ότι σε λίγο αρχίζουν τα τέλια…

Για του λόγου το αληθές αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή το ρεπορτάζ για την καταδίκη της Βουλγαρίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομη και αντισυνταγματική σύλληψη βούλγαρου πολιτικού.

Ευρωκαταδίκη για τη σύλληψη πολιτικού στη Βουλγαρία – Αστυνομικές έρευνες και σύλληψη γνωστού πολιτικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βουλγαρία

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 15.10.2013, Gutsanovi κ.λπ. κατά Βουλγαρίας)

Οι τέσσερις προσφεύγοντες είναι οι δύο σύζυγοι με τις δύο ανήλικες θυγατέρες τους. Η υπόθεση αφορά αστυνομική επιχείρηση που έγινε στις 31.3.2010 στο σπίτι του πρώτου προσφεύγοντος, πολιτικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλους του Κοινοβουλίου, καθώς και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και έγινε έρευνα στο σπίτι του. Οι αστυνομικές ενέργειες έγιναν ενόψει ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα κατ’ αγνώστων προσώπων, για κατάχρηση εξουσίας δημόσιου λειτουργού και υπεξαίρεση δημόσιων χρημάτων που επέφεραν σοβαρή ζημία στη δημοτική επιχείρηση μεταφορών του Δήμου Βάρνας.

Οι προσφεύγοντες, βασιζόμενοι στα άρθρα της ΕΣΔΑ, 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια), 6 παρ. 2 (τεκμήριο αθωότητας) και 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής και της κατοικίας), παραπονούνται για σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Ο πρώτος εξ αυτών παραπονείται και για το αδικαιολόγητο της προσωρινής του κράτησης επί 118 ημέρες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι, ενόψει όλων των περιστάσεων της υπόθεσης, η αστυνομική επιχείρηση στην κατοικία των προσφευγόντων δεν σχεδιάστηκε, ούτε εκτελέστηκε κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χειροπέδες στον βουλευτή κ.λπ.) ήσαν απολύτως αναγκαία για την επίτευξη των απώτερων στόχων της, δηλαδή τη σύλληψη των υπόπτων διάπραξης ποινικών αδικημάτων και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας. Οι τέσσερις προσφεύγοντες υποβλήθηκαν σε μια ψυχολογική δοκιμασία, η οποία τους προκάλεσε έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους και έλλειψης προστασίας μέσα στο σπίτι τους, ώστε οι εν λόγω ανεπιθύμητες ενέργειες αναλύονται σε μια ταπεινωτική μεταχείριση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Υπάρχει λοιπόν παραβίαση αυτής της διάταξης εν προκειμένω.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι η προσωρινή του κράτηση μετά τις 20.5.2010 (συνελήφθη στις 31.3.2010) δεν στηρίζεται σε επαρκείς αιτιολογίες των δικαστικών αρχών και δέχθηκε την προσφυγή και κατά τούτο.

Ως προς το τεκμήριο αθωότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκε σε βάρος του πρώτου προσφεύγοντος σε δύο περιπτώσεις: από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος αποκάλυψε τα γεγονότα που αφορούσαν την ποινική ανάκριση κατά του προσφεύγοντος αυτού. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον υψηλά ιστάμενο πολιτικό είχαν προσδιορίσει χωρίς επιφύλαξη τον πρώτο προσφεύγοντα ως αδιαμφισβήτητο δράστη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Επίσης, θεώρησε ότι παραβιάστηκε επίσης το τεκμήριο αθωότητας και με την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε αίτηση της υπεράσπισης για άρση της προσωρινής κράτησης, διότι αρκέστηκε να αιτιολογήσει αυτήν με το ότι δεν φαίνεται να άλλαξε τίποτε από την προηγούμενη κρίση του και ότι πάντα έχει τη γνώμη ότι τελέστηκε αδίκημα ποινικό και ότι ο προσφεύγων εμπλέκεται και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτός να τελέσει ποινικό αδίκημα κατά της Δικαιοσύνης, αν αφεθεί ελεύθερος.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι η αστυνομική έρευνα και σύλληψη στην κατοικία, καθώς και η παρακολούθηση των τηλεφώνων της συζύγου, έγιναν κατά παραβίαση του δικαιώματος των προσφευγόντων σε σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής. Δέχθηκε λοιπόν εν μέρει την προσφυγή και η Βουλγαρία καταδικάστηκε να καταβάλει στους προσφεύγοντες από κοινού το συνολικό ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική τους βλάβη, και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/kontra-news-boa-o-nomikos-kosmos-gia-thn-antisuntagmatikh-diwjh-kata-ths-ch#ixzz2mQoMETyg

Exit mobile version