Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το ιρανικό ναυτικό αναπτύσσεται στον Ατλαντικό ωκεανό

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιρανικών ΜΜΕ δυο πολεμικά πλοία της χώρας αυτής, το αντιτορπιλικό Sabalan και το ελικοπτεροφόρο Khark και πιθανότατα και ένα υποβρύχιο, έχουν σταλεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η αποστολή των πολεμικών πλοίων παραμένει μυστική αλλά σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση τα πλοία θα παραμείνουν στον Ατλαντικό επί τρεις μήνες, είναι δε η πρώτη φορά στην ναυτική ιστορία του Ιράν που πλοία αυτής της χώρας επιχειρούν στον Ατλαντικό.

Η τρίμηνη επιχείρηση περιλαμβάνει ασκήσεις και εκπαίδευση προσωπικού και πιθανότατα τα ιρανικά πολεμικά πλοία θα επιχειρήσουν και κοντά στα παράλια των ΗΠΑ, προφανώς σε διεθνή ύδατα. Για την κυβέρνηση του Ιράν η όλη επιχείρηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, οι Ιρανοί θέλουν να δείξουν ότι αποτελούν μια πολύ σημαντική χώρα στην Μέση Ανατολή και ότι, παρά τον αποκλεισμό τους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Γενεύη-2 για την Συρία, μπορούν να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στο Status Quo της περιοχής. Έως τώρα το πολεμικό ναυτικό του Ιράν επιχειρούσε στον Κόλπο του Άντεν και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Η αποστολή στον Ατλαντικό Ωκεανό αποτελεί και μια αντίδραση στην παρουσία του 5ου Αμερικανικού Στόλου που ελλιμενίζεται στο Μπαχρέϊν, πολύ κοντά από τις ακτές του Ιράν.

Το ιρανικό ναυτικό τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την εμβέλεια των αποστολών του και έχει επιχειρήσει  αποστολές έως την Κίνα και την Ινδία. Επίσης έχει πάρει μέρος σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Η επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ αναγκάζει όμως το Ιράν να εκσυγχρονίσει το πολεμικό του ναυτικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα του καθήκοντα ως σημαντική γεωπολιτική δύναμη της περιοχής. Ένα απτό παράδειγμα για την τάση εκσυγχρονισμού του ιρανικού ναυτικού αποτελεί η προ ολίγων εβδομάδων καθέλκυση υποβρυχίου της κλάσης Fateh, ενός υποβρυχίου 500 τόνων εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής των ναυπηγείων Bostanu.

Ένα δεύτερο υποβρύχιο της ίδιας κλάσης βρίσκεται υπό κατασκευή και αυτό επιδεικνύει την βελτίωση της ικανότητας του Ιράν να αναπτύσσει και ναυτική τεχνολογία, πέραν της ανάπτυξης πυραυλικής τεχνολογίας και κατασκευής πυραυλικών συστημάτων.

Τα υποβρύχια της κλάσης Fateh θα επιτρέψουν στο Ιράν να αυξήσει την δυνατότητά του να απειλεί τον 5ο Αμερικανικό Στόλο, αφού αυτά θα φέρουν περισσότερες τορπίλες, νάρκες και δύτες και θα έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τα ήδη εν ενεργεία υποβρύχια του ιρανικού ναυτικού.  Όπως δήλωσαν αμερικανοί αναλυτές αμυντικής πολιτικής «το Ιράν προσπαθεί να επεκταθεί πέραν των χωρικών του υδάτων και πέραν του Περσικού Κόλπου για να επιβεβαιώσει την γεωστρατηγική του υπεροχή στην Μέση Ανατολή».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-iraniko-nautiko-anaptussetai-ston-atlantiko-wkeano#ixzz2rJ2IAg8a

Exit mobile version