Πόσες ακόμα φορές θα μείνουμε άναυδοι, απορημένοι, αποκαμωμένοι, όχι από κάποιον μαχητή της ζωής ή από έναν ευφυή πολιτικό, αλλά από την συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια που εκπέμπει γύρω από τον εαυτό του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις;
Το γνωστό ευφυολόγημα, «η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε», θυμίζει η υπόγεια προσπάθεια του Άδωνη Γεωργιάδη με την νέα υπουργική Απόφαση, η οποία θέτει σε εφαρμογή το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων. Η δημόσια υγεία πλέον δεν καταρρέει, αλλά εξαϋλώνεται και οι Έλληνες πολίτες ρίχνονται στον καιάδα της ιδιωτικοποίησης της υγείας! Κάθε φορά που ο κ. Γεωργιάδης εξαγγέλλει μεταρρυθμιστικά μέτρα στον τομέα της υγείας, ο ελληνικός λαός είναι σίγουρος πως αυτό σημαίνει όλο και χαμηλότερες παροχές στην ιατροφαρμακευτική του κάλυψη και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
Άλλωστε το μοντέλο που προωθείται από την τρόικα μέσω του Άδωνη, είναι να ευνοούνται προνομιακά οι μεγάλες επιχειρήσεις υγείας που θα οδηγήσει σε έναν εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα οδηγηθούν σε επαγγελματική, οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση, ενώ οι Έλληνες πολίτες θα χάσουν μια σειρά από δωρεάν παροχές, όπως ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς, βάζοντας κάθε φορά όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε ώρα ανάγκης.
Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3117, που δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου, ανακοινώνονται οι νέες ρυθμίσεις για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το 80% της μηνιαίας δαπάνης ανά ειδικότητας γιατρού, κατά τη διάρκεια του 2013. Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά ιατρό το 2013 και θέτει όρια μηνιαίας δαπάνης ανά ιατρό για το 2014. Για παράδειγμα αν ένας γιατρός τον μήνα Ιανουάριο του 2013 έγραψε συνταγές αξίας 100 ευρώ για το μήνα του 2014 δύναται να γράψει συνταγές αξίας 80 ευρώ.
Στην περίπτωση δε, που ο ιατρός υπερβεί το όριο για 2 μήνες το σύστημα τον τρίτο μήνα δεν του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δύο προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται όμως με τους ιατρούς που έχουν περισσότερα χρόνια περιστατικά που συνεχίζουν την πάγια αγωγή τους; Είναι σίγουρο πλέον πως θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα με γενόσημα ώστε να κερδίσουν τη διαφορά της τιμής του πρωτότυπου- γενόσημου, ή ακόμα και με παροχή προηγούμενων φάρμακων ( δεκαετίας). Ποιος όμως μας αποκλείει το γεγονός ότι πολλοί ιατροί δεν θα αρχίσουν να αποκλείουν περιστατικά με ακριβές θεραπείες, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς;
Δηλαδή, ο Έλληνας φορολογούμενος και δύσμοιρος πολίτης αυτής της Χώρας, θα υποστεί ένα τεράστιο κόψιμο σε συνταγές και παραπεμπτικά. Μιλάμε για μια ολέθρια και ανήθικη υπουργική Απόφαση και όπως όλα τα οριζόντια μέτρα κακοσχεδιασμένη και κακόβουλη, για τον απλούστατο λόγο πως ο κάθε Έλληνας ασθενής δεν είναι καταναλωτής και ο ιατρός δεν είναι φτηνός έμπορας κακής ποιότητας γενοσήμων που δουλεύει (και όχι ασκεί λειτούργημα) κάτω από τις πολιτικές προσταγές της τρόικα και του επιφανούς υπουργού Υγείας!
Ως Έλληνες Γιατροί θεωρούμε το μέτρο του υπουργείου Υγείας απειλή για τη δημόσια υγεία, αφού η συνταγογραφία είναι μια καθαρά ιατρική πράξη με απόλυτο σεβασμό απέναντι στον ασθενή και δεν εμπίπτει ούτε σε λογιστικά κριτήρια, ούτε αφήνει περιθώρια στην εισροή αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων από τριτοκοσμικές χώρες, με αμφισβητούμενη ποσότητα και καθαρότητα της δραστικής ουσίας που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπή της νόσου ή ακόμα και σε θάνατο. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ασχοληθεί με τον Έλληνα πολίτη ως οντότητα που τυγχάνει σεβασμού και να ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας ως ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα αγαθά και όχι ως υπηρέτης των καταστροφικών επιταγών της τρόικα. Ας του υπενθυμίσουμε πως στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος, μεταξύ των άλλων διευκολύνσεων που παρείχε στους πολίτες, ήταν και η δωρεάν παροχή ιατρικής περίθαλψης και οι δημόσιοι γιατροί, οι οποίοι αμείβονταν από τις τοπικές κυβερνήσεις προσέφεραν άπλετα τις γνώσεις τους στους κατά περίπτωση ασθενείς.
Τόσο δύσκολο λοιπόν είναι στον κ. Άδωνη, ο οποίος τελεί και εν ενεργεία «βιβλιοπωλητής», να θυμηθεί πόσο αποδοτικό ήταν και παραμένει σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, ένα τέτοιο σύστημα δημόσιας υγείας; Μάλλον είναι και δύσκολο και ακατόρθωτο, γιατί όλοι μας πρέπει να εμπεδώσουμε το εξής: Η υγεία είναι ένα μεγάλο σύνολο υποσυστημάτων που αλληλοσχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται άμεσα μεταξύ τους όσο και με το ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον, με άμεσο στόχο να παράγει υπηρεσίες υγείας στη μέγιστη δυνατή ποσότητα και στο μικρότερο δυνατό κόστος. Οι Έλληνες Γιατροί επισημαίνουν, πως όσο το σύνολο των υποσυστημάτων χωλαίνει και είναι σαθρό, ακολουθώντας μια πολιτική σήψης και τροϊκανής δυσωδίας, τόσο το σύστημα υγείας θα εξαθλιώνεται και θα οδηγεί τους Έλληνες πολίτες σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-mnhmoniako-plafon-sta-farmaka#ixzz2pLXhTrpN