Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τον αέρα της ελευθερίας αναπνέει η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων στις μεγαλύτερες τρομοκρατικές ενέργειες που συγκλόνισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ενώ μόλις 5 από τα 18 αρχικώς κατηγορούμενα μέλη της «17Ν» παραμένουν στις φυλακές και ετοιμάζονται να εξέλθουν την επόμενη διετία.
Πριν από λίγα 24ωρα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη διακομιδή του Σάββα Ξηρού για τουλάχιστον έναν μήνα στο Νοσοκομείο της Λάρισας, «αποφυλακίζοντάς» τον, έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος διανύει το 75ο έτος της ζωής του και θα βγει το 2014, δεδομένου ότι μετά το 65ο μετρούν διπλά τα χρόνια φυλάκισης. Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει λάβει ήδη δύο 10ήμερες άδειες και βγαίνει το 2016. Ο Ηρακλής Κωστάρης μπαινοβγαίνει σε καθημερινή σχεδόν βάση λόγω των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επίσης ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, που πλησιάζει τα 64, πέραν των τακτικών αδειών, λαμβάνει και ημερήσιες διανυκτερεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα αποχωρήσει από τον Κορυδαλλό.
Προς το παρόν, απορρίπτονται μόνο τα σχετικά αιτήματα του «φαρμακοχέρη» της οργάνωσης, Δημήτρη Κουφοντίνα. Εκτός φυλακής είναι οι Βασίλης Ξηρός, Θωμάς Σερίφης, Σωτήρης Κονδύλης, Κώστας Καρατσόλης, Διονύσης Γεωργιάδης, Νίκος Παπαναστασίου, Παύλος Σερίφης, Θωμάς Τέλιος και Πάτροκλος Τσελέντης. Επίσης, έχουν αποφυλακιστεί οι «παππούδες» του ΕΛΑ (σ.σ.: ο Αγαπίου δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή) και τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», πλην του Κώστα Γουρνά. Οι Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα καταζητούνται.
Πριν από μερικούς μήνες αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Β. Σταθόπουλος και Χρ. Κορτέσης, ενώ αθωώθηκαν οι Σ. Νικητόπουλος, Κ. Κάτσενος και Μ. Μπεραχά. Ποινές εκτίουν μόνο οι νεαροί τρομοκράτες των «Πυρήνων της Φωτιάς», αν και ορισμένοι άρχισαν να φεύγουν, υπό όρους, από τον περασμένο Μάιο. Οσον αφορά στους «ληστές με τα μαύρα», που αποτελούσαν κύριο βραχίονα χρηματοδότησης της εγχώριας τρομοκρατίας στη μετά «17Ν» εποχή, εξέτισαν τις ποινές τους και επανήλθαν στην αντιεξουσιαστική τους δράση.
«ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ». Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι καταδικασθέντες έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει στοιχεία εις βάρος τους. Ωστόσο, οι παρεχόμενες διαβεβαιώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η Αντιτρομοκρατική μετά τη δολοφονική ενέργεια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, αναζητά τρία πρόσωπα από τον χώρο της τρομοκρατίας, τα οποία εξέτισαν ποινές από 5 έως 8 ετών για αξιόποινες πράξεις. Πλέον αυτών, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το δίδυμο Μαζιώτη – Ρούπα εξαφανίστηκε, παρότι ήταν υποχρεωμένο να δίδει το «παρών» έξι φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Εσχάτως, έχουν αναπτυχθεί υποψίες ότι οι παλαιότερες ομάδες του τρόμου «συνδέθηκαν» μεταξύ τους με κοινό διευθυντήριο, αποτελούμενο από δύο μέλη της «17Ν» (έναν αποφυλακισμένο κι έναν εξ αρχής απαλλαγμένο των κατηγοριών που αντιμετώπιζε), ένα μέλος του ΕΛΑ, έναν Τούρκο υπήκοο και έναν «συνήθη ύποπτο» της δεκαετίας του 1980. Στο επιχειρησιακό τους σκέλος μετέχουν, μεταξύ άλλων, δύο επικηρυγμένοι για ληστείες, περίπου 35 ετών σήμερα.
Ο «ΤΟΥΡΚΟΣ». Από το μυαλό των παλαιών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν ξεφεύγει η φυσιογνωμία του «Τούρκου», τον οποίο προσφάτως λένε ορισμένοι ότι ξαναείδαν μετά από 20 χρόνια στην περιοχή του Μεταξουργείου, προς το Γκάζι, σε μια γειτονιά όπου διαμένουν εκατοντάδες φτωχοί ομοεθνείς του από τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για τον Οζτούρκ Γιαβούζ, οικονομικό πρόσφυγα, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί στην πρώτη δίκη της «17Ν» από τον Χριστόδουλο Ξηρό. Κατά τον Ξηρό, ο Γιαβούζ πέθανε από πνευμονικό οίδημα το 1994. Η Αστυνομία όμως ουδέποτε πείστηκε για τον ισχυρισμό αυτόν, παρά τα «χαρτιά» που επέδειξαν οι συγγενείς του. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της «17Ν», «στρατολογημένος» στην οργάνωση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Ο καθένας θα μπορούσε να τον ξεχωρίσει, αν έχει δει έστω και μία φορά το διαπεραστικό του βλέμμα, που τρυπάει τοίχους», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέλεχος της Κρατικής Ασφάλειας.
Αν όντως ο Γιαβούζ ζει σήμερα, θα είναι περίπου 60 ετών. Υπήρξε φίλος ενός εκ των μελών της οργάνωσης που δεν πήγαν φυλακή, λόγω παρέλευσης του κατηγορητηρίου. Οργάνωνε τα ταξίδια του Σάββα Ξηρού στο Σουδάν, ενώ εμπλέκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δολοφονικές ενέργειες της «17Ν» την περίοδο 1983-1994 (ανθρωποκτονίες Τσάντες, Μομφεράτου, Αγγελόπουλου, Ανδρουλιδάκη, Αλ. Αθανασιάδη, Μπακογιάννη, Μπουλούκμπαση, Βρανόπουλου και Σιπαχίογλου). Κατά τις ίδιες πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν ενημερώσει την ΕΥΠ για συμμετοχή του στη δολοφονία του επιχειρηματία και διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας, το καλοκαίρι του 1991, ενώ «εξαφανίστηκε» μετά τη δολοφονία του έτερου ακολούθου της πρεσβείας, Ομέρ Σιπαχίογλου, τον Ιούλιο του 1994, στο Παλαιό Φάληρο. Στα τηλεγραφήματά τους τον περιέγραφαν ως «ραδιούργο, συγκεντρωτικό και οργανωτικό στέλεχος της “17Ν”». Το πρόσωπό του έχει περιγραφεί από μάρτυρες σε αρκετές ληστείες τραπεζών και απαγωγές.