Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα βαθύτερα αίτια της πρόσφατης κρίσης στην τουρκία

Τα βαθύτερα αίτια της πρόσφατης κρίσης στην τουρκία

Η εσωτερική κρίση διαφθοράς στην Τουρκία βρήκε το αποκορύφωμά της τις τελευταίες ημέρες με την παραίτηση 3 υπουργών και τον πλήρη σχεδόν ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι 3 υπουργοί που παραιτήθηκαν είχαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και οι λόγοι παραίτησής τους είχαν σχέση με την εμπλοκή συγγενικών τους προσώπων σε θέματα διαφθοράς. Μεταξύ των πολλών συλλήψεων που έγιναν από τους τούρκους εισαγγελείς συγκαταλέγεται και ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Halkbank (Λαϊκή Τράπεζα), της οποίας ο κύριος όγκος εξαγωγικών συναλλαγών ήταν με το Ιράν. Συνελήφθη επίσης ο ιρανός επιχειρηματίας Riza Sarraf, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με την συγκεκριμένη τράπεζα και η κύρια επιχειρηματική του δράση ήταν το εμπόριο χρυσού.

Ο Ερντογάν στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης συμπεριέλαβε 10 υπουργούς επί συνόλου 26 της τουρκικής κυβέρνησης. Ο ανασχηματισμός αυτός από μόνος του σηματοδοτεί μια εσωτερική κρίση στη Τουρκία και στο κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003. Ο τούρκος πρωθυπουργός πέραν του ανασχηματισμού απέλυσε ή μετέθεσε δεκάδες στελέχη και δημοσίους υπαλλήλους που είχαν σχέση με το σκάνδαλο, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε «σκοτεινές ξένες δυνάμεις» που ενεργούν εναντίον της κυβέρνησής του. Ο Ερντογάν στις κατηγορίες του έγινε περαιτέρω αναλυτικός, λέγοντας ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Francis Ricciardone είναι ανεπιθύμητος, τονίζοντας ότι ο πρέσβης είναι αναμεμειγμένος στις επιθέσεις και προβοκάτσιες που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σε «ένα παράνομο δίκτυο που επιχειρεί εντός του κράτους», υπονοώντας την μουσουλμανική οργάνωση του ισλαμιστή ιεροδιδασκάλου Fethullah Gulen, ο οποίος κατοικοεδρεύει κυρίως στις ΗΠΑ.

Προ εβδομάδων ο αμερικανός πρέσβης Ricciardone είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είχε αποτύχει στην επιβολή και εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, που είχαν αποφασιστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο πρέσβης προ ημερών αναφερόμενος στο σκάνδαλο διαφθοράς τόνισε: «θα δείτε την κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας». Οι υποψίες για αμερικανική ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία ισχυροποιούνται και από την άφιξη στην Άγκυρα προ ολίγων ημερών του αμερικανού υφυπουργού David Cohen, υπευθύνου για οικονομικά εγκλήματα της τρομοκρατίας.(Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας έχουν υφυπουργό που ερευνά τα οικονομικά εγκλήματα αυτής!).

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναβάλλουν την επέμβασή τους στην Συρία, επέμβαση την οποία ο Ερντογάν είχε πολλές φορές διατυμπανίσει και προκαταβάλλει, και αντ’ αυτού επιδίωξαν μια συμφωνία με  το Ιράν, σύμμαχο της Συρίας, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι συζητήσεις με το Ιράν συνεχίζονται και η Ουάσιγκτον προτείνει στο Ιράν περιορισμένη άρση των οικονομικών κυρώσεων που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία αγόραζε μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και πλήρωνε παραδοσιακά με χρυσό. Μέρος των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν αφορούσαν και την απαγόρευση εξαγωγών χρυσού προς την χώρα αυτή, που βέβαια οι κυρώσεις αυτές είχαν ως στόχο τις συναλλαγές Τουρκίας-Ιράν. Η τράπεζα που πραγματοποιούσε τις συναλλαγές ήταν η Halkbank, της οποίας οι δραστηριότητες διαταράχτηκαν με τις συλλήψεις για διαφθορά, και ο έμπορος που πραγματοποιούσε τις αγοραπωλησίες ήταν ο ιρανός Riza Sarraf.

Από την άλλη πλευρά οι δραστηριότητες της οργάνωσης Hizmet του Gulen, ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ δεν είναι ξεκάθαρες. Ο Gulen σίγουρα επηρεάζει μεγάλες μάζες του τουρκικού λαού και πολλά στελέχη του δικαστικού και αστυνομικού σώματος. Η οργάνωση του Gulen είναι από τις πλέον ισχυρές ισλαμικές οργανώσεις της Τουρκίας με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς. Έχει δε ένα παγκόσμιο δίκτυο από 140 ιδιωτικά ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία και μια πολύ σοβαρή και ισχυρή παρουσία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας. Η οργάνωση Hizmet έχει επίσης και τα δικά της ΜΜΕ στην Τουρκία, όπως π.χ. την εφημερίδα Zaman και τον τηλεοπτικό σταθμό Samanyolu TV.

Επί πολλά χρόνια ο Gulen ήταν σύμμαχος του Ερντογάν και του κόμματός του ΑΚΡ. Το 1998 ο Gulen εγκατέλειψε την Τουρκία επειδή κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές για ανατροπή του πολιτεύματος. Έγινε όμως δεκτός στις ΗΠΑ  όπου πολύ γρήγορα ίδρυσε ένα παγκόσμιο δίκτυο ισλαμικών σχολείων με χρηματοδότες αμερικανούς επιχειρηματίες! Οι σχέσεις του Gulen με τον Ερντογάν επιδεινώθηκαν το 2010 όταν ο Gulen καταδίκασε την απόπειρα του Ερντογάν να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, στέλνοντας ένα πλοιάριο να διασπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Παλαιστίνης, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Από τότε ο ισλαμιστής Gulen ακολουθεί πιστά την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κριτικάροντας και αμφισβητώντας συχνά τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την στήριξη των Παλαιστινίων, όπως και την προσωρινή συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

Είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ ήδη έχουν αποφασίσει την απομάκρυνση του Ερντογάν, ο οποίος «τόλμησε» να παρεκκλίνει σε ορισμένα ζητήματα καίριας πολιτικής σημασίας για αυτούς, όπως η υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χεζμπολάχ και η υπονόμευση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του Ερντογάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ένας προστατευόμενος του «δικού» τους Gulen και ο οποίος θα ακολουθήσει  πιστά τα κελεύσματα των εντολέων του Αμερικανοσιωνιστών.

Γ.Λ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-bathutera-aitia-ths-prosfaths-krishs-sthn-tourkia#ixzz2oznMnKid

Exit mobile version