Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Στα σούπερ μάρκετ και ακριβότερα τα φάρμακα

Πρόκειται να καταρτιστεί άμεσα η λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) που θα διατίθενται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα σκευάσματα αυτά είναι βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής αλλά και φάρμακα που χορηγούνται χωρίς να υπάρχει απαραίτητη ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά όμως, δεν παύουν να είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά αν ληφθούν μαζί με άλλα φάρμακα. Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα έτσι και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. υπόκεινται σε αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, παραγωγής, διανομής και διαφήμισης. Ο τρόπος χρήσης τους, η συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα καθώς  και η δοσολογία τους, απαιτούν την συμβουλή του φαρμακοποιού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) έχει, εδώ και ένα χρόνο (Ιανουάριος 2013), εκδώσει ειδοποίηση να μην χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς την συμβουλή ιατρού ή φαρμακοποιού. Η προειδοποίηση αυτή αφορά όλα τα φάρμακα και όχι μόνον αυτά που λαμβάνονται με συνταγές Ασφαλιστικών Ταμείων. Τέλος, το ίδιο ακριβώς προτάσσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όπου σε ετήσια έκθεσή του (“Impact of pharmacy deregulation and regulation in European Countries”, W.H.O., 2012), διαπιστώθηκε ότι οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία είναι αυξημένοι στις χώρες που άφησαν την διάθεση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ να γίνεται εκτός φαρμακείων.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θεωρεί το μέτρο διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα σούπερ μάρκετ αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Δεδομένου ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό, εμπίπτει σε συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης. Το μέτρο αυτό είναι ατελέσφορο, από την στιγμή που δεν υπάρχει όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο Έλληνας ασθενής το μόνο που θα αποκομίσει από αυτή την πράξη είναι κίνδυνο για την ζωή του (για παράδειγμα η αλόγιστη χρήση παρακεταμόλης επιφέρει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια).

Πέραν των παραπάνω προφανών ο ΕΟΦ επίσης προειδοποιεί πως η πώληση φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα επιφέρει και αύξηση στην τιμή περίσσοτερων από 860 σκευασμάτων. Σε έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου τα φάρμακα αυτά πωλούνται στην ελεύθερη αγορά, η τιμή τους είναι διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, αντιφλεγμονώδης αλοιφή στην Ελλάδα πωλείται με 4,98 ευρώ ενώ στην Ιταλία 11,90 ευρώ και το αντιβηχικό σιρόπι στη χώρα μας κοστίζει 4,93 ευρώ ενώ στην Ιταλία 9,50 ευρώ.

Επιπλέον δε αυτού η κυβέρνηση ετοιμάζει και την μαζική είσοδο φαρμάκων στην λίστα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-sta-souper-market-kai-akribotera-ta-farmaka#ixzz2qVrh34zb

Exit mobile version