Περίπου 70 χώρες ανά τον κόσμο κατέχουν την τεχνολογία των UAV (Unmanned Aerial Vehicles) και πολλές χώρες επενδύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας τέτοιων αεροχημάτων ή σχεδιάζουν να προμηθευτούν αυτού του τύπου αεροσκάφη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον πολλές πολεμικές αναμετρήσεις ή συγκρούσεις θα επηρεαστούν από την χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ίσως δε η χρήση τους να έχει δεσπόζουσα θέση στην εξέλιξη στρατιωτικών αναμετρήσεων.
Τα UAV είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία κατευθύνονται και ελέγχονται από το έδαφος ή προγραμματίζεται η πτήση τους πριν την απογείωση. Συνήθως είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, μια ιδιότητα που τα ξεχωρίζει από βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους cruise. Αυτή την εποχή στην στρατιωτική αγορά διατίθενται εκατοντάδες διαφορετικής τεχνολογίας UAV, το φάσμα της διαφορετικότητας ευρύνεται από το Black Hornet, το οποίο έχει μήκος 12 εκατοστά και χρησιμοποιείται από τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν σε αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών έως το Global Hawk του αμερικανικού στρατού, το οποίο έχει άνοιγμα πτερυγίων 40 μέτρων και δύναται να παραμείνει εν πτήση χωρίς διακοπή επί 30 ώρες. Σήμερα το πλέον εξελιγμένο από στρατιωτικής άποψης UAV είναι το αμερικανικό Reaper (προηγούμενη ονομασία Predator B) το οποίο είναι εξοπλισμένο με 14 πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire. Άλλα UAV κατά κανόνα φέρουν μικρότερο αριθμό πυραύλων και γενικότερα οπλικών συστημάτων.
Η ιδέα της χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων αερόστατων ή αεροχημάτων για συλλογή πληροφοριών είναι παλαιοτέρα της ιδέας των επανδρωμένων πτήσεων με αεροσκάφη. Τα πρώτα σύγχρονα με επανδρωμένα αεροχήματα για στρατιωτική χρήση επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1950. Αυτά τα πρώτα αεροχήματα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ από τους Αμερικανούς για συλλογή πληροφοριών, οι δυνατότητές τους όμως ήταν περιορισμένες. Η τεχνολογική ανάπτυξη της δεκαετίας του 1980, όπως ελαφρύτερες και καλύτερες τεχνολογικά φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, η εξέλιξη και επέκταση του παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης (GPS), η ταχύτερη και πιο βελτιωμένη επεξεργασία δεδομένων σε ψηφιακή βάση ενεργοποίησαν και επέτρεψαν την ανάπτυξη των σημερινών UAV.
Σημαντική στιγμή στην εξέλιξη των UAV ήταν η χρήση τους από τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Το Ισραήλ ήταν πρωτοπόρο στην στρατιωτική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ήδη από το 1971 είχε αεροπορική μοίρα UAV. Το 1982 χρησιμοποίησε τα UAV ως δόλωμα στα αντιαεροπορικά των αντιπάλων του, εντοπίζοντας έτσι επακριβώς τις θέσεις τους και εξουδετερώνοντας αυτές τις θέσεις με πυραυλικές επιθέσεις. Η επιτυχής αυτή χρήση εκ μέρους των Ισραηλινών πυροδότησε το τεχνολογικό ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και αυτό ήταν το έναυσμα της σύγχρονης ανάπτυξης των UAV για στρατιωτική χρήση.
Στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο το 1999 τα UAV έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση. Οι μετέπειτα πόλεμοι και επεμβάσεις των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» έδωσαν στην τεχνολογία αυτών των αεροχημάτων εξαιρετική και ταχεία ώθηση. Το 2001 για πρώτη φορά εκτοξεύτηκαν πύραυλοι αέρος-εδάφους από UAV τύπου Predator και το 2002 σκοτώθηκε ο πρώτος άνθρωπος με βολή από UAV, από εκείνη την εποχή πλέον ονομάζονται UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicles), εφόσον φέρουν οπλικά συστήματα.
Η δεκαετία του 2000 χαρακτηρίστηκε από μια ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας των αεροχημάτων και σύμφωνα με το ινστιτούτο IISS (International Institute for Strategic Studies) το έτος 2000 μόνο 17 χώρες κατείχαν την τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το 2008 ο αριθμός είχε αυξηθεί στις 38 χώρες. Σήμερα περίπου 70 χώρες χρησιμοποιούν τα UCAV. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η ποσοτική αύξηση αυτών των αεροσκαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιό τους περίπου 7.000 UCAV, ενώ η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία μερικές εκατοντάδες. Σύμφωνα με το ερευνητικό και συμβουλευτικό ινστιτούτο Teal Group Corporation η παγκόσμια αγορά των UCAV και UAV την δεκαετία που διανύουμε θα διπλασιαστεί και το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αγοράς θα ανήκει στις ΗΠΑ.
Το παγκόσμιο στρατιωτικό ενδιαφέρον για μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει πολλές αιτίες. Η κυριότερη αιτία βέβαια είναι η στρατιωτική χρήση σε συνδυασμό με την οικονομική αποδοτικότητα. Τα UAV προσφέρουν την δυνατότητα επιτήρησης του πεδίου της μάχης σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν στην ασφάλεια των στρατιωτών από ενέδρες, όπως επίσης δύνανται να χρησιμοποιηθούν για εναέρια κατασκοπεία μεγάλης χρονικής διάρκειας, ακόμη και για υποκλοπές συνομιλιών από μεγάλες αποστάσεις. Εξοπλισμένα με πυραύλους και βόμβες τα UCAV είναι ικανά για επιθέσεις μεγάλης ακρίβειας σε συνδυασμό με την μεγάλη αυτονομία τους, λόγω της ελαφριάς τους κατασκευής. Ο μεγάλος χρόνος παραμονής τους στον αέρα επιτρέπει την επιτήρηση του στόχου για μεγάλο διάστημα χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για τον χειριστή, ο οποίος βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Σήμερα τα UAV είναι σύμβολα προηγμένης τεχνολογίας και στρατιωτικής υπεροχής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία θα διαθέσει έως το 2020 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη και προμήθεια UAV. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μια χώρα μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο μόνο με UAV. Αποτελούν όμως ένα πολύ σημαντικό μέσο για θετική έκβαση μιας πολεμικής επιχείρησης που διαδραματίζεται με συμβατικά όπλα μεταξύ δυο χωρών όπως Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την εξολόθρευση εχθρών σε ακήρυχτους πολέμους και εκτός πεδίων μάχης. Οι ΗΠΑ για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούν UCAV στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Μεταξύ του 2004 και 2013 εξολόθρευσαν έτσι περίπου 3.000 υποτιθέμενους τρομοκράτες, πράγμα που θα ήταν σχετικά δύσκολο χωρίς την χρήση με επανδρωμένων αεροσκαφών, διότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις επί του εδάφους ή επανδρωμένα αεροσκάφη με αποτέλεσμα αύξηση της δυσκολίας εκτέλεσης της αποστολής, αύξηση κόστους και κίνδυνο απώλειας στρατιωτών και χειριστών.
Στο άμεσο μέλλον η τεχνολογία θα επιτρέψει την πτήση UCAV σε σχηματισμούς μάχης όπως και την πλήρη αυτόνομη πτήση τους, που σημαίνει ότι οι κύριες αποφάσεις κατά την διάρκεια της πτήσης τους, όπως η επιλογή του στόχου και η επιλογή χρησιμοποίησης οπλικού συστήματος (πύραυλος, βόμβα, πυροβόλο) θα γίνεται από τον ενσωματωμένο υπολογιστή. Αντί ο χειριστής από το έδαφος να δίνει εντολές προς το αεροσκάφος, το ίδιο το αεροσκάφος θα παίρνει τις αποφάσεις και θα τις εκτελεί. Οι αποφάσεις αυτές θα είναι πολύ πιο γρήγορες σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνει και εκτελεί ένας χειριστής επανδρωμένου αεροσκάφους, στο μέλλον δηλαδή οι εκ του αέρος επιθέσεις με UCAV θα γίνονται σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα με ασύλληπτες ταχύτητες.
Ας πληροφορηθούμε όμως και ποια είναι η κατάσταση σχετικά με αυτόν τον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας στην χώρα μας και σε σχέση με τον εχθρό Τουρκία. Η Τουρκία διαθέτει πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροχήματα Harpy (ισραηλινής τεχνολογίας, τουρκικής κατασκευής), τα οποία αποτελούν θανάσιμη απειλή για την ελληνική αεράμυνα και για στόχους στην ελληνική ενδοχώρα, εντάσσονται δε στην στρατιωτική φιλοσοφία «First Strike» (πρώτο χτύπημα).
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα UAV ή UCAV. Η Ελλάδα με τις προδοτικές αποφάσεις στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας όχι μόνον έχει αδρανοποιήσει την οποιαδήποτε έρευνα και ανάπτυξη στην τεχνολογία UAV, αλλά ταυτόχρονα ακύρωσε ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) για κατασκευή και προμήθεια ενός δικτύου παθητικών πολυστατικών ραντάρ για τον εντοπισμό στόχων χαμηλής διακριτικότητας (Low Observability-Stealth), όπως είναι τα τουρκικά Harpy και η νέα εξέλιξή τους τα Harpy-2, που είναι αντίστοιχης τεχνολογίας των ισραηλινών Harop, τα οποία έχουν ακτίνα δράσης 1.000 χιλιομέτρων και αυτονομία 6 ωρών και είναι ικανά να πλήξουν ανενόχλητα ελληνικούς στρατηγικούς στόχους.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για μια ακόμη φορά προειδοποιεί όλους τους μιζαδόρους πολιτικάντηδες που με τις προδοτικές τους ενέργειες απαξιώνουν την Εθνική Άμυνα και θέτουν σε κίνδυνο την Εθνική Κυριαρχία ότι πολύ σύντομα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ειδικά δικαστήρια.
Γ.Λ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-ejelijh-sthn-stratiwtikh-chrhsh-twn-mh-epandrwmenwn-aeroskafwn-uav#ixzz2pteOxyml