Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αρχίζει η ειρηνευτική διάσκεψη στην Γενεύη για την Συρία χωρίς το Ιράν

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στην Γενεύη δεν θα πάρει μέρος τελικά το Ιράν αν και είχε προσκληθεί αρχικά από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΕ το Ιράν είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι προτίθεται να παίξει εποικοδομητικό και σπουδαίο ρόλο για να λυθεί η κρίση στην Συρία.

Tο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συμφωνήσει με την πρόσκληση του Ιράν, αν και αυτή η σύμφωνη γνώμη είχε διανθιστεί με την δήλωση ότι το Ιράν θα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης-1, που περιλαμβάνουν και την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία. Μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί τις αποφάσεις της Γενεύης-1 διότι πιστεύει ότι σε μια μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε ο Άσσαντ, κάτι που αρνούνται οι ΗΠΑ.

Το Ιράν πάντως συμφώνησε ότι ο στόχος των συνομιλιών Γενεύη-2 είναι να εγκαθιδρυθεί στην Συρία μια κυβέρνηση αμοιβαίας συναίνεσης με πλήρη εκτελεστική εξουσία και χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Άσσαντ. Τελικά ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν απέσυρε την πρόσκληση, κατόπιν προφανώς πιέσεων των ΗΠΑ, και έτσι το Ιράν αποκλείστηκε από τις συνομιλίες.

Στις συνομιλίες της Γενεύης θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι 40 και πλέον κρατών, μεταξύ των οποίων και η μνημονιακή Ελλάδα. Η αντιπολίτευση της Συρίας, δηλαδή οι εγκληματίες ισλαμιστές κανίβαλοι και διάφοροι άλλοι οπορτουνιστές, κουΐσλινγκς και προδότες αυτής της χώρας, δήλωσε αρχικά ότι αρνείται την συμμετοχή της εξ αιτίας της πρόσκλησης προς το Ιράν, αλλά τελικά μετά τον αποκλεισμό των Ιρανών επανέκαμψε δηλώνοντας την συμμετοχή της.

Η διάσκεψη Γενεύη-2 είναι διπλωματική πρωτοβουλία πρωτίστως της Ρωσίας και δευτερευόντως των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην πολιτική λύση της κρίσης ώστε να σταματήσει ο συμμοριτοπόλεμος που κόστισε την ζωή σε περίπου 130.000 σύριους πολίτες και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Η Ρωσία επέμενε εξ αρχής για την συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες διότι θεωρεί ότι αυτή η χώρα έχει σημαντικό ρόλο στα γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής, εκτός του ότι η Τεχεράνη είναι ο πιο στενός σύμμαχος της Δαμασκού στην Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον ήταν ο κύριος αρνητής αυτής της συμμετοχής με το πρόσχημα ότι η Τεχεράνη βοηθάει οικονομικά και στρατιωτικά τον Άσσαντ. Τις ίδιες αρνητικές διαθέσεις είχαν διατυπώσει και η Σαουδική Αραβία με το Κατάρ. Τελικά η Γενεύη-2 θα ξεκινήσει χωρίς την παρουσία του Ιράν, δεν είναι βέβαιο όμως ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν, διότι οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, που έχουν την πλειοψηφία στην διάσκεψη, θα πράξουν ότι μπορούν για να εξοβελίσουν τον Άσσαντ και να μποϋκοτάρουν έτσι την ειρήνευση στην περιοχή αφού γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του συριακού λαού υποστηρίζει τον νόμιμο ηγέτη της, ο οποίος μαζί με το Ιράν και με την βοήθεια της Ρωσίας αντιμετωπίζει σθεναρά την επεκτατική πολιτική των Αμερικανοσιωνιστών στην Μέση Ανατολή.

Για τις ΗΠΑ λοιπόν η λύση δεν είναι η ειρήνευση στην Συρία, αλλά η συνέχιση του συμμοριτοπόλεμου που μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία για εισβολή στην χώρα αυτή, κάτι που αποτελεί σχέδιο δεκαετιών των Αμερικανοσιωνιστών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/archizei-h-eirhneutikh-diaskepsh-sthn-geneuh-gia-thn-suria-chwris-to-iran#ixzz2r7Oocjda

Exit mobile version