Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ129 ΑΤΑΚ

Το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ129 ΑΤΑΚ

Η Τουρκία παρουσιάζει στην αεροπορική έκθεση του Μπαχρέϊν (16-18 Ιανουαρίου) το νέο επιθετικό ελικόπτερο Τ129 ΑΤΑΚ της ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries). Το ελικόπτερο Τ129 ΑΤΑΚ είναι ένα προηγμένο επιθετικό και τακτικής αναγνώρισης ελικόπτερο και στην αεροπορική έκθεση θα πραγματοποιήσει την πρώτη του διεθνή πτήση επίδειξης.

Το ελικόπτερο ΑΤΑΚ είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για ένα ελικόπτερο επιθετικό και συγχρόνως τακτικής αναγνώρισης. Στο Τ129 ΑΤΑΚ έχει ενσωματωθεί η σύγχρονη τουρκική αεροπορική τεχνογνωσία και τα τουρκικά οπλικά συστήματα με την άτρακτο του μαχητικού ελικοπτέρου Agusta Westland A129. Το νέο ελικόπτερο έχει αναβαθμισμένους κινητήρες, σύστημα μετάδοσης και πτερύγια στροφείου. Επίσης, έχει αναβαθμιστεί για πολύ θερμό περιβάλλον πτήσης και θεωρείται από τους ειδήμονες το πλέον αποτελεσματικό επιθετικό ελικόπτερο της κλάσης του.

Μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου που έχει πλήρωμα δυο αξιωματικών είναι τα εξής: Ταχύτητα πτήσης 269 km/h (145 κόμβοι), ακτίνα δράσης 561 χιλιόμετρα ή 3 ώρες πτήσης με κανονική δεξαμενή καυσίμων.

Τα οπλικά συστήματα που φέρει το ελικόπτερο Τ129 ΑΤΑΚ είναι:

2X4  πύραυλοι UMTAS ATGM. Πρόκειται περί αντιαρματικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς, τουρκικής τεχνολογίας που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία Roketsan. Το πρόγραμμα UMTAS (Uzun Menzili Tanksavas Sistemi) είχε ανατεθεί το 2005 από την γενική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) στην Roketsan ειδικά για τον εξοπλισμό του συγκεκριμένου ελικοπτέρου. Οι πύραυλοι UMTAS ATGM (Anti Tank Guided Missile) είναι αυτόνομα κατευθυνόμενοι πύραυλοι με μέγιστο βεληνεκές 8.000 μέτρα.

4Χ19  πύραυλοι 70 χιλιοστών (2,75 ιντσών) και 4Χ4 κατευθυνόμενοι πύραυλοι κατά προσωπικού των 70 χιλιοστών CIRIT της Roketsan. Ο πύραυλος CIRIT κατευθύνεται στο στόχο με laser, έχει βεληνεκές 8.000 μέτρα και με αυτούς τους πυραύλους έχουν εξοπλιστεί και τα ελικόπτερα AH-1P Cobra και  AH-1W Super Cobra των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

4Χ2 πύραυλοι αέρος-αέρος ATAS Stinger (γνωστοί και ως AIM-92 Stinger). Πρόκειται περί των ίδιων πυραύλων που χρησιμοποιούνται στα ελικόπτερα AH-64 Apache, Eurocopter Tiger και στα UAV  MQ-1 Predator.

Αυτά εν ολίγοις για τα τελευταία τουρκικά επιτεύγματα στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας. Θα αναρωτηθούμε βέβαια τι λείπει από εμάς τους Έλληνες και το έχουν οι Τούρκοι, οι οποίοι καταφέρνουν εδώ και περίπου 25 χρόνια να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στον κλάδο αυτό;

Απάντηση: Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βρίσκεται υπό την προστασία του πρωθυπουργού και ο κλάδος αυτός έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του οικονομικού προγράμματος. Το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας καλύπτεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία (κρατική και μη), η οποία πρωτογενώς σχεδιάζει και παράγει οχήματα και άρματα μάχης, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, συστήματα διαχείρισης μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και πολλά άλλα. Αντιθέτως στην χώρα μας απουσιάζει πλήρως η μακροπρόθεσμη στρατηγική και τα τελευταία χρόνια οι προδότες μιζαδόροι και υπαλληλίσκοι της διεθνούς τοκογλυφίας έχουν οδηγήσει αυτό τον κλάδο της εθνικής οικονομίας σε παρακμή και μαρασμό.

Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η ασφάλεια και η Εθνική κυριαρχία εξαρτάται και από την ύπαρξη και συμβολή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όποιος βάλλει εναντίον της βάλλει κατά της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-neo-tourkiko-epithetiko-elikoptero-t129-atak#ixzz2qpXRUqpA

Exit mobile version