Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα νέα “αόρατα” υποβρύχια της Ρωσίας

Η Ρωσία κατασκευάζει υποβρύχια, τα οποία είναι τόσο αθόρυβα που οι Αμερικανοί τα ονομάζουν «black holes» (μαύρες τρύπες) και σύμφωνα με τους ίδιους είναι αδύνατον να εντοπισθούν. Αυτά τα «stealth» υποβρύχια μπορούν να πλησιάσουν τις ακτές των ΗΠΑ χωρίς να εντοπισθούν από τα άκρως προηγμένα συστήματα επιτήρησης των ΗΠΑ. Η νέα αυτή κλάση υποβρυχίων της Ρωσίας έχει ενσωματώσει προηγμένη stealth τεχνολογία και το Ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχεται ευθέως ότι δεν μπορεί να τα εντοπίσει εν καταδύσει. Η Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια έχει θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά αυτά τα «αόρατα» υποβρύχια και τώρα πλέον αρχίζει η καθέλκυσή τους και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα  προκαλεί έκδηλη ανησυχία στο αμερικανικό Ναυτικό.

Ένα από αυτά τα υποβρύχια που καθελκύστηκε είναι το Novorossiysk της κλάσης Varshavyanka (Project 636), το οποίο χαρακτηρίζεται από προηγμένη stealth τεχνολογία, που στην πραγματικότητα το κάνει αόρατο εν καταδύσει. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του συγκεκριμένου υποβρυχίου Konstantin Tabachny «ο μη εντοπισμός ενός υποβρυχίου είναι το μέγιστο προσόν του και όλο το Project 636 ανταποκρίνεται πλήρως στον σκοπό αυτό».

Η κατασκευή του Novorossiysk πραγματοποιήθηκε στα κρατικά ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης και διήρκεσε τρία χρόνια, από τον Αύγουστο του 2010 έως αυτές τις ημέρες που καθελκύστηκε. Επίσης, έχει ξεκινήσει η κατασκευή και δύο ακόμη υποβρυχίων της ίδιας κλάσης Varshavyanka, το Rostov που ξεκίνησε η κατασκευή του τον Νοέμβριο του 2011 και το Stary Oskol που ξεκίνησε η κατασκευή του Αύγουστο του 2012.

Τα υποβρύχια του Project 636 είναι εξοπλισμένα με 18 τορπίλες και 8 βαλλιστικούς πυραύλους, έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορούν να πλήξουν υποβρύχιους στόχους και στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας και στην ξηρά. Το Novorossiysk και τα άλλα υποβρύχια αυτής της κλάσης δύνανται να πλεύσουν με ταχύτητα 20 περίπου κόμβων εν καταδύσει (37 km/h) και η ακτίνα δράσης τους με ηλεκτρική πρόωση  ανέρχεται σε 400 μίλια (645 χιλιόμετρα), το μέγιστο βάθος κατάδυσής τους είναι 300 μέτρα. Έχουν δε την δυνατότητα να περιπολούν επί 45 ημέρες με πλήρωμα 52 ναυτικών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας βασιζόμενες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας των τελευταίων ετών είναι πολύ πιο ισχυρές από ποτέ. Η Ρωσία ετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς για να αντιμετωπίσει οικονομικά και στρατιωτικά μελλοντικές κρίσεις με τις ΗΠΑ, κρίσεις που πηγάζουν από την επιθετική και επεκτατική πολιτική αυτής της χώρας.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-nea-aorata-upobruchia-ths-rwsias#ixzz2mgkqR0qN

Exit mobile version