Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πρόταση – σοκ της Κεντρικής τράπεζας Γερμανίας: Έρχεται κούρεμα καταθέσεων

Πρόταση - σοκ της Κεντρικής τράπεζας Γερμανίας: Έρχεται κούρεμα καταθέσεων

Επανέρχεται για άλλη μία φορά το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων, όπως είχε γίνει στην Κύπρο. Αυτή τη φορά προπομπός των εξελίξεων είναι η ίδια η Bundesbank που είπε ότι “οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια”.

Η δήλωση αυτή θα ήταν ανάξια λόγου αν η Bundesbank δεν ήταν ο κυριότερος μέτοχος της ΕΚΤ, που εν πολλοίς καθορίζει τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές και επηρεάζει πολλές καταστάσεις πέριξ της. Τι εννοεί όμως η Bundesbank με αυτά που λέει; Στην ουσία επαναφέρει, όπως προείπαμε, τα σενάρια περί «κουρέματος» των καταθέσεων και επιβολής έκτακτων φόρων σε αυτές.

Ποιους θα πλήξει, όμως, αυτή η πολιτική; Αυτό είναι προφανές αφού και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο Μπόμπολας έχουν ήδη μετακινήσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών τους στο εξωτερικό. Κοιτώντας το ζήτημα γενικότερα, είναι βέβαιο ότι η εγχώρια πλουτοκρατία δεν διαθέτει μεγάλες καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά τις έχει στο εξωτερικό, είτε υπό την μορφή καταθέσεων, είτε υπό την μορφή επενδύσεων. Ακόμα και οι συριζαίοι βουλευτές έχουν υιοθετήσει πλήρως αυτή την τακτική, έχοντας επενδύσεις στις εταιρίες των διεθνών τοκογλύφων.

Οπότε αυτοί δεν πρόκειται να νιώσουν τίποτα από τον «σεισμό» του «κουρέματος» των καταθέσεων και του “bank run” που πρόκειται να έρθει μετά από αυτό. Οι μόνοι που πάλι θα πληρώσουν τον λογαριασμό είναι οι Έλληνες πολίτες, των οποίων τα χρήματα δεν είναι τόσο «ευκίνητα», όσο των πλουτοκρατών που έχουν και την τεχνογνωσία και τα χρήματα για να γλιτώσουν τις καταθέσεις τους. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/protash-sok-ths-kentrikhs-trapezas-germanias-erchetai-kourema-katathesewn#ixzz2rhcaEgws

Exit mobile version