Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ποιά είναι η Μένη Μαλλιώρη που κατηγορείται ότι δημιούργησε «τρύπα» 3,5 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ

Η Μινέρβα Μελπομένη Μαλλιώρη γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Αυγούστου 1952. Είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε ευρωβουλευτής το 1999 από τον Κώστα Σημίτη. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής Αχαϊας με το ΠΑΣΟΚ αλλά απέτυχε να εκλεγεί. Διορίστηκε πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ από τον Γιώργο Παπανδρέου και παραμένει ως σήμερα.

Τι παρατυπίες έχουν γίνει στον ΟΚΑΝΑ

Η «μαύρη τρύπα» ενδέχεται να ξεπερνάει τα 3,5 εκατ. ευρώ, με χρήματα που προορίζονταν για τα κέντρα πρόληψης, να μην καταλήγουν ποτέ στα κέντρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατύπως είχε γίνει ένας εσωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα τα χρήματα να έχουν διατεθεί αλλού, με το ποσό να «αγνοείται».

Στον Εισαγγελέα και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης αποστέλλει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, τρεις «αμαρτωλούς» φακέλους που αφορούν στη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) επί της θητείας της Μένης Μαλλιώρη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης η αρμόδια υφυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στον ΟΚΑΝΑ βρέθηκε έλλειμμα ύψους 3,5 εκατ. έως 5,5 εκατ ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τα Κέντρα Πρόληψης, ποσό για το οποίο η πρόεδρος του Οργανισμού δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις.

«Κάνεις δεν έχει εικόνα που έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχουν παραστατικά για τις κινήσεις των ποσών», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μακρή.

Μάλιστα, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική «μαύρη τρύπα» είχε εντοπιστεί προ καιρού και όταν ενημερώθηκε η κυρία Μαλλιώρη υπέβαλλε την παραίτηση της. Ωστόσο, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή διότι, όπως εξήγησε, «η ηγεσία του υπουργείου έκρινε ότι ο έλεγχος έπρεπε να συνεχιστεί παρούσης της ελεγχόμενης προέδρου».

Ανάλογο έλλειμμα εντοπίστηκε και στην υλοποίηση προγράμματος με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία Μονάδων Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Οργανισμός έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε πρώτη φάση 10 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προέβη σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κατήγγειλε τη σύμβαση, ενώ παράλληλα ζήτησε από λογιστικό έλεγχο για τα χρήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Μακρή, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει που είχε «χαθεί» το ήμισυ του ποσού, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Κάτι συμβαίνει και με τα φάρμακα των χρηστών
«Μαύρη τρύπα» ανέκυψε και στον τρόπο προμήθειας και χορήγησης υποκατάστατου μεθαδόνης που έλαβαν οι χρήστες του ΟΚΑΝΑ.

Η κυρία Μακρή κατήγγειλε ότι για περίπου ένα έτος, οι χρήστες ελάμβαναν ένα σκεύασμα για το οποίο η πρόεδρος του Οργανισμού ήγειρε θέμα ασφαλείας σε εμπιστευτική αλληλογραφία που είχαν, κι ενώ η ίδια είχε προβεί σε παραγγελίες από το 2012.

Επιπλέον, η κυρία Μακρή κατήγγειλε ότι η κυρία Μαλλιώρη είχε δώσει εντολή ώστε όλα τα υποκατάστατα που είναι σε μορφή υπογλώσσιου δισκίου να θρυμματίζονται, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, απαντώντας στις αιτιάσεις της υφυπουργού για την διοίκηση του Οργανισμού, αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα οικονομικό αλλά και θεραπευτικό στον φορέα, καθώς και ότι της έχει ζητηθεί η παραίτηση από τον υπουργό Υγείας.

Η κυρία Μαλλιώρη καταγγέλλει ότι κατά παράβαση των κανόνων διαφάνειας η υφυπουργός Υγείας της ζήτησε εγγράφως να υπογράψει άμεσα τη συνέχιση της ισχύουσας σύμβασης προμήθειας σκευασμάτων και μάλιστα να την παρατείνει και για 2 ακόμα έτη, την ίδια στιγμή που στην αγορά τιμολογήθηκε νέο φάρμακο και θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά.

Όσον αφορά στην απευθείας ανάθεση, η κ. Μαλλιώρη υποστήριξε ότι η ίδια η εταιρεία ζήτησε από τον ΕΟΦ την έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου και αφού πήρε έγκριση από τον ΕΟΦ, τότε μόνο ο ΟΚΑΝΑ το χορήγησε μόλις για 1 μήνα σε 15 κέντρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ισχύουν τα θετικά αποτελέσματα που ο παρασκευαστής υποστηρίζει ότι έχει το σκεύασμα.

Επικαλέστηκε στοιχεία που αφορούν τη χρήση της βουπρενορφίνης και σε μορφή σκόνης προκειμένου να χορηγηθεί στους χρήστες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα.

Τέλος, αναφορικά με τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι το θέμα έχει πάρει τη δικαστική οδό, η οποία θα εκδικαστεί το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις για το πού διατέθηκαν τα χρήματα, καθώς όπως υποστήριξε η κυρία Μαλλιώρη για το θέμα έχουν σταλεί 60 κούτες με απολογιστικά στοιχεία.

Πηγή: Ποιά είναι η Μένη Μαλλιώρη που κατηγορείται ότι δημιούργησε «τρύπα» 3,5 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/135432#ixzz2nuvcDzL5

Exit mobile version