Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ευρωπαϊκή οδηγία για μαζικές προσφυγές καταναλωτών κατά καρτέλ προωθεί η Ελλάδα

Τον δρόμο για μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια από επιχειρήσεις αλλά και από απλούς καταναλωτές οι οποίοι ζημιώνονται από καταχρηστικές πρακτικές διαφόρων καρτέλ, επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση, με ευρωπαϊκή οδηγία που προωθεί ως προεδρεύουσα της ΕΕ, αλλά και με νόμο που ετοιμάζεται να θεσπίσει αμέσως μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα οδηγία που θα προωθήσει, θα προβλέπει ότι όσοι ζημιώνονται από  την πολιτική εταιριών που εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά και καταστρατηγούν τους νόμους περί ανταγωνισμού, θα διευκολύνονται να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια κάθε χώρας της ΕΕ για να ζητήσουν να αποζημιωθούν.
Με το ισχύον καθεστώς, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ  όπως και στην Ελλάδα, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες, οι προσφυγές εξαντλούνται μέχρι την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας της αγοράς.
Πολλές κραταιές επιχειρήσεις όμως μπορούν έτσι να υπολογίσουν από μόνες τους το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί για κάθε παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, με συνέπεια να προχωρούν σε καταχρηστικές πρακτικές -εάν κρίνουν ότι τους συμφέρει επειδή θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη  από το πρόστιμο που τυχόν θα πληρώσουν.
Αυτό όμως θα αλλάξει εάν υιοθετηθεί τελικώς επί της ελληνικής Προεδρίας η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αφού το κόστος για τις αποζημιώσεις που μπορεί να επιβάλλουν τα δικαστήρια υπέρ των ανταγωνιστών, συλλόγων ή μεμονωμένων καταναλωτών που θα τις διεκδικήσουν.
Επιπλέον οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα αποτελούν ένα ισχυρό δεδικασμένο και τα στοιχεία των υποθέσεων θα γίνουν γνωστά για όλους όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με τον ανταγωνιστή ή τον καταναλωτή που δικαιώθηκε,
επιτρέποντας σε πολλούς να βρουν και τρόπους να αποδείξουν τεχνικά στα δικαστήρια κάτι που φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτο για τους περισσότερους, δηλαδή το κατά πόσο ζημιώθηκαν και ποιο ποσό μπορεί να θεωρείται εύλογο ως αποζημίωση στην περίπτωσή τους.
Επιπλέον θα οριστεί ελάχιστος χρόνος παραγραφής των διεκδικήσεων αυτών στα 3 ή 5 χρόνια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Exit mobile version