Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο απατηλός μύθος περί κοσμικού τουρκικού κράτους

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι ένα κοσμικό κράτος. Αυτή είναι η επικρατούσα τάση στα διεθνή ΜΜΕ και αυτό διατρανώνουν οι στενοί σύμμαχοί της ΗΠΑ και Γερμανία. Είναι όμως έτσι;

Σε πολιτισμένες, δημοκρατικές χώρες κοσμικότητα σημαίνει ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας και η ελευθερία έκφρασης της θρησκευτικής πίστης. Η Τουρκία όμως εφαρμόζει πολιτική, η οποία είναι παντελώς αντίθετη με την έννοια της κοσμικότητας. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει με τεράστια κεφάλαια το Ισλάμ, ιδιαιτέρως το σουνιτικό Ισλάμ, εντός και εκτός της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση καταπιέζει θρησκείες όπως την χριστιανική και την αλεβίτικη και τρομοκρατεί αυτόχθονες χριστιανούς, την πλειοψηφία των οποίων έχει εκκαθαρίσει τον 20ο αιώνα με γενοκτονίες. Όμως εκτός από αυτά η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να διεισδύσει πολιτικά στην Ευρώπη και Ασία.

Το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας δεν είναι κοσμικό αλλά ισλαμικό και ακολούθως θα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά αυτή την άποψη.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η ονομαζόμενη Diyanet (Diyanet Isleri Baskanligi), είναι ο κυβερνητικός βραχίονας που ελέγχει και διευθύνει όλους τους σουνίτες μουσουλμάνους της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1924 και έχει κατοχυρωθεί στο άρθρο 136 του τουρκικού συντάγματος. Η Diyanet είναι μια μεγάλη, βαρύνουσα και ισχυρότατη διεύθυνση στην δομή του τουρκικού κράτους. Υπάγεται απ’ ευθείας  στον πρωθυπουργό και έχει περίπου 100.000 υπαλλήλους. Όλοι οι σουνίτες κληρικοί της Τουρκίας μισθοδοτούνται και είναι υπάλληλοι της Diyanet. Ο ετήσιος προϋπολογισμός αυτής της διεύθυνσης ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των προϋπολογισμών των υπουργείων Εξωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να διαλυθεί, εάν τολμήσει να υποστηρίξει την κατάργηση της Diyanet. Η διεύθυνση αυτή γράφει όλα τα κηρύγματα των κληρικών για την προσευχή της Παρασκευής και ελέγχει με μεγάλη σχολαστικότητα και προσοχή εάν μεταβιβάστηκαν επακριβώς στον κλήρο. Επίσης η Diyanet ελέγχει τα 80.000 περίπου τεμένη της Τουρκίας και έχει αρμοδιότητες και στο εξωτερικό προωθώντας την τουρκική πολιτική επιρροή διεθνώς. H Diyanet έχει δικό της παράρτημα Διεθνών Υποθέσεων και στέλνει θρησκευτικούς συμβούλους όχι μόνο σε μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και Ασίας, αλλά και στην Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας έχουν υπηρεσίες θρησκευτικών υποθέσεων και οι επικεφαλείς αυτών των διπλωματικών υπηρεσιών συνεργάζονται στενά με τους συμβούλους της Diyanet. Με κεφάλαια της Diyanet τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί πολλά τεμένη σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία, Σκόπια, Τουρκμενιστάν, Αλβανία και σε περιοχές όπως το Κόσσοβο και την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή για Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (Commission on International Religious Freedom, USCIRF) που έχει θεσπιστεί από το Κογκρέσο, ανήκει στην τελευταία θέση όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες, μαζί με χώρες όπως η Μπούρμα, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η Τουρκία σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής USCIRF επανειλημμένα αρνείται να εφαρμόσει διεθνείς νόμους περί θρησκευτικών ελευθεριών, ιδιαίτερα για μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες της χώρας αυτής όπως Ελληνορθόδοξους, Αρμένιους Ορθόδοξους, Σύριους Αλεβίτες, Ρωμαιοκαθολικούς και Προτεστάντες. Σύμφωνα πάντα με την USCIRF χιλιάδες χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, κοιμητήρια έχουν καταστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία με εντολή των τουρκικών κυβερνήσεων.

Η Τουρκία λοιπόν μπορεί να εμφανίζεται ως κοσμικό κράτος αλλά σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους είναι ένα σουνιτικό ισλαμικό κράτος που τείνει μάλιστα να εξελιχτεί πολύ σύντομα σε φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος. Κοσμικό κράτος σημαίνει σεβαστή απόσταση μεταξύ θρησκείας και κράτους, κάτι που δεν υφίσταται στην Τουρκία. Η εσωτερική θρησκευτική καταπίεση στην Τουρκία σε συνάρτηση με την ενασχόληση της Diyanet με την εξωτερική πολιτική αποδεικνύει τον απατηλό μύθο του κοσμικού κράτους της Τουρκίας.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-apathlos-muthos-peri-kosmikou-tourkikou-kratous#ixzz2njArQ6I2

Exit mobile version