Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις «αποκαλύψεις» της απολογίας του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα στους ανακριτές και η εμπλοκή από τον ίδιο 17 συνολικά προσώπων που φέρονται να τον δωροδόκησαν για να προωθήσουν και εν τέλει να πουλήσουν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου εξοπλιστικά προγράμματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το σοβαρότερο όλων όμως είναι, πως αν παίζεται “παιχνίδι” με την άμυνα της χώρας, σε τούτη την περίδο, αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα.
Ένα από τα σοβαρότερα θέματα είναι το πώς «αναδύθηκε» στην επιφάνεια της δικαστικής έρευνας το όνομα του κ. Κάντα. Ενώ εδώ και χρόνια γίνεται έρευνα για τις μίζες στα εξοπλιστικά, με τους δύο πολιτικούς του προϊσταμένους από το 1998 έως το 2001, τους Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Σμπώκο, να βρίσκονται στη φυλακή είναι απορίας άξιο πώς δεν «ξεσκονίστηκε» ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών.
Έμεινε στο απυρόβλητο τόσα χρόνια, ενώ είχε σημαντικό ρόλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στον τομέα των προμηθειών. Κανείς δεν ζήτησε ή δεν επιχείρησε να ψάξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και ξαφνικά εμφανίζεται ο κ. Κάντας, να ομολογεί πώς έλαβε μίζες πολλών εκατομμυρίων.
Η ειλικρίνεια του… σκοτώνει. «Έλαβα τόσες μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες». Τόση αμετροέπεια από τον κ. Κάντα που αφήνει περιθώρια στη Δικαιοσύνη να του φορτώσει ότι μίζα έχει διακινηθεί τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Μπα, κάποιος λάκκος θα υπάρχει.
Πόσο μάλλον όταν ο κ. Κάντας απομακρύνθηκε από το Πεντάγωνο, επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου γιατί απέκρυψε έγγραφα με την οφειλή των 25 εκατ. από τα αντισταθμιστικά οφέλη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Ούτε αυτή η ενέργεια του κίνησε τις υποψίες των εισαγγελικών αρχών;
Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών αναφέρει ότι δωροδοκήθηκε για πολλά προγράμματα, αλλά τυχαία επίσης σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει ένα αμερικανικό οπλικό σύστημα. Όλα είναι Ευρωπαικά, κυρίως Γερμανικά και Ρωσικά. Γιατί ο κ. Κάντας αφήνει εκτός «θυέλλης» τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως είναι τα Patriot PAC-3;
Τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση Α. Κάντα, τον όψιμο εντοπισμό του και το περιεχόμενο της κατάθεσης του, ιδίως όσον αφορά στα ονόματα που ανέφερε και είναι τρανταχτά στο χώρο των εξοπλισμών είναι πάρα πολλά.
Πιθανόν, όλο αυτό το σκηνικό με την εμπλοκή ονομάτων αντιπροσώπων ή προμηθευτών να συνδέεται με μία επιχείρηση να μοιρασθεί ξανά η τράπουλα στο χώρο των εξοπλισμών. Σε μία εποχή όμως που δεν γίνεται καμία απολύτως προμήθεια αμυντικού υλικού είναι δύσκολο να εξαχθούν και ασφαλή συμπεράσματα για το που πηγαίνει το πράγμα.
Αν δηλαδή οι δανειστές της τρόικας και κάποια άλλα συμφέροντα εντός της Ελλάδας θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους εμπόρους όπλων.
Η ποινικοποίηση όμως του χώρου της άμυνας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στον εξοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων και στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, όταν η διαχείριση ζητημάτων όπως η ΑΟΖ είναι μείζονος εθνικής σημασίας.
Τα «παιχνίδια» με εταιρείες και οπλικά συστήματα, συνεπώς και με χώρες κατασκευής μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στους εξοπλισμούς, που παραμένουν στο «μηδέν» εδώ και χρόνια, ιδίως μάλιστα προς τη συντήρηση των συστημάτων που έχουν ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι πρόσφατες αξιώσεις της τρόικας για το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, πιθανότατα εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο για τον αφοπλισμό της Ελλάδας εν’ όψει κρίσιμων αποφάσεων για τα ενεργειακά ζητήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσογείου.
Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί για τα σκάνδαλα στις μεταφορές, στα δημόσια έργα και στην υγεία εν παραδείγματι δεν έχει καθίσει κανείς στο «σκαμνί», όταν η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια ζημιά την οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Γιατί τόσο μεγάλη σπουδή για το χώρο της άμυνας;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr